Keskustelut Metsänhoito ”Laiska saa palkan…”

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • ”Laiska saa palkan…”

    No niin puuntuotannon kannattavuuslaskennan ammattilaiset. Kumotkaa tuo juttu! Itseltäni ei onnistu se kumoaminen mutta laskentataitoiset calculaattorit punaiseksi.

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/lukija-laiska-saa-palkan-mets%C3%A4taloudesta-1.162150

    Maaseuduntulevaisuus.fi, yläpalkista metsä, Hannu Perälä Luumäeltä kertoo…

    Mikä Perälän spekuloinnissa menee pieleen?

    Herneet nenässä-Tanelille tiedoksi että en jaksa nyt heittää tähän mitään lisää vaan laitan tuon linkin. Tuossa jutussa on kuitenkin kyse aukon täydellinen hoitamattomuus vs. laikutus-istutus-raivaukset -puuhastelun vertailusta. Anton voi omasta puolestaan heittää se ”tuossa vaiheessa mulla on jo 200m³/ha…” (Ja muu palstan ehdoton eliitti paskokoon siihen heti perään, niitä on kaikkien mukava lukea…)

  • Aimo Jortikka

    Eipä tuota menetelmää voi kovin laiskalle suositella, päinvastoin. 1,2 hehtaarin siivoamiseen meni äijältä kaksi kuukautta ja 40 tankkia bensaa! Voi voi voi… Kun vihaa raivaussahaa niin täytyy sitten vastapainoksi rakastaa moottorisahaa. Joopa joo. Kaikenlaisia kehveleitä Suomen metsiin kyllä mahtuu ja jokainen hoitakoon metsiään niinkuin huvittaa tai olkoon hoitamatta, mutta tässä ei kyllä ole mitään järkeä.

    jees h-valta

    Olen jotenkuten pinnallisesti lukenut jutun mutta en aivan tarkkaan, siksi hiukan varovainen kannanotto. Kyllä siitä se olo tuli että aivan asiaa puhui ja suurin osa tämänkin maan hakkuista metsittyy aikaa myöten juuri siten ettei siihen ketään pakollisia enempää kantaa ota. Silti metsiä syntyy ja usein juuri niitä suositeltavia sekametsiä jotka kestävät luontoa parhaiten.

    Niko

    Kohtalainen Jorma saattaa olla jäljillä, eikä ainakaam sählää.

    Luulen kuitenkin että tuossa 41 tankillista/1,2 ha saattaa olla ns. Lapin lisää n. 6%. Ei kai tuo voi olla totta.

    Mutta huomioni kiinnittyi ilmaiseen 8-10 m metsikköön, tosi pitkällä odotusajalla. Tosin laatua tuntematta. Siinä voi olla loppupeleissä korkolaskennalle pähkinää. Siis sille joka %-laskut taitaa ☺.

    kepa

    Aika ajattelematon kirjotus joka Näytti uppoavan Nikoon.
    Oisko se kumminkin helpompi räävyttää sitä raivuria tuollakin alueella päivä hieman aikaisemmin niin vois käyttää loppuajan vaikka muihin hommiin.Ei henno tuntipalkka kovin huimaksi nousta.
    Nikolle tiedoksi että kahdessakuukaudessa raivaa taimikoita 40-60ha kun tekee ne oikeaan aikaan. Eikä tarvi mitenkään repiä hulluja päiviä.

    jees h-valta

    Noissa kohteissa poltinpuun keruu yleensä näyttelee varteenotettavaa tekijää ja siksi usein tehdään juuri moottorisahalla. Monesti se suttuinen leimikko antaa paljon juuri sitä missä on tavallaan hintansa mutta ei niin selkeästi vertailtavissa. Voi olla jopa hyväkin ken poltinpuuta esim. myy.

    Metsuri motokuski

    En tiedä kuinka nuo kirjoittajan kustannukset menee. Meillä ainakin havuista ja kannoista saa tuloja. Muokkaus maksaa sen verran kuin havuista ja kannoista saa tuloa jopa vähemmän. Ainoa lisä on taimet ja niiden istutus. Tässä tapauksessa kaverilla tuntui saha pysyvän kädessä ja ilmeisesti omalle työlle ei kustannuksia lasketa kun energiapuun teko ja ajo olivat ilmaisia. Siten taimen istutus ei ilmeisesti maksa mitään.

    Kuluja on kertynyt tähän mennessä taimien hinnat. Sitten kun perkaus ja raivaus ei maksa mitään kun e-puun tekokaan ei maksa. Niin kustannuksia on kertynyt taimien hinnat ja sahan bensat. Tuollaisen 1,2 ha perkaukseen menee maks. pari päivää ja raivaukseen samat. Eli työaikaa 24 tuntia ja bensaa korkeintaan 20 tankillista. 15- 20 vuoden päästä hoidetusta metsästä alkaa kohta saamaan jo harvennustuloja, jotka vastaavat jo e-puun myyntihintoja.

    Uskon että hoidettun taimikon puut ovat huomattavasti pitempiä kuin 5 metrisiä ja väitän kokemuksesta että hoidettun taimikon kuuset ovat parempilaatuisia ,vähemmän latvavaurioita ja oksat tasapuolisemmin kasvaneita, kuin hoitamattomassa taimikossa.

    Metsänkasvatusta on harrastettu jo niin pitkään ja sitä on tutkittu valtavasti jos idea olisi järkevä ja kustannustehokas olisi se jo käytössä kymmeniä vuosia.

    Burl

    Luin jutun nopeasti tuoreeltaan perjantaina paperilehdestä, jossa teksti on nettiversiota laajempi. Kirjoituksessa mainitut lukuarvot mm. puun hinnan ja kemeratuen osalta ihmetytti hiukan, mutta en nyt osaa niitä kommentoida sen tarkemmin, kun lehti ei satu olemaan käsillä.

    Olikohan kertymä 80 kuutiometrin luokkaa hehtaarilta, mikä on kyllä melkoisesti. Tämä noin 40 tankillisella eli pari kuutiota / tankillinen. Kuulostaa aika kovalta tulokselta hoitamattomasta riukumetsästä, mahdollisesti karsimatonta rankaa?

    Merkillepantavaa on myös, että (sinällään vähäinen) tulopuoli muodostuu oleellisesti valtion maksamista tuista. Itse en niiden jatkuvuuden varaan uskalla metsänhoitoani laskea. Omalle työllehän tässä ei luonnollisesti hintaa taidettu määritellä?

    Itselläni on ollut työn alla juurikin 20-vuotias omt/mt -kohde, johon oli edellisen omistajan aikaan istutettu kuusentaimet, mutta taimikonhoitotyöt jätetty tekemättä. Runkoluku oli ehkä 50 000 kpl/ha ja ennakkoraivauksessa putosi 3000:een. Ennakkoraivauksen ajanmenekki semmoinen 5 päivää / ha. Sitten energiapuuhakkuu moottorisahalla, 15 päivää / ha ja kertymä ehkä 50 kuutiota / ha. Aika-ajoin on kyllä hivenen tympäissyt, kun aikanaan hoidettuna kaksivaiheiseen taimikonhoitoon olisi mennyt maksimissaan se neljä päivää ja nyt olisi komea nuori kuusikko varttumassa ensiharvennukseen, jossa koneellinen hakkuu onnistuisi hyvin. Nyt jää rakenteeltaan vaihteleva, paikoin myrskytuhoille altis sekametsä. Metsänhoidollisesti katsoin kuitenkin manuhakkuun vaivoja säästämättä metsänhoidollisesti oikeaksi ratkaisuksi, mutta tälläistä uudistamis- ja hoitoketjua en kyllä voi suositella kenellekään.

    Metsuri motokuski

    Huh huh. Sitkeä ukko olet. :- )

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)