Asunto-osakkeiden varainsiirtovero nousee 1,6%->2%, eli se nousee lähemmän kiinteistöjen varainsiirtoveroa, joka on 4%. PIkemminkin kiinteistöjen varainsiirtoveroa tulisi laskea tai poistaa se kokonaan. En näe perustetta lisätä metsänomistajien verorasitusta tämän johdosta. Varainsiirtovero on jäänne historiasta, sen tuotoilla luotiin ja ylläpidettiin kiinteistörekisteriä. Nykyisellään kaikki tapahtuu sähköisesti ja kiinteistörekisterin ylläpito ei maksa juuri mitään. Lainhuudatuksesta maksetaan erikseen kuten kaupanvahvistajallekin.
Varainsiirtoveron tuotto on luokkaa 540 M euroa vuodessa. Se on iso ja vaötiolle tärkeä raha. Valitettavasti en usko sen poistumiseen. Toisekseen on niin, että jos varainsiirtovero poistuisi, niin kiinteistöjen hinnat nousisivat jokseenkin vastaavasti. Näin markkinatalous toimii. Varainsiirtoveron maksaa siis pikemminkin myyjä kuin ostaja. Sukupolvenvaihdostilanteet ovat sitten erikseen.
Itseasiassa se varainsiirtovero nousee uudistuotannossa helposti aiempaan verrattuna yli kaksinkertaiseksi, sillä nyt se maksetaan myös asunto-osakkeen velkaosuudesta, joka voi olla esim 50 % myyntihinnasta.
Esimerkki:
Ennen oli velaton hinta 100 000 ja yhtiölaina 50 000. Varainsiirtovero oli 0,016×50 000=800
Nyt varainsiirtovero 0,02×100 000=2 000, siis kaksi- ja puolikertainen.
Todellisuudessa se saattaa mennä myyjältä, kuten edellä todettiin.
Oliskohan aika alkaa karsia valtio jakamia etuisuuksia?Ei kaikkia ja kaikkea tarvitse tukea ja rahoittaa.50-luvulla tässä maassa jokainen
ponnisteli kykyjensä mukaan ,ei ollut eikä suvaittu ”vapaamatkustajia ja kuormasta syöviä”
Metsäteollisuus voisi näyttää hyvää esimerkkiä ja luopua sellaisista innovaatio-, ym, tuista joita se ei todellisuudessa edes tarvitse. Pörssissä olevat metsäyhtiöt pystyvät erittäin helposti itsekin rahoittamaan omat kehityshankkeensa. Helsingin Sanomat on laskenut, että tällaista turhaa tukea on maksettu vuoden 2009 jälkeen yli miljardi euroa vuodessa.
On epärealistista ajatella, että tukea saavat itse luopuisivat saamistaan rahoista. Oli tuki perusteltu tai ei. En minäkään jätä kemeraa tai hirvituhokorvausta hakematta, jos sellaiseen olen oikeutettu. Miten sinä Puun takaa toimit?
On aivan totta, että tarjotusta etuudesta on vaikea itse kieltäytyä. Pörssiyhtiöiden tapauksessa voisi kysymykseen tulla lähinnä imagoseikat. Itselläni kemera- ja sitä edeltäneet tuet nousevat yhteensä kuusinumeroisiin lukuihin, ja olen niistä hyvin kiitollinen.
Kemera-tuen osuus on ollut keskimäärin viiden prosentin luokkaa verrattuna sitä metsänomistajien saamaan kantorahatuloon. Täten vain murto-osa puunmyyjien maksamista veroista palautuu heille takaisin. Tilakohtaiset erot voivat olla suuriakin, riippuen minkälaista puuntuotantoa harjoitetaan.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.