Keskustelut Puukauppa Lähteekö hankintahakkajan pino halvalla ?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 84)
  • Lähteekö hankintahakkajan pino halvalla ?

    Toimittaja Sami Karppinen kirjoitti sinänsä mielenkiintoisen jutun omasta hankintahakkaajan työstään. Mutta hänen väitteensä kuidun huonosta hinnasta ei kyllä pidä enää paikkaansa. Kuidun tämän hetkinen hinta tasohan on  on historiallisen korkealla, myös hankinnalla. Toinen jopa huvittava teksti oli tuosta päivän tuloksesta, eli viisi kiintoa. Itse en kyllä ilkeäisi tuollaista määrää ilmoittaa päivän tulokseksi, vaikka tuostakin saa jo n 250 e päivässä- miinus menot, verot. Tietysti riippuu metsästä ja muista olosuhteista, millainen pino päivässä syntyy, mutta ainakin kuvassa näytti olevan ihan tolkkua puuta kasassa. Itse olen jo ikämies, mutta halutessani tuollainen tulos ylittyy kirkkaasti ja ei  kymmenen kiintoa ole reippaalle nuorelle miehelle kyllä välttämättä vaikeaa. Varmaankin löytyy myös miehiä, joilla onnistuu vieläkin suuremmat määrät. Kyllä tuon jutun taustalla on vaan toimittajan huono työtulos. Lähes kolmekymmentä vuotta mentiin sillä 30 eurolla, nyt kyllä voi olla tyytyväinen hintaan, kaikenlaisesta roskapuustakin tien varressa saa viitisen kymppiä.

  • kim1

    Berza:Taisi Jätkä tehdä 8 tunnin päiviä..,itselläni oli ilo ja kunnia työskennellä erään huippumetsurin kanssa yksi talvi reilut 30 vuotta sitten..,kaverin päivätuotos oli keskimäärin 45 kiintoa…,eikä tehty kuin nippa nappa 6 tunnin päiviä…,siinä mielessä en pidä jätkän 55 kiinto saavutuksia aivan ihmeellisinä,vaikka hyviä ovatkin..

    Berza

    En pidä sitä itsekkään täysin mahdottomana, vaikka leveitä välillä kirjoitteleekin. Toisilla on tämä työntekemisen taito vaan niin synnynnäistä, että pitää vaan ihailla heitä.

    Makarov

    Siitä ne on paljon hakkuu määrät kiinni mitä sahaa. Vuosi sitten keväällä sahasin 100m3 rauduskoivikkoa ja 30m3 kuusikuitua kahdessa viikossa ajettuna pinoon. Ei pystynyt silloin päivällä sahaamaan vaan vasta kun vaimo tuli töistä. N.klo 16 aikoihin aloitin ja 4-5 tankkia pyyhin menemään 261 stihlillä. Kahtapuolta tietä niin kahtena päivänä maaraloustraktorilla ajoin keslan yhdistelmällä.

    Kun taas vuosi sitten syksyllä sahasin enska kuusikkoa niin päiväsaanti varmaan siinä 5m3 huitteilla vaikka aamusta aloitin ja tankkeja sahasin 4-6 per päivä. Eli riippuu täysin mitä sahaa, tuossa ensimmäisessä esimerkissä päivän tuotos oli varmaan jossakin 15m3 luokkaa kun raudusta kaateli vain menemään ja pätki poikki vaikka toki harvensin sanalla 0.5 ha kuusi kuvion joka sekin oli vielä kakkosharvennusta.

    Makarov

    Nuita Jounin videoita kahtoneena itse sorrun ylilaatuun josta olen yrittänyt pyristellä eroon. Ylilaatu johtuu pitkälti siitä että opettelin sahaamaan aikoinaan isäni kanssa joka oli tarkka mies, kaikki piti olla aina justiinsa. Jos Jounin tyyliä kritisoi niin minun makuun välillä liian kiire kun sahaa. Nuorempana itsekkin kiirehin mutta nykyään kun päivän pätkii tasasen tappavasti niin ei väsy niin nopeasti mutta aikaan saa ihan kohtuullisesti.

    Berza

    Jos 261 .llä sahaa viisi tankillista ja tuotto on vaan viisi kiintoa, puuston pitää todella olla pientä ja oksaista, tai saha/ ketju ei ole kunnossa. 201.lläkin sahatessa normaalia enskaa 50-80 l harvoin tankillisella alle 1,5 kiinnon jää, ellei siinä ohessa joudu tekemään myös raivaustyönkin. Tämä kulutus/tuotto seuranta on minulla ollut kokoajan, jonka avullakin pystyy pinojen koon arvioimaan aika hyvin. Kuuden litran kombipöntöllä tuotto on yleensa aina yli 30 kiintoa, tankin koko 0,3 l Tottakai puuston koko ja laatu on hiton ratkaisevaa tuloksessa.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Lumisella alueella kaikissa puissa paksut oksat alkavat juuresta asti. Joka enskassa sahaa 5 kiintoa päivässä, on jo tosi kova ukko. Normi saavutus viikonloppusahurille on 2-3 kiintoa päivään.

    Berza

    Laitoin lukijoiden kuviin muutaman vuoden ikäisen teon tuloksen, tuolloin olin 65 v. Kyseessä oli paikoin saatanmoinen läpipääsemätön hatelikko, joka piti raivata teon yhteydessä ja  lumenpainamaa ja katkomaa koivua paljon. Sai varoa, mutta siitä huolimatta sain tällin käsi varteen ja vp.tä reilu viikko. Varmaan pelkkää leppää jäi maapohjaan yli 50 kiintoa, nyt niillä olisi tehnyt tilin. Normaali päivä oli kuusi kiintoa pinoon, väliin yhdeksän, mutta se kyllä vaikutti jo palautumiseen, eikä ollut järkeä sitä yrittää joka päivä. Varmaan 20 v sitten se olisi onnistunutkin,  Täysiä työpäiviä reilu 50, pieniä remonttejakin sattui väliin. . En pidä itseäni hirveän kovana ukkona, vaikka Kalle noin väittääkin, tuttavapiiristäkin löytyy kovempiakin, tosin vähän nuorempia, mutta ajoineen tämä on myös tekniikkalaji, jota on pitänyt myös harjoitella. Pinoissa oli noin 400 kiintoa.

    Kun mg.n osto.mies kiersi ostamani  tilan noin 30 ha, hän huolestuneen näköisenä sanoi, toivottavasti et maksanut paljon. Kun kuuli hinnan, hän selvästi helpottui. Kyllähän siellä vähän ihmeteltiin, kun kerroin hatelikon puiden olevan pinossa.

    suorittava porras suorittava porras

    Berzalle on todettava isä-vainaan sanoin , että ei olisi onnistunut Alma Aholaiselta…👍

    pihkatappi pihkatappi

    Vielä tuosta Metsolan Jouni Toppin laskelmista hankintahakkuun kannattavuudesta. Näkökulma on niin erilainen, metsänomistaja ei pääsääntöisesti ole ostanut metsätilaa, jotta voisi moottorisahalla ansaita päiväpalkan. Varmaan metsuri voi noin ajatella ja myydä tilan hakkuiden jälkeen eteenpäin ja ostaa taas uuden jne.

    Pääoma on se joka tuottaa. Kustannusten välttämiseksi metsänomistajan kannattaa käyttää omia resurssejaan, mikäli osaamista on. Raivaukset, heinäykset ja istutukset ovat pystyvälle metsänomistajalle ilman muuta kannattavia, säästöä päivää kohti tulee noin 150 euroa. Hakkuu työssä säästö ensiharvennuksella voi olla 10 euroa/tunti, jolloin sen varaan ei kannata rakentaa.

    Hakkuu työtä kannattaa tehdä muilla perusteilla, kuin pelkällä mottimäärien ahnehtimisilla. Firmat eivät tule hakkaamaan 10 metristä männikköä, vaikka susipuut ovat jo 70 litraisia, jos hakattava puumäärä tilalla pieni. Jos teet 125 motin leimikon tienvarteen, tulee siitä kuitenkin reilut 6000 euroa kassavirtaa heti, josta vähennellään kulut ja vähennystä on myös oman työn arvon 0 vero, jonka jälkeen huomaatkin että käteen jää verojen ja kulujen jälkeen 5000 euroa kuukauden kuntoilusta ja 3 ha:n metsikkö kuvio tuli hoidettua viimeisen päälle ja oikeaan aikaan, jolloin kuvion tuotto seuraavat 30 vuotta on parempi. Näin siis kun katsotaan kapitalistin näkökulmasta, joita vissiin osa metänomistajista on.

    Kannattaa huomioida vielä metka tuki, joka firman parin vuoden viivyttelyn takia voi jäädä saamatta, kun puuston olisi hyvä olla isompaa moto hakkuussa. Eli se kassavirta firman tilitys alveineen + metkatuet taitaa olla 8000 euroa, ihan kiva lisä kaamoksen keskellä vaikkapa edellisen vuoden alvin maksuun tai sijoittaa korkoa kasvamaan.

     

    Metsuri motokuski

    Eikös nyt noilla tuotoksilla kannata ilmoittautua metsälehden metsuri kyselyyn ? Jos 30 mottia hakkaa puita pinoon niin vaadittava 10 mottia on vain kolmasosa. 30 mottia kun sahalla tekee enskaa niin moni motokuski koneella just pääsee samaan.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 84)