Keskustelut Puukauppa Lakko

Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 602)
  • Lakko

    Metsäteollisuuden lakko alkoi.  Metsät ja luonto kiittävät.

    Lakko johtaa pitkiin metsäkoneiden seisokkeihin keväällä, joten linnut saavat myös pesiä rauhassa. Tiedän eräiden henkilöiden suunnittelevan rikosilmoitusten tekemistä metsäkoneiden kuljettajista pesintäaikaisista hakkuista.  Seurataan hakkuualueella linnunpesän tuhoamista kuvaamaalla se dronella yms. Kuva poliisille ja rikosilmoitus.  Viimeaikaisten KHO:n päätösten perusteella tuomiosta voi olla kohtuullisen varma. Viimeisen päätöksen asiasta tekee KO. Jos tutkintaa ja syytettä ei tule, asiasta voi kannella useaan paikkaan ja julkisuus on taattu monta vuotta.

  • Rane

    No metsänmies jatkaa vaan höplätystään.90-luvun alussa ammattiliitot saivat valita ”edunvalvonnan” ja jättityöttömyyden välillä.Lauri Ihalainen valitsi työttömyyden aivan kuin Kataisen ja Stubbin hallitusten työministerinäkin.

    https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/30/yhteiskuntasopimuksella-haettiin-konsensusta-lama-suomeen

    Metsänmies

    Ei varsinaisestimitenkään, eikä voi sitä vähentääkkään.Kuten on jo todettu, työpaikat syntyvät yrityksistä ja palveluista. Markkinat ratkaisevat. Tekemällä maltillisia palkkaratkaisuja, ay-liike kuitenkin yhdessä työnantajajärjestöjen kanssa on yksi tekijä työllistämisessä.

    ROKS ROKS

    Yksi, mielestäni tärkeä pointti on jäänyt mainitsematta tässä keskustelussa, nimittäin se, että ay-liikkeet palkankorotus ym. vaatimuksilla ja lakoilla aiheuttavat työnantajan puoleen painetta kehittää toimintaansa vähemmän työvoimaintensiiviseksi soveltamalla uutta teknologiaa, joka on investointien jälkeen huomattavasti edullisempaa ja toimintavarmempaa, kuin lakkoilevat, tyytymättömät työntekijät. Suomella on edelleen Ricardolainen suhteellinen etu metsäteollisuudessa, puunjalostajat tietävät tämän, ja tämän edun säilyttäminen vaatii edellämainittuja investointeja. Joten pitkällä juoksulla ay-liikkeet toimivat tämän kehityksen yhtenä ajurina, jonka tulisi olla hyväksi alkutuottajillekkin, kun heidän tuotteelleen löytyy edelleen kysyntää, kunhan puunjalostajat investoivat ja pitävät huolen, että suomen suhteellinen etu säilyy.

     

     

    Puuki

    Ay-liikkeen eliitti on tottunut käyttämään hyväkseen metsäteollisuuden merkitystä tärkeänä vientiteollisuudelle , samoin kuin ahtaajien -liitossakin tehdään.  Nyt vain on erona entiseen se, että kun ei voida devalvoida ja kilpalijamaat tekee edullisempia työehtosopimuksia, niin työpaikkoja vähennetään suhteessa eniten kalleimmasta päästä eli Suomesta.   Puun kantohinnat on halpuutettu pitkän aikaa jo kipurajoille ( so. ei kannata hoitaa metsiä , ei ainakaan yhtä hyvin kuin ennen ).  Pitäis osata parhaiten hankkivienkin tyytyä vähempään eikä kilpailla itseään ulos markkinoilta.   Aika hyvät edut on jo esim. paperimiehillä vaikka on 3-vuorotyö osalla , niin silti 4000-yli 5000 kk + palkalliset vapaapäivät vuorojen jälkeen + pyhäpv. lisät ym.  Eivätkä ole joutuneet kouluttautumaan 5-10 vuotta .   Ennen lakkoa oli haastateltu nuorta paperimiestä  joka kertoi olevansa tyytyväinen palkkaukseen ja muihin työehtoihin.  Mutta mitäpä se alkuu haittaa heitä vaikka ovat lakossa , kun lakkoavustus on hyvä.    Muut kituuttaa sitten kuka milläkin keinoin, työttömyysavustuksilla jne. kun niitä työttömiäkin on paljon. Ei ay-pomot välitä heistä p..skan vertaa.

    Kurki Kurki

    <<<Joten pitkällä juoksulla ay-liikkeet toimivat tämän kehityksen yhtenä ajurina, jonka tulisi olla hyväksi alkutuottajillekkin<<<

    Voi olla josain päin maailmaa, mutta ei meillä. Miljoonat työttömät todistavat aivan muuta. Ei kai tuota 1990-luvun lamasta ole vieläkään selvitty. Alamäki alkoi näkyä kuntakeskuksissa tuolloin ja näkyy nyt entistä pahempana. Kiinteistöilla ja asunnoilla ei ole enää mitään arvoa. Turpeen alasajo nykyisessä ilmastohuumassa lisää vain syrjäseutujen ahdinkoa, kun se voisi olla niiden pelastus.

    Metsänmies

    Luuleeko ROKS tosiaankin, että teknologiaa ei kehitettäisi, jos ammattiliitot ja sitä kauttä työntekijät tyytyisivät pienempiin palkkoihin. Tehtäisiinkö ilman palkankorotusvaatimuksia metsätyöt edelleenkin pokasahalla ja justeerilla? Puutavaran kuljetus toimisi hevosvedolla ja purouitoilla, kuten Kalle Päätalon nuoruudessa? Töitähän se todella lisäisi, mutta elintaso olisi alempi, kuin tämän päivän työttömillä.

    Metsänmies

    Eiko Kurjen kannattaisi mennä kurjuutensa syissä ajassa vielä huomattavasti kauemmaksi taakse päin. Ennen 90-luvun lamaa oli 30-luvun lama ja 1800-luvun puolivälin jälkeen suuret nälkävuodet. Olisiko noilla vielä vaikutusta nykytilanteeseen?

    Kurki Kurki

    https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/30/yhteiskuntasopimuksella-haettiin-konsensusta-lama-suomeen

    Ei tietenkään Ahon kikyssä 7 % palkkojen alennus olisi riittänyt nostamaan viennnin kilpailykyä riittävästi, kun arvio oli, että markka on 40% palkankorotusten jälkeen  20..25% liian vahva. Hallituksella oli ajatuksena Kikyn ensimmäisen vaiheen palkkojen laskun nopea toteutus ja päälle 15% devalvaatio. Se olisi riittänyt hyvin  markkinoille, jonka työnantajatkin olisivat jo hyväksyneet.

    Mutta nopea toteutus kilpistyi liittojohtahtajien Lundin, Mäen ja Aitamurron vastustukseen. Silloin ei jäänyt muuta mahdollisuutta, kuin ensin devalvoida ja sitten päästää markka kellumaan, joka aiheutti megalaman.

    Ahon Kiky oli hyvä, sillä pieni devalvaatio 15% olisi nostanut valuuttavelan arvoa vain lievästi 20%, mutta toteutunut markkinavoimien tekemä markan heikentäminen 40%:lla nosti valuuttavelan arvoa sitten lähes 70%. 50% devalvaatio olisi nostanut velan 2-kertaiseksi ja 100% devalvaation jälkeen valuuttavelkojen arvo olisi ollut ääretön.

    Mitään tällaisia talouden pelastustoimia ei olisi tarvittu, jos palkkoja olisi korotettu hallitusohjelman mukaan, joka oli ”vakaan markan” politiikka, joka tarkoittaa, että palkkoja nostetaan kilpailijamaiden mukaan ja silloin markka voidaan pitää vakaana.

    SAKn Pertti Viinanen yritti toteuttaa hallituksen ”vakaan markan” politiikkaa, joka olisi jo riittänyt estämään megalaman, mutta ay-liittojohtajat torppasivat.

    Puuki

    Se hyvä palkka ei hyödytä kuin hyvin pientä osaa ja muutamaa aluetta Suomessa.   Monet kunnat ja kaupungitkin (es. Vaasa) on nykyään kriisialueita .  Alkujaan osatekijänä on 90-luvulla tehty veromuutoksetkin. Silloin tehdyllä pääomaveromuutoksella entistä suurempi osa verotuloista menee valtiolle ja se jakaa minkä jakaa harkinnan mukaan takasin kuntiin. Ennen verotulot jakautui tasasemmin suoraan kuntiin. Koskee metsäveroakin. Ja metsäverotulot on laskeneet muutenkin vero%:n nostosta huolimatta, koska huono kantohinta.   Toinen muutos on ollut eläketulojen leikkaus (P. Lipposen toimesta ). Kun nyt on entistä suurempi osa eläkkeellä, on ostovoima vähentynyt suhteessa työllisiin. Rahamassien päällä istuvat eläkeyhtiöiden päättäjät. Sieltä olisi varaa lisätä rahan kiertoa kansantalouteenkin mutta ei.

    Kova lakkoilu laskusuhdanteessa sopii tähän kuvioon yhtä hyvin kuin hajuvesi lihapulliin. Melko hyvin se voi sopia selluteollisuudelle, joillekin ay-pomoille ja niille jotka ehkä saavat palkan korotuksen. Huonoiten metsäpäässä oleville, konemiehille ja niille jotka joutuu kilometritehtaalle seuraavassa tehtaiden saneerauskierroksessa.

    Jovain Jovain

    Jos ei kansantaloutta pelasta, pelastaako ”tulos tai ulos”, jonka vasemmisto lunasti viime vaalikauden lopulla ja jatkaa sen ”lunastamista” tällä vaalikaudella. Niinhän sitä sanotaan, että ”sen minkä taakseen jättää, sen eestään löytää”. Voi hyvinkin tulla vasemmiston lunastettavaksi vielä tämän vaalikauden aikana.

Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 602)