Keskustelut Metsänomistus Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 396)
  • Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle

    Metsälehdessä (18/2013) lukee: Valtakunnallinen YHTEINEN (TIIROLA, HUOMAA: YHTEINEN) linjaus on hirvikannan kasvattaminen.

    Olet tällä palstalla kehunut ajavasi hirvituhoasiassa metsänomistajien, myös puuntuottajien etua. Sinäkö olit päättämässä metsänomistajien edustajana hirvikannan kasvattamisesta?

  • suorittava porras

    Lentolaskenta ei tuo autuutta ellei sitä toteuteta riittävän kattavasti. Kertaan vielä edelliseltä sivulta , että paljon kohua aiheuttanut lentolaskenta hirvitalousalue Uusimaa kahdella aiheuttaa enemmän kysymyksiä , kun vastauksia. Lentolaskennan perusteella alueella pitäisi olla hirviä lähes 9/1000 ha . Tästä huolimatta tähän mennessä on kaadettu vasta 0,2 hirveä/1000ha ja edellisen vuoden kokonaissaldo oli karkeasti arvioiden vain 0,3 kaadettua hirveä /1000ha. Täällä meillä,”alhaisemman ” hirvikannan vyöhykkeellä, kaadetaan 1,5 hirveä/1000ha. Käsittääkseni hirviä ammutaan ,jos niitä esiintyy. Kaatotilastojen valossa Uusimaa kakkosella on ainakin tällä hetkellä niukasti pyydettävää. Lentolaskennan tulokset ovat näinollen metsästystilannetta ajatellen täysin merkityksettömiä. Hirviä ammutaan yhtä vaisuun tahtiin , kun viime kaudellakin.

    A.Jalkanen

    Mihin aikaan vuodesta lentolaskenta tehtiin? Hirvet pakkautuvat rannikolle talvisin. Pitäisi tehdä kattava laskenta lämpökameran kanssa useaan kertaan ympäri vuoden niin saisi kuvan määristä ja jakautumisesta alueella.

    Erkki59:n kuvaamasta ongelmasta eli talvitihentymistä on täällä jo laajasti keskusteltu ja todettu että sitä on mahdotonta hoitaa nykyisellä mallilla. Jos tiheys lasketaan riittävän alas tihentymäalueella, harvemman kannan alueilla ei ole metsästettävää. Tämä ei käy vaan kaikkien pitää saada saalista riittävä määrä ja talvialueiden metsänkasvatus käy mahdottomaksi.

    Erkki 59

    Juuri noin kuten A. Jalkanen totesi eli droonien käyttöä tarvitaan useamman kerran vuodessa jotta aluekohtaiset tihentymät saadaan seurantaan eri vuodenaikoina..tulokset kyllä antavat viranomaisille vihjeitä siitä mikä hirviä houkuttelee eri paikkoihin eri vuodenaikoina. Voisi myös miettiä pitäisikö hirviä tietoisesti houkutella pois tihentymäalueilta vähemmän tuhoille alttiille alueille tai jopa sallia tihentymäalueilla droonien käyttöön perustuva täsmämetsästys talvisin joulu-tammikuussa, tämä vaatisi metsästyslain muutoksia ja lupapäätöksiin sitovia ohjeita/määräyksiä ”droonialueista” luvanhakijoille/seuroille.

    A.Jalkanen

    Itse menisin vielä askeleen pitemmälle säädösmuutoksissa, kun koirien käyttö tulee susikannan noustessa aika lailla estymään: sallisin droonit kaikkialla myös metsästystapahtuman aikana. Nyt ne ovat tietääkseni sallittuja hirvien etsimisessä. Lennokin avulla voisi ohjata passimiehiä ja ajomiehiä.

    mehtäukko

    Kirjoitin…”valtiolle kuuluu suorittaa lentolaskennat riittävässä määrin kannan selville saamiseksi.  Sp…”ei tuo autuutta ellei sitä toteuteta riittävän kattavasti…”   Jos/kun tulokset ovat merkityksettömiä, sittenhän tuhokorvauksien täytyy rullata ilman pulinoita ja ilman omavastuita. Ratkaisuksi jää joko/tai, sillä muut isännöivät määrähallinnassa.

    Ja väheneville jahtaajille joutuvat keksimään tappopalkkion, jotta edes joku kiinnostuu.

     

    Metsuri motokuski

    Miten Erkki tämä houkuttelu tehdään ? Ymmärtääkseni hirvet siirtyvät talvehtimisalueille ravinnon perässä.  Toisaalta voisi samalla miettiä ketkä sen tekisivät ja kuka sen työn maksaa. Voisiko maksaja olla talvehtimialueiden metsänomistajat vai kuka ?

    Droneja ei saa käyttää hirvien etsimisessä eikä valovahvistimet ole sallittuja hirvijahdissa.

    Ammatti Raivooja

    https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/eb7a7a38-5088-4a5a-b778-2af5db03af82

    Yhden hirvikolarin hintalappu 300 000€

    Tapporahoja kyllä löytyisi ja pienempi hirvikanta ei haittaisi kun metsästäjiäkään ei kohta enää ole.

    mehtäukko

    Kyllä. Olisi tunnustettava syy/ seuraus- menettely oikeudenmukaiseksi.

    Nostokoukku

    Hirvitihentymien käsittelyyn on työkalu: hirvipankkijärjestelmä. Se luotiin aikoinaan juuri hirvien vähentämiseen tihentymäalueilta. Hirvenmetsästyksestä on vain tullut kilpaurheilulaji, kuten tämänkin palstan kirjoituksista toisaalla voi päätellä. Hirviluvat pyritään käyttämään parin-kolmen viikon aikana, sitten ollaan mankumassa vielä pankista lupia, kun metsästys meni näin hyvin. Hirvi ei syö mäntyä pääsääntöisesti kuin talvella. Talvella ne myös kasaantuvat tietyille alueille, kuten on moneen kertaan todettu. Näiden laumojen harventamiseen ja harjoittamiseen on tarkoitettu hirvipankki, ei lokakuun lopun metsästykseen, kun hirvet ovat vielä kesälaitumilla. Mikä on perusteluna, että us2:lla on hirvitiheystavoitteena 5-6 hirveä/1000 ha, kaksinkertainen esim. Keski-Suomeen verrattuna. Miten on mahdollista, että lentolaskennassa löytyy hirviä 2-3 kertainen määrä verrattuna metsästäjien ilmoittamaan? Mistä on tullut käsitys, että hirvet pakkautuvat rannikolle talvella? GPS pannoitukset kertovat nimittäin toista, kesän hirvet viettävät rannikolla ja saaristossa, talveksi muuttavat sisämaahan. Eikö alueen metsänomistaja metsästäjät liiku alueillaan kuin metsästämässä? Vai haiskahtaako asiassa jokin? On niin metsästyksen hyväksyttävyyden kuin metsänomistajien etu, että tämän kaltaisia huti-arvioita ei tule.

    mehtäukko

    Mehtäukko lopetti valtion elukoitten luvunlaskun jo aikoja sitten, kun rhy:n ”ammattimiehet” kiertelivät alueita kaikkea epäillen.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 396)