Keskustelut Puukauppa Lähteekö hankintahakkajan pino halvalla ?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 84)
  • Lähteekö hankintahakkajan pino halvalla ?

    Toimittaja Sami Karppinen kirjoitti sinänsä mielenkiintoisen jutun omasta hankintahakkaajan työstään. Mutta hänen väitteensä kuidun huonosta hinnasta ei kyllä pidä enää paikkaansa. Kuidun tämän hetkinen hinta tasohan on  on historiallisen korkealla, myös hankinnalla. Toinen jopa huvittava teksti oli tuosta päivän tuloksesta, eli viisi kiintoa. Itse en kyllä ilkeäisi tuollaista määrää ilmoittaa päivän tulokseksi, vaikka tuostakin saa jo n 250 e päivässä- miinus menot, verot. Tietysti riippuu metsästä ja muista olosuhteista, millainen pino päivässä syntyy, mutta ainakin kuvassa näytti olevan ihan tolkkua puuta kasassa. Itse olen jo ikämies, mutta halutessani tuollainen tulos ylittyy kirkkaasti ja ei  kymmenen kiintoa ole reippaalle nuorelle miehelle kyllä välttämättä vaikeaa. Varmaankin löytyy myös miehiä, joilla onnistuu vieläkin suuremmat määrät. Kyllä tuon jutun taustalla on vaan toimittajan huono työtulos. Lähes kolmekymmentä vuotta mentiin sillä 30 eurolla, nyt kyllä voi olla tyytyväinen hintaan, kaikenlaisesta roskapuustakin tien varressa saa viitisen kymppiä.

  • petep

    Sahaatte moton kanssa kilpaa ok. Taitaa olla enemmän harrastelua nämä hankintahakkuut mutta teitte tästäkin kilpalajin……

    Nostokoukku

    Onko tämä Jouni ikämiehiä? Työnopettajana ja jatkuvasti metsurinhommia tekevänä onnistuu epäilemättä kympin ylityskin. Mutta normaali isäntälinjan ikämies,,,,,epäilen.

    Berza

    Minä olen vähän kuvitellut, että metsien miehet kaikki tietävät Jounin ja hänen opetusvideonsa, muttei taidakkaan näin olla. Iän näkee, kun käy katsomassa metsolan metsäkoulua Youtube.

    Jos minuun viittaat tuolla ikämiehellä, niin minähän en ole koskaan kirjoittanut pystyväni näitä 10 kiinnon päiviä tekemään, kuin korkeintaan muutaman päivän ja sen jälkeen saa huilata sen muutaman päivän. Lue aloitukseni ajatuksella. Kylläkin tuo viisi kiintoa tuntuu vähältä tämän ikäiseltäkin.

    Nostokoukku

    Kysyin Jounista. Pertsasta en kysellyt enkä puhunut. Juutuupissa en tapaa vierailla.

    Berza

    Eihän tuollaiset suoritukset ole jokamiehen tehtävissä missään tapauksessa. Mutta kyllä näihin kymppi ja ylikin löytyy monta muutakin ihan tuttujen piiristä. Taitaa nämä muutamat vimek ym.t pienajokone tekijät joutua myös aika paljon panemaan pinoon päivässä, että leivässä pysyvät.

    mehtäukko

    Jounilla on hyviä viteoita.

    Mutta aloitusjutun toinen pointti: onko oman työsaavutuksen perusteella korrektia vaatia systeemille parempaa liksaa? Sitä voisi olla haussa esim. maanmuokkauksesta tai lähikuljetuksesta. Kivikkoista rinnettä ei mikään hankintamyyjä saa rattorillaan muokattua, oli hintatarjous vaikka 5tonnia/ha. Ja sama lähikuljetukseen: ammattilaisen ajokone tuo puut laaniin aukolta tai harvennukselta mistä maastosta hyvänsä, joihin rattoreita ei voi ajatella mihinkään hintaan. Näissäkin olosuhteissa kuitenkin klusterin puunhuollon on toimittava…ja mo saa siten puistaan tilin.

    Kun hankintamyyjä tekee omavalintaisesti itse pinoa, se on oikeutetusti asiaan kuuluva juttu.Valinta on vaan tehtävä itselleen oikein.

    Berza

    Jounista vielä katsokaa metsola metsäkoulu 76. Paljonko arvelette olevan puuta pitkällään. Itse arvelen 35 kiintoa 🤔

    Onhan tuossa kyllä ollut olosuhteet kohdallaan.

    Jalmari Kolu

    No ihan kaikkea en Jounin tekniikoista suoraan allekirjoita,  mutta ammattimies joka tapauksessa.

    Kovin kiintomäärä joka on varmuudella metsurin tekemä on 52 k-m3 yhtenä päivänä.

    Keskitilavuudeltaan 2 motin siemenpuumäntyä 27 kappaletta yhtenä päivänä. Naapuri oli metsuriaikakauden loppuvuosina ML:la töissä ja kertoi miten tuo onnistui. Eli hyvä maasto ja myötätuuli. Puut sopivin välein että ei tarvinnut kuin siirtyä seuraavalle ilman turhia askelia. Firma tarjosi kakkukahvit tuosta hyvästä. Ja kerran taisi tekijä päästä esittäytymään metsänomistajille jossain toritilaisuudessa.

    Eli olosuhteet ratkaisee. Sellainenkin on olemassa kuin hakkuun tuotosluku. Etelä-Suomessa tuollaisella kohteella tavoite tunnissa olisi 3,82 m3. Eli runkotilavuus yli 700 litraa. Ja taas ensiharvennuksella 0,95 m3/h kasattuna palstalle jos oletetaan että rungon keskitilavuus olisi n. 50 litraa ja puulajina mänty.

    Se mikä hankintahakkaajalla monasti tekee heikon tuotoksen on ajokalusto. Eli jos puita joutuu kasaamaan yhtään esim. 80-luvun maatalousoppilaitosten oppien mukaan ja kuormain on lyhyt puomiltaan niin suurin osa tehokkaasta ajasta menee hukkaan. Saati jos kasataan juontokouralle keskelle uraa ja haetaan puut peruuttamalla.

    Jounin tekniikka on ajateltu 9m ylettyvyyden kuormaimelle. Puita ei nostella eikä siirrellä turhaan, vaan hakataan suorimalla. Urien ei tarvitse olla puhtaat. Maataloustraktorille tehty kalusto ei toimi ajoon noiden palstojen jälkeen, koska ylettyvyys puuttuu. Samaten liikkumiskyky. Oikea kuormatraktori voi peruuttaakin täydellä lastilla hätätilassa. Traktori yleensä ei.

    Berza

    Eikös Jätkä täällä kehunnut kuukausikaupalla tehneensä 55 kiintoa päivässä 🙄🙄

    mehtäukko

    ”…ei toimi ajoon noiden palstojen jälkeen, koska ylettyvyys puuttuu…”  pitää paikkansa siksi, että rankamitan kourallisten kuormauksessa ajokoneen pilari on ajettava ohi kasan.Tällöin jää tilaa nostaa ja kääntää kasa kuormatilaan. Rattorikuormaimessa ei riitä tehot,ulottuvuus ja tila. Kuormatraktori kulkee ja on ohjattavaissa yhtä hyvin eteen kuin taaksepäin. Itse asiassa pakilla kuormankeruu on nopeinta, ennen kuin näkyvyys peittyy.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 84)