Keskustelut Puukauppa Lähteekö hankintahakkajan pino halvalla ?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 58)
  • Lähteekö hankintahakkajan pino halvalla ?

    Toimittaja Sami Karppinen kirjoitti sinänsä mielenkiintoisen jutun omasta hankintahakkaajan työstään. Mutta hänen väitteensä kuidun huonosta hinnasta ei kyllä pidä enää paikkaansa. Kuidun tämän hetkinen hinta tasohan on  on historiallisen korkealla, myös hankinnalla. Toinen jopa huvittava teksti oli tuosta päivän tuloksesta, eli viisi kiintoa. Itse en kyllä ilkeäisi tuollaista määrää ilmoittaa päivän tulokseksi, vaikka tuostakin saa jo n 250 e päivässä- miinus menot, verot. Tietysti riippuu metsästä ja muista olosuhteista, millainen pino päivässä syntyy, mutta ainakin kuvassa näytti olevan ihan tolkkua puuta kasassa. Itse olen jo ikämies, mutta halutessani tuollainen tulos ylittyy kirkkaasti ja ei  kymmenen kiintoa ole reippaalle nuorelle miehelle kyllä välttämättä vaikeaa. Varmaankin löytyy myös miehiä, joilla onnistuu vieläkin suuremmat määrät. Kyllä tuon jutun taustalla on vaan toimittajan huono työtulos. Lähes kolmekymmentä vuotta mentiin sillä 30 eurolla, nyt kyllä voi olla tyytyväinen hintaan, kaikenlaisesta roskapuustakin tien varressa saa viitisen kymppiä.

  • Riippumaton ajattelija

    Onhan tuo 5 mottia ihan kelpo saavutus jos on 5 tuntia sahan kanssa huhkinut.

    Jos ajatellaan, että puu on vaikka 100 litraista niin sehän tekee 50 runkoa, eli 10 puuta tunnissa nurin, karsittuna ja pätkittynä? Esson baarissa tietysti jokaikinen äijä tekee enemmän, se on selvä..

    Puu Hastelija

    Nyt kun on saanut silmät päähän ja cappuccinoa koneeseen,  niin luvut näkyy kirkkaammin. Nostikselle pahoittelut, ihan oikein tuolla luvut on.

    Ja miten niin motopuiden keräily ei olisi hankintaa,  jos puut hankintana myydään. Tekeehän mhy ihan vastaavaa,  tämäkin kaveri hakkaa yhdellä koneella yhdistykselle.

    Josko seuraavaksi ulko ilmaan,  vaiko ei?

    pihkatappi

    16 päivää oon tehnyt tänä syksynä hankintahakkuuta. Keskimäärin vajaa kuusi tankillista 4310 echolla. Viikonloput venähtää kolmen päivän mittaiseksi, kun ei vanha palaudu. Leposyke oli eilen 36 ja painoa on tippunut kolme kiloa, painan nyt itseasiassa vähemmän kuin armeijassa. Sanoisinkin että tärkein asia itselle hankintahakkuussa on kuntoa kohottava ponnistelu, jota vastaavaa ei vaan muuten tulisi tehtyä. Raivuulla ei vastaavaa keskivartalo jumppaa tule ja punttisalilla loppuu happi tai mitä järkeä heilutella rautaa tuntitolkulla.

    Yhdellä tankillisella laskin sahatut rungot, 23 kpl sain ja päivä saldon saa kertomalla 5,5. Oisko motti tankillisella. Välillä tulee vain yksi viiden metrin kuitu puustaan, useimmiten vitonen ja kolmonen, on sopivan kokoista siirtelykaatoihin ja pyrin viskomaan tyvet kasoille kaadettaessa ja siinä sitä kaloria palaa, kun itse painaa vain 71 kg. Välillä tulee sahattua pari tankillista putkeen ja toisinaan istuskelen vaikka 20 minuuttia, kun siltä tuntuu. Kannattaako sitä treenatessa itseään liika tiukille vetää. Yks päivä kävin (viikonloppuna) neljä tuntia sauvakävelemässä, no ei se kyllä rasittanut juurikaan, syke nousi ylämäissä hikisesti sataan, muuten oli noin 80, mutta hyvä se välillä aktiivisesti palautellakin.

    A.Jalkanen

    Kelpo saavutus minustakin, huomioiden sen, että aikaa kuluu myös kasaamiseen, tankkaamiseen, viilaamiseen ja kahvitteluun.

    Mhy-vetoinen hankintasuma olisi kyllä mielenkiintoista saada tilastoissa erilleen omistajavetoisesta, sekä määrä että yksikköhinnat.

    MaalaisSeppo

    Energiapuuksi teen peltokuusikon turilaita. Hidasta hommaa. 3-4 tankillista tilhillä (201) sahailee/päivä. Noin kolmosta ajouran varteen kasailen. 2-3 pölliä/runko. Veikkaisin että 2 kiintoa saa 5.5 h:n päivässä aikaan. Ureakäsittelyä ei kohta tarvita ja ajourien ihmettely jää nyt pois vähäksi aikaa. Ehkä tuotos nousee hieman, kun kunto kohenee.

    Älyttömästi on kuusikko kasvanut 18 vuodessa, mutta laatu on huono. Hankintana voi syynätä halkemia rungon eri puolilta, mikä (onneksi) hidastaa.

    pihkatappi

    Jep, urea käsittely ja välillä parhaiden puiden etsintä ovat hyviä palautumishetkiä metsässä. Eikä muutenkaan paljon päivässä, vaan vähitellen kunnon kehitystä seuraillen.

    Koiramies

    Pihkatapilla samanlaista tekemistä ja saman asian takia kuin itelläkin ja vielä samanlaisella sahalla. Noin 6 tankkia päivässä tuli sahausta, 3 aamupäivällä ja 3 iltapäivällä. Mönkkärillä ajo laaniin, noin vajaa 8 kiintoa päivässä (ajopäivinä). Reipas 100 kiintoa olisi laanissa pois kuljetusta odottamassa, jos ei vielä jo kuljetettu. Paino tippu kanssa reippaasti.

    Berza

    No,en nyt halua itseäni kehua, enkä ole mikään supermies, mutta tuollaisen kuusi kiintoa teen ja ajan helposti päivässä, mittarissa 69 v.  On helppo laskea, koska kärryyni menee kolme kiintoa ja kaksi kärryllistä päivässä on ihan helposti tehtävissä tien varteen. Tekniikkahan tässä on kaiken a ja o. Ei kasausta paljoa tarvii tehdä, kun osaa kuormainta käyttää ja kauimmaiset puut vetää kokonaisina, kun on ensi sahannut lähes poikki ja sitten kuormaimella painamalla poikki.  Järkee käyttämällä tässä pärjää. Ensiharvennuksista ja perkauksista kysymys. Muutama vuosi sitten tein vielä yli 400 kiintoa tien varteen, yhdeksänkin kiintoa päivässä, mutta enää en viitsi, nautiskellen enemmän teen näitä hommia.

    Veli muuten teki muutama vuosi sitten enskaa, seisemän päivää ja 70 kiintoa, oli hänkin silloin kuudenkympin korvilla. Tämä oli vielä sellainen tapaus, ettei konetta ilennyt laittaa siihen nurkkaukseen, vähäisen puuston vuoksi, vaikka konehakkuu oli käynnissä. Kyllä minäkin hattua nostin. Saha stihl 200 ja seitsemän tankillista joka päivä.

     

    Jalmari Kolu

    No paras esitys mitä olen itse päässyt näkemään oli seuraava: Eräs mestari teki 100m3 hankintakaupan kuusikuidusta ja tukista kesäkuun alussa. Näkemys oli: Ei tuota kauaa tee.

    Seurasin savotointia ohiajaessa. Kaksi miestä kaataa moottorisahalla puun. Sitten aletaan kirveellä karsimaan, jotta moottorisaha ei kulu. Kuidut mitataan 3m:n mittakepillä ja tukit kirvesmiehen mittanauhalla. Katkaistaan moottorisahalla. Parin viikon aherruksen tulos 24m3. Juontokouralla tien varteen. Voitte uskoa että ostajafirman edustaja oli haltioissaan. Kävi pari kertaa katsomassa ja hoiti loppumitan.

    Moottorisahalla hankinta vaatii taitoa. Ja taito on ennenkaikkea sitä että puuta syntyy mahdollisimman vähin liikkein. Enskalla 1m3 tunnissa on aika kovaa tasoa havupuilla. Koivua tulee livakammin. Aloittelija voi päästä puoleen, jos tekniikka on hanskassa. Ja ennen kaikkea turhaa vatuloimista vältetään.

     

    Berza

    Se on juuri näin, eleettömällä ja vähillä liikkeillä pitää tätä työtä tehdä, mikäli aikoo saada hyvää tulosta. Hosumalla tämä ei onnistu. Harmi, ettei Metsolan metsäkoulussa ole enää nähtävissä Jounin ensiharvennus hakkuun oppitunti. Sitä ei kyllä paremmin voi enää tehdä. Löytyy kyllä varttuneemman metsän hakkuusta päivän tulos, usempi kymmen kiinto määrä kyllä kasoissa.

    Tuo työn tekemisen taito on toisilla ihan äidin maidossa tullut, mutta metsuri kursseilla kyllä tätä taitoa opetettiin, kai ihan hyvällä menestyksellä.

    Isän veli oli kyllä tässä työnteossa paras, mitä koskaan olen nähnyt. Niin eleettömästi liikehti, olipa kyseessä marjan keruu tai heinän seivästys, jälkeä tuli käsittämättömät määrät. Hän pisti reilun 100 metrisen kaurasaran viikatteella nurin, seivästi ja vielä haravoikin , seipäitä varmaan lähes sata, kaikki yhdessä päivässä. Kerran savotta kämpällä tekomies oli tullu sisälle ja sanonut, kyllä S…o näytti tänään ajamisen mallia. Hevosella 53 mottia. Oli kämppä mennyt hiljaiseksi. Jäätyään eläkkeelle, hän lähti lapiopelissä kaivamaan ojia metsiinsä ja komeaa ojaa tuli uskomattomasti.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 58)