Keskustelut Metsänomistus Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle

Esillä 9 vastausta, 381 - 389 (kaikkiaan 389)
  • Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle

    Metsälehdessä (18/2013) lukee: Valtakunnallinen YHTEINEN (TIIROLA, HUOMAA: YHTEINEN) linjaus on hirvikannan kasvattaminen.

    Olet tällä palstalla kehunut ajavasi hirvituhoasiassa metsänomistajien, myös puuntuottajien etua. Sinäkö olit päättämässä metsänomistajien edustajana hirvikannan kasvattamisesta?

  • suorittava porras

    Nimenomaan valkohäntä on ollut suurtilallisten varjeluksessa. Muille metsästysvelvoite on langennut vasta ,kun tilanne karkasi käsistä. Peuraporukat ovat olleet monesti kokonaan erossa hirvitouhuista ja päinvastoin. Koska kannan seuranta oli näin pienen porukan harteilla ja osa porukasta hakenut vaikutteita ulkomailta turistijahtien valtavista riistamääristä ja riistanhoidosta , homma karkasi lapasesta samaan tapaan , kun Huttusen Sierran virittäminen. Innovaation tulos oli vaaraksi itselle ja muille ,mutta fiilis oli mahtava. Seurauksia ihmeteltiin vasta tulevaisuudessa.

    Gla

    Suorittava: ”Hirviporukoihin mahtuivat aikoinaan vain surempien tilojen omistajat ja paikkakunnan silmäätekevät. Oli pankinjohtajaa ,tehtaanjohtajaa ,eläinlääkäriä ,lääkäriä jne. ”

    Nyt täytyy päättää, milloin homma karkasi käsistä niin, että tavikset tarvittiin talkoisiin mukaan. Äsken puhuit 90-luvun puolivälin tilanteesta, jolloin kanta kaksinkertaistui muutamassa vuodessa.

    Kalle Kehveli

    Hirvimäärä oli kriittinen jo 1980-luvulla, jolloin oli jo talvijahteja pohjanmaalla määrän vähentämiseksi. Silloin suunniteltiin jo armeijaa apuun.

    A.Jalkanen

    Kyllä, sidosrymillä on tietenkin oma tärkeä roolinsa jo nyt. Se jää kuitenkin neuvoa antavaksi suositukseksi, kun sidosryhmien lausuntoja kuullaan, mutta itse neuvostossa metsästäviä edustajia on enemmistö. Maanomistaja-sidosryhmä on sisäisesti hajanainen, eli yhtenäistä tavoitelinjaa ei sieltä löydy. Liikenneturvallisuuden ja elinkeinojen ääni jää päätöksenteossa joillakin alueilla liian pienelle painolle. Erityisesti Lounais-Suomessa, jossa kaikkien hirvieläinten kannat ovat runsaat.

    mettämiäs

    Kaakossa hirvikanta oli huipussaan 1970-luvun lopulla, jolloin muualla Suomessa vasta ”aloiteltiin”. Kannan nousu oli niin nopea, että ”vanha kansa” piti selvänä hirvien tulleen Venäjältä. Huipussaan talvilaskennassa saatiin yli 20 hirveä/1000 ha eli eihän niitä lukuja ihan helpolla silloin uskottu. Vasaluvat tulivat kaakkoon v. 1975 eli silläkin lienee ollut osuutta hirvikannan nousuun yhdessä tietenkin nuorten mäntyvaltaisten taimikoiden määrän noustessa.

    Nostokoukku

    Meillä päin hirvikanta alkoi kasvamaan 80-luvun alussa. Siihen asti pääosa hirviporukoista sai vain yhden hirviluvan syksyssä. Luvat lisääntyivät varovasti ensin edellisissä kommenteissa mainituilla silmäätekevien porukoilla. Näihin oli asiaa vain metsänomistajilla, höystettynä koulun rehtorilla ja osuuskaupan johtajalla. Kokosimme tuolloin metsäfirman työntekijöistä, pääosin metsureista, porukan ja saimme vuokrattua työnantajalta hirvimaat. Ensimmäisenä vuonna emme saaneet lainkaan hirvilupaa, Rhy:n lausunnon perusteella. Nähtiin ilmeisesti hieman nolona antaa metsuriporukalle lupa. Vuosia metsästimme vain yhtä lupahirveä pitäjän parhailta hirvimailta. Tuolloin ei uskallettu eikä ymmärretty reagoida hirvikannan nopeaan kasvuun. Varsinainen kannan ”räjähdys” tapahtui 90-luvun puolivälin jälkeen. Siinä Suorittava on aivan oikeassa. Ilmeisesti tuohon vaikutti metsäverotuksen muutos. Pinta-alaverotuksesta siirryttiin myyntiverotukseen. ”Veropakolaiset” hakkuuttivat ainakin täällä päin kaikki vanhat kuusikot nurin ja tilalle istutettiin mäntyä. Tämä ”otanta” on tosin vain parin pitäjän osalta. Hirville luotiin ravinnon suhteen yltäkylläiset olosuhteet 10-15 vuodeksi. Ja se näkyi tietenkin hirvitiheyksissä. Nyt tuon aikaiset taimikot ovat nuoria kasvatusmetsiä ja moni tuolloin hirvitiheyksiltään huippuseura on palannut normaalimpaan hirvitiheyteen ja lupamääriin. Luvat ovat tulleet alas yli 20:sta luvasta 5:n lupaan.

    A.Jalkanen

    Avohakkuiden pinta-alat ovat olleet suhdannevaihteluita lukuun ottamatta melko vakaita viime aikoina. Lisähakkuut ovat kohdistuneet pääosin harvennuksiin. Pitkään istutettiin kuitenkin lähinnä kuusta ja pienten männyntaimikoiden osuus pinta-alasta alentui, jolloin syöntipaine kohdistui pienempään taimikoiden pinta-alaan. Onko tämä sitten mahdollisesti vähentänyt vasatuottavutta vai sudet ja karhut, kun kanta ei kasva entiseen malliin? Jos ilmiö on pysyvä, se helpottaisi metsästyksen järjestämistä hirven osalta.

    suorittava porras

    Uteliaisuuttani kysyn , oliko Nostokoukun seura ”Pyylaaki”. Ja toinen kysymys. Kuka ”silmäätekevä” kysyi 70-luvulla jahtipäivän päätteeksi :”Onko tullut paljon turpia?” Tuohon aikaan tavan kansalaisilla ei ollut asiaa herrojen hirvijahteihin muuten ,kun jälkiä siivoamaan. Itse onnistuin pääsemään /ajauduin harrastuksen pariin , kun isäni omisti keskivertoa isomman maatilan metsästyksen kannalta tärkeällä alueella ja myös siksi ,että minulla oli terve kroppa. Muiden tilanne ei ollut yhtä suotuisa. ”Mökkiläisille” jäi vielä pikäksi aikaa sivustakatsojan ja arvostelijan rooli. Nykyisistä täysivaltaisista seuran jäsenistä ei kukaan omista enää maata seuran alueella. Näin on maailma muuttunut runsaan 50 vuoden kuluessa ,jonka olen ollut harrastuksessa mukana . Rivissä ja rivin edessä.

    Nostokoukku

    Ei ollut seura Pyylaaki.

Esillä 9 vastausta, 381 - 389 (kaikkiaan 389)