Keskustelut Puukauppa Lähteekö hankintahakkajan pino halvalla ?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 84)
  • Lähteekö hankintahakkajan pino halvalla ?

    Toimittaja Sami Karppinen kirjoitti sinänsä mielenkiintoisen jutun omasta hankintahakkaajan työstään. Mutta hänen väitteensä kuidun huonosta hinnasta ei kyllä pidä enää paikkaansa. Kuidun tämän hetkinen hinta tasohan on  on historiallisen korkealla, myös hankinnalla. Toinen jopa huvittava teksti oli tuosta päivän tuloksesta, eli viisi kiintoa. Itse en kyllä ilkeäisi tuollaista määrää ilmoittaa päivän tulokseksi, vaikka tuostakin saa jo n 250 e päivässä- miinus menot, verot. Tietysti riippuu metsästä ja muista olosuhteista, millainen pino päivässä syntyy, mutta ainakin kuvassa näytti olevan ihan tolkkua puuta kasassa. Itse olen jo ikämies, mutta halutessani tuollainen tulos ylittyy kirkkaasti ja ei  kymmenen kiintoa ole reippaalle nuorelle miehelle kyllä välttämättä vaikeaa. Varmaankin löytyy myös miehiä, joilla onnistuu vieläkin suuremmat määrät. Kyllä tuon jutun taustalla on vaan toimittajan huono työtulos. Lähes kolmekymmentä vuotta mentiin sillä 30 eurolla, nyt kyllä voi olla tyytyväinen hintaan, kaikenlaisesta roskapuustakin tien varressa saa viitisen kymppiä.

  • mehtäukko

    ”…Paljon näkyy sellaisia hateloita ja nuoria metsiä , joita perkaamalla saisi nyt ihan puhtaasti sen tulon, eikä tarvitsisi raivata maahan…”

    Palstalla on ymmärtääkseni useita viljelijätaustaisia, jolloin arvokas ruohonjuuritasokin on tuttua: jos viljapellon turpeikkoinen maanpinta jätetään jyräämättä, siihen pukkaa rikkaruohot ja juolavehnät ja koko komeus painuu lakoon sateissa, sivullinenkin ymmärtää puimurimiehen tunnot !? Ja vielä joku irtokivi…

    Samaa on motomiehen tunto lumisessa raivaamattomassa viidakossa. Takaraivossa tuottavuus, säällinen työnjälki ja edes ehjät vehkeet.

    MaalaisSeppo

    Hankintahakkaajan tienvarsihintaa ja pystykaupan hintaa vertaillessa on otettava huomioon myös jäävän puuston laatu. Veikkaisin, että nykyisellä työmaallani peltokuusikossa pystykauppa olisi johtanut surkeaan tulokseen. Ei motokuski havaitse puun takapuolen vikoja (esim pystyhalkeamia).

    Hidasta hommaahan tuo on kuusenturiloita kierrellä. Ajouriakin on pähkäiltävä ja otettava huomioon maaston kantavuus. Ajourat saa kyllä havutusella kantaviksi. 2 kiintoa 60 – 70 litraisia kuusenturilaita kun päivässä suorii ajouran varteen, niin enkä se on kohtuu suoritus tällaiselta 75 v ukolta. 3-4 tankkia tilhillä (201).

    mehtäukko

    Sitkas sissi, hyvä.

    Jos kuitenkin joilla kuilla luisuu pystykaupalle, kannattaisi kuusikossa jo etukäteen samoillessa merkata korjuu-urat. Ne <> 20 metrin välein ja huonolaatuisten puiden merkkaus oranssi neonvärillä ajatellusta hakkuusuunnasta, jos niitä on paljonkin. Jos joku merkattu joutuu jäämään täydennykseksi, se on pilkkaa parempi.

    Berza

    Hienoa, minulla voi olla vielä vuosia edessä näissä hommissa. 😀 Teetkö raivausta sivussa, kun tankillisia noinkin paljon menee tuohon kiintomäärään. Tietysti , jos kuusenturilaat kyseessä ja niitä saa kierrellä ja katsella saha käydessä, kuluuhan bensaa siinäkin. Minä myös sahaan 200 sarjan sahoilla, kohta 20 v mennyt niiden kanssa. Normaali enskassa 40-80 litraisessa metsässä tuotto on noin 1,5 kiintoa tankillisella. Ehken vuosien myötä myös liikkeet hidastuu, jolloin tuotto jää pienemmäksi 🤔

     

    Kiila.

    Outoa jutussa oli nostaa oma palkka niin korkealle ettei kannata enää. Tietysti jos tekee työkseen, maksaa siitä työstä vakuutukset verot ja kaikki muut kulut, mutta silti palkka oli kova. Itse kun sain juuri valmiiksi reilu sadan kiinnon hankintahakkuun, laskin että viikonloppuna keskimäärin 14 tuntia metsässä sain enemmän rahaa tilille kuin 20 tuntia tehtaassa viikonloppuylitöinä moninkertaisella palkalla. Eli ei se nyt aivan huonoa hommaa ole ja näilläkin hinnoilla hintaero on huomattava ensiharvennuksessa pystykauppaan nähden, kun se erotus näkyy kokonaan tilillä, maksoipa sitten vaikka 30€ tunti itselleen mielikuvituspalkkaa tai 0€. Lopputulos sama.

    MaalaisSeppo

    En kiertele sahan käydessä puita. Kuuset ovat oksaisia melkein maahan asti. MS 201 ollut nyt käytössä. Vanhemmalla 200:lla tankki kestää selvästi pidempään.

    Ureakäsittelykin hidastaa. Kohta sen saa jättää.

    narisija

    Ei tullut verratuksi koskaan todellista ansiota ensiharvennuksella vakityön ansioon, epäilen kuitenkin sen jääneen alle vakityön. Tulipa kuitenkin hoitohakkuut tehdyksi ja siitähän saa extrana hyvät fiilikset kaupapäälle.

    Berza

    Jos kaluston on myös hankkinut puhtaasti hankintatyötä varten, sekin syö pitkässä juoksussa tulosta, mutta päivääkään en vaihtaisi pois. Tai kyllä ehken muutaman itseaiheutetun  remonttipäivän 😀  Olisi mielenkiintoista tietää, mitä oikeasti on jäänyt viivan alle näinä parina vuosikymmeninä, jolloin säännöllisesti tätä hommaa on tullut tehtyä. Jotain kai, koska olen pystynyt tänä aikana lisäämään metsäomaisuutta ilman pankkilainoja, tosin nyt ollaan jo oltu myyntipuolella. Onhan tuohon sattunut kyllä pystykauppojakin varmaan toinen puoli. Myös koneella teetätettyjä hankintakauppoja muutama.

    Ehkä tässä on ollut mukana  myös ne pienet menot, ei niinkään suuret tulot🤔

    mehtäukko

    Tuolla aiemmissa pilkun viiluissa ja prosenttien laskennallisissa odotuksissa… viittasin kintaalla moisille orjuuttamisille. Kun tiedät menetelmien oikeellisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden, itseensä tyytyväisyys riittää päivän päätteeksi. Se on sitä vapautta…

    Berza

    Mehtäukko kirjoettaa kyllä  suuria viisauksia 👏👏

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 84)