Keskustelut Puukauppa Lakko

Esillä 10 vastausta, 571 - 580 (kaikkiaan 602)
  • Lakko

    Metsäteollisuuden lakko alkoi.  Metsät ja luonto kiittävät.

    Lakko johtaa pitkiin metsäkoneiden seisokkeihin keväällä, joten linnut saavat myös pesiä rauhassa. Tiedän eräiden henkilöiden suunnittelevan rikosilmoitusten tekemistä metsäkoneiden kuljettajista pesintäaikaisista hakkuista.  Seurataan hakkuualueella linnunpesän tuhoamista kuvaamaalla se dronella yms. Kuva poliisille ja rikosilmoitus.  Viimeaikaisten KHO:n päätösten perusteella tuomiosta voi olla kohtuullisen varma. Viimeisen päätöksen asiasta tekee KO. Jos tutkintaa ja syytettä ei tule, asiasta voi kannella useaan paikkaan ja julkisuus on taattu monta vuotta.

  • MIISU4F

    Pitkään jatkuneen väännön seurauksena metsäteollisuuden ja mekaanisen metsäteollisuuden, sekä puusepänteollisuuden välille on tullut sopu.

    Lakot päättyvät.

    ”Nyt saavutettu sopu on parasta, mitä näissä oloissa oli satavissa. Sovintoesitys poistaa kuitenkin talkootunnit eli 24-kikytuntia sopimuksista. Niin ikään se turvaa ansioiden kasvun sopimuskaudella. Saavutimme siis kaksi keskeistä tavoitettamme ja torjuimme työnantajan tekemät huononnusesitykset. Kiitos tästä kuuluu erityisesti painostustoimiin osallistuneille jäsenillemme, Lehtonen sanoo.”

     

    Lisään vielä, että Teollisuusliitto on onnistunut sopimaan valtaosan sopimuksistaan ja kaikista on kiky lähtenyt.

    Vielä olisi METSÄALA- metsurit sopimatta. Saas nähdä miten käy, Metsälallahan se kiky on ollut Pekkasissa-niiden kertymisessä.

    **Teollisuusliitto on nyt neuvotellut sopimukset suurimpaan osaan sopimusaloistaan. Neuvottelutulos syntyi perjantaina myös kumiteollisuuteen, mutta sitä ei ole vielä hyväksytty liiton elimissä. Suurimpia vielä avoinna olevia aloja ovat mm. lasikeraaminen teollisuus sekä metsurit.***

    MIISU4F

    Nyt tarvitsee olla huolissaan puunkorjuun onnistumisesta. Maa on sula ja tiet pehmeitä. Jalkamiehenäkin saapas uppoaa, saati hlöautolla ajaessa metsäteitä. Kuinka saadaan puunkorjuu onnistumaan eteläisessä osassa maata.

    Tuleeko kohta puupula?

    Metsuri motokuski

    Tienvarret täynnä puuta ja korjuuhenkilöillä alkaa pakkolomat. Taas moni hyvä kuljettaja vaihtaa ammattia pysyvämpiin tehtäviin.

    Metsänmies

    Näin se käy aina. Sopimuksiin päästään ja molemmat osapuolet ovat päässeet lähelle tavoitettaan. Tuskin lasinpuhaltajat ja metsurit   ovat enää suurena kantona sopimukseen pääsyssä.

    Metsäkupsa

    Kovillehan se otti, eikä voittajia todellisuudessa suuremmin ollut. Julkisen alan työehtoneuvottelut keväällä taitavat olla haastavat. Onko metsurit olleet milloin lakossa, nykyisin neuvotteluasema moneen muuhun alaan nähden heikohko. 3.3% ja 25 kk sopimus ilman kikyjä linjana ollut.

    Metsänmies

    Onhan metsurit lakkoilleet. Viime vuosisadan alussa menivät pohjoisen jätkät lakkoon, jota ei ole virallisesti päätetty vieläkään. Ei sitä tosin aloitettukaan virallisesti, jäätiin vaan töistä pois. Lakkoagitaattorit istuivat muutaman vuoden linnassa ja lakko unohtui pikkuhiljaa. Viimeisin oikea lakko taisi olla 1981. Kesti 6 viikkoa. Palkat nousivat 16,5%. Sen jälkeen on ollut joitakin päivän, tai parin lakkoja.

    Visakallo

    Kuinka monta palkkasuhteessa olevaa metsuria Suomessa enää on?

    Tolopainen

    Taitaa hiukan yli tuhat olla, kaksi näin tuossa viime viikolla, kun kaatoivat kaupungin metsää. Työparina näyttää metsuritkin nykyisin työskentelevän, aivan kuten poliisitkin. Toinen osaa kaataa ja toinen karsia.

    Puuki

    Joskus 90-luvun lopulla oli viimeksi metsuri palkattuna. Sen jälkeen olleet pari kertaa osuuskuntalaisia ja muut  yrittäjinä .

    Metsänmies

    Vakituisessa työsuhteessa olevia metsureita on jäljellä enää muutamia satoja. Loppujenkin työ on etelä- ja länsi-Suomea lukuunottamatta kausiluontoista. Tämän lisäksi on kesällä ,etenkin istutustyössä  ja jonkin verran muissa metsänhoitotöissä pätkätyöläisiä. Kolmas ryhmä on yrittäjämetsurit, jotka tekevät suorittavaa työtä, mutta eivät ole palkkasuhteessa. Heidänkin määrä on muutamissa sadoissa. Suurilla toimijoilla ei juuri ole omia työmiehiä, ne on ulkoistettu aliurakoitsijoille. Muutamia ”vanhuksia”on jäljellä, mutta poistuvat ajallaan eläkkeelle, eikä uusia palkata. Vielä 1970- 80 luvun vaihteessa metsissä työskenteli pyöreät 100000 metsuria. On siinä kato käynyt. Työpareina, tai ryhmissä todellakin nykyisin työskennellään. Syyt ovat nuo Tolopaisen mainitsemat:”Toinen osaa kaataa ja toinen karsia.” Toinen, mutta vähäisempi syy on turhaan pinnalle nostettu työturvallisuus.

Esillä 10 vastausta, 571 - 580 (kaikkiaan 602)