Keskustelut Metsänomistus Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 396)
  • Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle

    Metsälehdessä (18/2013) lukee: Valtakunnallinen YHTEINEN (TIIROLA, HUOMAA: YHTEINEN) linjaus on hirvikannan kasvattaminen.

    Olet tällä palstalla kehunut ajavasi hirvituhoasiassa metsänomistajien, myös puuntuottajien etua. Sinäkö olit päättämässä metsänomistajien edustajana hirvikannan kasvattamisesta?

  • suorittava porras suorittava porras

    Niin …alunperin suurriistajahti oli herrojen ja suurtilallisten harrastus. Muut eivät kelvanneet jahtiin mukaan. Valkohäntä oli  suurtilallisten erikoissiojelussa. Vasta ,kun harrastus alkoi karata käsistä ja eläinkannat kasvaa hallitsemattomasti , kelpasi rahvaskin mukaan jahteihin. Kun ongelmia ei silläkään saatu täysin pois päiväjärjestyksestä, ”jaetaan vastuuta” ja syylistetään koko metsästäjäkunta ja laajennetaan ongelmat ihmisten mielissä siinekin , missä niitä ei ole tai niiden mekitys on vähäinen.

    Harva uskaltaa arvostella vuorineuvoksia ja suurtilallisia , joiden luovuuden seuraksista jossakin kärsitään. Tikun nokkaan nostetaan yleistyksillä tavallinen metsästäjä, jolla ei ole ollut vähäisintäkään mahdollisuutta vaikuttaa tehtyihin päätöksiin ja kehityksen suuntaan.

    Gla Gla

    Nyt kirjoitetaan historiaa uusiksi ihan itänaapurin tyyliin.

    Nostokoukku

    Ei suorittava historiaa uusiksi kirjoittanut, noin asiat olivat. Valkohännän ottivat vastaan Pohjois-Amerikasta hoiviinsa kartanonherrat. Metsäkauris levittäytyi pohjoisen kautta hitaasti takaisin Suomeen. Liian hitaasti suurtilallisen mielestä. He siirsivät kauriita Ahvenanmaalta ja Ruotsista. Hirvi olisi ollut helppo hävittää kokonaan, mutta Parkanon metsänhoitajat ottivat 40-50 hirven lauman hoiviinsa. Muualta Suomesta hirvet oli ammuttu lähes kaikki. Mökinmiehet niitä hiihtivät keväthangille kiinni ja tappoivat, nälkäänsä. Vanhoissa metsästysvalokuvissa hirvisaaliin ympärillä pasteerailee pukuherroja kravaatit kaulassa ja hatut päässä. Ei näy mökinmiehiä. Sakko hirven salametsästyksestä vastasi reilua tehdastyöläisen vuosipalkka. Liittyy hieman otsikkoon, joten joka ei tunne historiaansa ei tunne itseään.

    Oma porukkani ei ole syyllistynyt lupien panttaamiseen. Viime kaudella ammuimme alueeltamme ylimääräisiä tismalleen saman määrän hirviä naapuriseuroille kuin oma lupaamme oli. Yhteisluvassa kun ollaan, ja oli mistä ottaa. Lunta oli jo puoli metriä ja naapureilla oli vaikeuksia saada miehiä, koiria ja kulkukelpoisia autoja metsään.

    Rippe

    Meillä on kaatolupia noin 5 hirveä per 1000ha. (kai noin puolet vasoja).

    Tämän määrän saivat ammuttua hyvin nopeasti.

    Silminnähden hirviä on paljon. Hirvien aiheuttamant vahingot ovat mielestäni merkittäviä. Erityisen kurjalta tuntuu se, että metsänomistaja joutuu sopeuttamaan puulajinvalintaansa. Olisi mukavaa tehdä rauduskoivikko tai haavikko, mutta ei kyllä onnistu.

    Havaintoni mukaan hirvet viihtyvät erityisesti karujen maiden mäntytaimikoissa, jotka ovat hieman kitukasvuisia. Rehevämpien paikkojen mäntytaimikossa ei niinkään näy vaurioita. Onkohan tämä faktaa, vai pelkästään minun mutuilua?

    Metsuri motokuski

    Noinhan se oli kuin nostokoukku ja suorittava kirjoitti. Muistan kun hirviporukkaan alkoi kelvata mutta ei lihaosuuksiin ollut oikeutta. Saattoi olla seuran jäsen mutta hirviporukan seuran sisälle perusti oma maanomistajien ryhmä johonka ne kutsui jäsenet. Nylkyhommiin ja hirvien etsintään kyllä kelpasi mutta siihen se loppui. Onneksi ajat ovat muuttuneet tästä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos useampi tekisi noin kuin Nostokoukku porukoineen, talvilaidunongelma hirvitihentymineen olisi paljon pienempi.

    Nostokoukku

    Mitään sankarinviittaa en halua harteilleni virittää. Mielipiteeni on, että olen vetäissyt yhteislupasopimukseen nimeni, porukkani puolesta, että sopimukseen kirjattuja periaatteita myös noudatetaan käytännössä. Ei vain helpottamaan byrokratiaa. Useinhan sopimukset jäävät sanahelinäksi. Vahditaan ”omia” hirviä kuin kettu pässin munia.  Kolme pientä porukkaa pyörittää koko syksyn samoja hirviä rajojensa kahta puolen. Hirvillä kun ei ole gepsiä eivätkä ymmärrä ihmisille pyhistä rajoista mitään. Harvoin olemme yksin mitään, yhteistyötä elämässä tarvitaan, niin myös hirvenmetsästyksessä.

    suorittava porras suorittava porras

    Yhteistyö on muutkin ,kun hirvien ampumista toisten puolesta. Osakkaat kokoontuvat vähintään kolme kertaa vuodessa käsittelemään hirviasioita. Keväällä tutustutaan rhy:n laatimaan verotussuunnitelmaan ja osakkaat hakevat lupansa sen pohjalta. Syksyllä ennen jahtikautta palaverrataan jahtikauden nuotit kuntoon sen jälkeen ,kun riistakeskus on lähettänyt lupapäätökset. Kolmas kokoontuminen seuraa jahdin puolivälissä ,jolloin keskustellaan hirvitilanteesta ja metsästyksen sujumisesta. Samalla asetetaan tavoitteet loppukaudeksi. Lupapankin käyttöehdot päivitetään myös siinä yhteydessä. Neuvottelut yhteisjahdeista käydään tarvittaessa.

    Näin on toimittu meillä jo 35 vuotta 12(13) osakkaan kesken. Yhtislupa on ollut hirvikannan hallinnassa tärkeä työkalu. Erityisesti säännöllinen kanssakäyminen ja tietojen vaihto on edesauttanut oikean tilannekuvan muodostamisessa. Tämän seurauksena on tehty oikeita ratkaisuja.

    Nostokoukku

    Samat on käytännöt meilläkin. Mutta mukavan jutustelun, kahvin ja puolukkapiirakan lisäksi tarvitaan muutakin. Aivan oikeaa yhteistyötä, puheitten lisäksi myös luodin laittamista matkaan siellä missä kohteita on. Meilläkin järjestetään yhteisjahti joka syksy, ammutaan yksi hirvi. Yleensä aina samojen seurojen mailta. Puolenvälin keskustelussa kyllä leuhkitaan hirvimäärillä ja hyvin sujuneella jahdilla, mutta yhteisjahdin aamuna ilmoitetaan, että meidän maille ei mennä eikä meiltä tule ainoatakaan koiraa mukaan. Parin-kolmen seuran mailta hirvi on joka vuosi ammuttu. Mitähän yhteistyötä se on? En laske mukavien jutustelua ja tilanteen toteamista kovin merkittäväksi yhteistyöksi, jos tarkoitus on päästä asetettuihin tavoitteisiin.

    Gla Gla

    Suorittava: ”Vasta ,kun harrastus alkoi karata käsistä ja eläinkannat kasvaa hallitsemattomasti , kelpasi rahvaskin mukaan jahteihin.”

    Ok, olen ymmärtänyt kaiken täysin väärin. Hirvikanta oli 70-luvun alkuun saakka enintään 20 000. Metsästys ei ollut enää tuolloin vain vuorineuvosten hupia. Mutta kiva tietää, että hirvikannat oli jo tuolloin karanneet. Metsästysrajoitukset kivasti auttoi tilanteen syntyä. Mikä onkaan luonnehdinta tämän päivän eläinmäärästä.

    Peurakannoista ei luotettavia tilastoja ole tältä ja sitä edeltävältä ajalta, mutta 2000-luvun alkupuolelle kasvu oli tasaista, kunnes sittemmin räjähti kasvuun. Ei ollut tämäkään vuorineuvosten aikaa.

    Tuskin nämäkään tulkinnat suorittavan puheista kelpaa, joten jotain täsmällisyyttä lukujen muodossa nyt tarvitaan. Vuodet vaikka kymmenen tarkkuudella.

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 396)