Keskustelut Metsänhoito Lahopuun merkitys metsän kasvulle ja terveydelle

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 79)
  • Lahopuun merkitys metsän kasvulle ja terveydelle

    Olen 45 vuodessa kasvattanut ja myynyt 50.000 mottia puita. Kysynkin nyt asiantuntijoilta, paljonko olen tässä ajassa hävinnyt metsän tuotossa, metsän terveydessä ja monimuotoisuudessa? Olen todennäköisesti aiheuttanut metsäluonnolle ja sen lajistolle vahinkoa. Puolustuksekseni sanon, että olen aivan viime aikoja lukuunottamatta noudattanut kulloisenkin ajan metsänhoito-ohjeita. Lahopuun tuotantoni on rajoittunut pelkästään raivaustähteisiin, hakkuutähteisiin ja kantoihin. 90-luvun alkupuolelta lähtien lisäksi myös jättöpuihin ja rantojen suojavyöhykkeisiin. Mikä olisi tilanne metsissäni ja minulla itselläni nyt, jos olisin 45 vuotta sitten ymmärtänyt lahopuun merkityksen?

  • Puuki

    Voi olla että lahopuun moninkertaistamispuheilla pyritään siihen, että  metsän talouskäyttöä saataisiin vähennettyä ja suojelua lisättyä. Se ei tosin edesauta hiilen sitomista yhtään vaan päin vastoin heikentää tilannetta.

    Eikös se mennyt niin, että aikoinaan pohjoisen ”metsäsotien” rahoittajiksi paljastui tahoja, joilla oli ”oma lehmä ojassa saman tien varressa”  (?) . Toivottavasti tässä ei kuitenkaan ole samasta asiasta kysymys.

    A.Jalkanen

    Kiitos Visakallolle uudesta ketjusta.

    hemputtaja: ”Tuota, tuota, mikä uusi tieto on tullut hylättyä?”

    Uhanalaisista metsälajeista noin viidesosa on riippuvaisia lahopuusta.

    Hyvä jos on noin, että maassa makaavan lahopuun puute on korjaantumassa kovaa vauhtia. Sen lisäksi tarvitaan myös pystyssä hitaasti lahoavaa ja palanutta puuta.

    Tikkula

    Palanutta puuta ruotsissa, venäjä tainnu näillä helteillä ihmekumma jäädä vähemmälle. Kaikki muistaa kymmekuntavuotta sitte kesän kun savu venäjän metsäpaloista tuli pääkaupunkiseudulle asti.

    A.Jalkanen

    Haluaisin hieman laajentaa näkökulmaa lahopuusta luonnonhoitoon.

    Metsien ennallistamisen ja luonnonhoidon opas, sisältää mm. kattavan tietopaketin luonnonmetsän ja talousmetsän oleellisimmista eroista. Vahva lukusuositus!

    https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Bsarja/b157.pdf

    Tapion sivuilla on monenlaista tietoa. Tässä yksi käytännönläheinen listaus.

    https://www.metsakeskus.fi/sites/default/files/monimetsa-selvitys-liite-5.pdf

    METSOn sivuilla on paljon tietoa:

    http://www.metsonpolku.fi/fi-FI

    Tutkimustietoa kaipaaville:

    http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Lajit/Uhanalaiset_lajit/PUTTEtutkimusohjelma_20092016

    Jos haluaa päästä tiedon alkulähteille, tämän artikkelin kirjallisuusviitteistä pääsee:

    https://metsatieteenaikakauskirja.fi/article/6987

    Gla

    Visakallo: ”Olen 45 vuodessa kasvattanut ja myynyt 50.000 mottia puita. Kysynkin nyt asiantuntijoilta, paljonko olen tässä ajassa hävinnyt metsän tuotossa, metsän terveydessä ja monimuotoisuudessa?”

    Kuten toisaalla sanoin, minä en pysty noita asioita numeroiksi muuttamaan. Enhän edes tiedä, millaisia sinun metsäsi ovat. En myöskään tiedä, mihin tilanteeseen asiaa vertaat.

    Varsinkin jos tarkastellaan vain puuston kasvua, et mahdollisesti ole hävinnyt yhtään. Onhan esimerkiksi minulla paras nuoren metsän kasvu entisellä peltomaalla ja siellä tuskin monimuotoisuus kovin korkealla tasolla on. Maan laatu ja ravinteet sattuu silti olemaan sopivasti kohdillaan. Metsätieteen aikakauskirjan mukaan kuusen juurikääpä on kuitenkin riski noissa olosuhteissa, vaikka maallikkona ajatellen ei riskiä pitäisi olla. Syytä ei artikkelin kirjoittajatkaan tarkkaan osaa sanoa, mutta hyvä arvaus on monimuotoisuuden kapeus. Yksipuolisessa maaperässä ei ole vastustuskykyä, joten tuhot pääsee herkästi yleistymään. Siksi minulla tuolla kuviolla kasvaa pääpuulajina koivu, alikasvoksena kuusi ja sekapuustona haapa ja leppä sekä satunnaiset yksittäiset muut puulajit. Jo nyt se näyttää terveeltä sekametsältä ja aika parantaa vaikutelmaa jatkuvasti.

    Normaalissa metsässä lähtökohta on parempi kuin peltomaassa, mutta esim. 50 vuotta pelkkää kuusen kasvatusta ei ole eduksi pieneliöstön toiminnalle. Toki harvennukset ajallaan hoidettuna valoa riittää pohjalle saakka, jolloin varvut yms. kasvaa nätisti. Se ei silti kumoa sitä, että monet lajit tarvitsevat elinympäristökseen eri asteisesti lahoavaa puuta ja osa näistä lajeista on uhanalaisia. Jos lajiston määrä kaventuu, tottahan se vaikuttaa luonnon tasapainoon. Kun evoluution tuloksena syntyneessä luonnossa kaikella on paikkansa, täyttämättä jääneillä paikoilla voi hyvinkin olla merkitystä. Joskus sitä ei talousmetsässä huomaa, joskus se saattaa ilmentyä juurikäävän normaalia runsaampana määränä, ehkä aavistuksen pienempänä kuutiomääräisenä kasvuna, joskus hyönteistuhona, joskus jollain muulla tavalla. Yhteistä näille kaikille on, ettei niitä mitenkään kiistattomasti pysty yhdistämään monimuotoisuuden kutistumiseen. On silti mielestäni tyhmänrohkeaa kiistää tämän mekanismin olemassaolo.

    ”Olen todennäköisesti aiheuttanut metsäluonnolle ja sen lajistolle vahinkoa. Puolustuksekseni sanon, että olen aivan viime aikoja lukuunottamatta noudattanut kulloisenkin ajan metsänhoito-ohjeita.”

    Minä en ole halunnut tuomita sinun metsätalouttasi toisessa viestiketjussa. Olen halunnut keskustella lahopuun merkityksestä. Siellä 6.8.2018 17:19 sivulla 112 totesit, että ”Suomen metsäluonto pärjäsi hyvin yli 100 vuotta käytännössä ilman lahopuuta. Nyt vaaditaan paluuta sen ajan metsänhoitoon, mutta samalla pitäisi lahopuuta lisätä. Tässä on täydellinen ristiriita. Mitkä tahot haluavat hämmentää Suomen hyvin toimivaa metsätaloutta? Ketkä tästä hyötyvät, kun luonnon hyvinvoinnin kanssa tällä asialla ei ole mitään yhteyttä?”

    Tarkastellaan siis tuosta vain lahopuuta, muut metsänhoitomenetelmät eivät kuulu tämän keskustelun aiheeseen.

    Olen jyrkästi eri mieltä siitä, että luonnon hyvinvoinnin kannalta lahopuun määrällä ei olisi merkitystä. Sinä olet eri mieltä suunnilleen jokaisen biologin yms. asiantuntijan kanssa, joten nyt sinulla on kaksi mahdollisuuta. Joko mullistat maailmanlaajuisen alalla vallitsevan käsityksen (tai rikot tuon vihreän salaliiton) tai sitten muutat omaa mielipidettäsi asiasta. Kumpi kuulostaa viisaammalta?

    VMI-käppyrä kertoo myös, että yli 10-senttistä lahopuuta on sadan vuoden jakson alkupuoliskolla ollut lähes yhtä paljon kuin nyt eli tuollaista lahopuuvapaata jaksoa ei meillä ole ollut. Toisaalta kun lahopuu on vain yksi lukemattoman monien muiden monimuotoisuuteen vaikuttavien tekijöiden ohella, yleistä monimuotoisuuden muutosta ei yksin lahopuun perusteella voi päätellä. Joidenkin lajien määrän muutosta sillä ehkä voidaan arvioida.

    Lahopuun määrästä puhuttaessa pitää myös olla tarkkana siitä, mihin verrataan. Puukin linkittämässä tekstissä verrattiin luonnotilaiseen metsään. Kun puhutaan ainakin sadan vuoden mittaisesta jaksosta suunnilleen nykymuotoista metsätaloutta, jossa lahopuun määrässä ei ratkaisevan suurta vaihtelua ole tapahtunut, tietenkään siinä lahopuun määrä ei ole muutosta aiheuttava tekijä. Mutta jos kuviolla ei lahopuuta juurikaan ole ja haluaa monimuotoisuuden ottaa aiempaa paremmin huomioon, lahopuun määrää lisäämällä asiaan voi vaikuttaa.

     

    Gla

    Timppa: ”Tietysti metsätalous lisää monimuotoisuutta tekemällä aukkoja.  Senhän pitäisi olla jokaiselle metsissä liikkuvalle selvä.”

    Vaan ei onneksi ole.

    Metsä näyttää ihmisen silmään monimuotoisemmalta, kun siitä tehdään sirpaleista mosaiikkia. Monimuotoisuutta arvioidaan kuitenkin pääosin muilla mittareilla. Monimuotoisuus on lajiston määriä, niiden suhteita, perinnöllistä monimuotoisuutta,elinympäristöjen monimuotoisuutta yms. asioita. Aukon teko vaikuttaa lajistoon, mutta ei välttämättä monimuotoisuutta parantavalla tavalla. Elinympäristöjen moninaisuuskaan ei välttämättä lisää monimuotoisuutta. Osa lajeista vaatii suuria yhtenäisiä metsiä ja mosaiikki ei tällöin paranna näiden lajien elinympäristöä.

    ”Entä sitten lahopuun määrä?  Onko metsä monimuotoisempi, jos siinä on puuta 4 m3/ha asemasta vaikkapa 10 m3/ha.  Ei taida olla.  Samat eliöt löytyvät molemmista.”

    Ei välttämättä löydy. Jokin eliö vaatii ympäristön, jossa lahopuuta on runsaasti, toinen selviää vähemmällä. Lisäksi lahopuun määrä vaikuttaa eliöiden määriin ja niiden suhteisiin.

    Metsätaloudesta kiinnostuneen kannattaa lukea kirja Metsämaa ja sen hoito (Eino Mälkönen). Suoraan siinä ei lahopuun merkitystä käsitellä. Sen sijaan siinä käsitellään maaperän toimintaa ja sitä, mistä kasvun edellytykset muodostuvat. Sen jälkeen on helpompi ymmärtää, miksi lahopuullakin on oma roolinsa luonnossa.

    Oletko Timppa lukenut tuon tai jonkun vastaavan teoksen?

    Timppa

    En juuri tuota kirjaa, mutta erään, jossa käsiteltiin erilaisia metsän pienötököitä.    Nimeä en tähän hätään muista.

    On siellä metsässä lajeja.  Maassa ja ilmassa.  Joitakin sääksiä on tunnistettu satoja eri lajeja.  Tunnistettiin joskus uroksen sukupuolielimistä.  Mitähän vasten niitä on niin paljon ja kuka ihme jaksaa niitä syynätä.  Mielenkiintoinen on joku lima, joka voi jakaantua esteen kohdatessaan ja taas sen jälkeen yhdistyä.

    Meikäläistä kiinnostaisi sellainen tutkimus, jossa selvitettäisiin maaperän elimistön määrää metsän erilaisissa kasvuvaiheissa.

    En minä eikä ymmärtääkseni kukaan muukaan ole kiistänyt lahopuun tarpeellisuutta.  Lahopuutahan me tuotamme vuosittain valtavat määrät hakkuutähteinä ja kantoina ja luonto tuulenkaatoina.  Ei siitä ole todellakaan kasvavissa ja hoidetuissa metsissä puutetta.  Siitä ollaan eri mieltä onko pystylahoilla jotain merkitystä metsän kasvulle.  Kysellään tutkimustietoa.  Ei mielipiteitä.

     

    Puuki

    VMI-käppyrä kertoo myös, että yli 10-senttistä lahopuuta on sadan vuoden jakson alkupuoliskolla ollut lähes yhtä paljon kuin nyt eli tuollaista lahopuuvapaata jaksoa ei meillä ole ollut. 

    Mistä käppyrästä tuo selviää ?  V. -86-94  VMI 8:sta lähtien alettiin merkitä myös monimuotoisuuteen  vaikuttavia tekijöitä ylös.

    Mälkösen kirja on muuten metsäoppilaitosten metsämaan hoidon tenttikirjana. (Ainakin ollut aiemmin).

    Gla

    Tarkoitin tätä, johon viitaten edellisessä keskustelussa todettiin lahopuun määrän olevan kasvussa:

    Yli 10 cm läpimittaisen polttopuuksi kelpaavan kuolleen puuston määrä (miljoonaa kuutiometriä) 1930-luvulta lähtien

    https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/metsa/metsavarat-ja-metsasuunnittelu/metsavarat/

    Varsinaisen lahopuutilaston mukaan määrä on laskussa, kuva löytyy samasta osoitteesta kuin edellinen. Toisaalta kun aineistoa on lyhyeltä ajalta, tuon perusteella ei kovin suuria päätelmiä voi tehdä:

    Lahopuun keskitilavuus (m3/ha) metsämaalla Etelä-Suomessa, Pohjois-Suomessa ja koko maassa

    (Kuvassa on linkki, mutta siitä ei linkki aukea. Millä sen saa toimivaksi?)

    A.Jalkanen

    ”onko pystylahoilla jotain merkitystä metsän kasvulle” Ei suoraan, mutta välillisesti: pystylahosta tulee aikanaan maapuita, ja pystylahopuissa elää monia lajeja, kuten tikkoja ja tiaisia, jotka käyttävät ravinnokseen haitallisia hyönteisiä. Myös monille kääville pystylaho on tarpeellinen elinympäristö.

    Kuriositeettina mainittakoon, että tein aikoinaan pro gradu -työni Eino Mälkösen alulle panemassa tutkimushankkeessa Ilomantsin Mekrijärvellä, aiheena männikön karikesato.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 79)