Keskustelut Metsänomistus Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 396)
  • Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle

    Metsälehdessä (18/2013) lukee: Valtakunnallinen YHTEINEN (TIIROLA, HUOMAA: YHTEINEN) linjaus on hirvikannan kasvattaminen.

    Olet tällä palstalla kehunut ajavasi hirvituhoasiassa metsänomistajien, myös puuntuottajien etua. Sinäkö olit päättämässä metsänomistajien edustajana hirvikannan kasvattamisesta?

  • Rane
    Rane

    Katsoin kaksi persujen periaateohjelmaa ja molemmissa sanottiin että  ”Hirvieläinten kantoja ei saa kasvattaa metsätalouden kustannuksella.”

    Eli vähentämistä ei vaadita.Edes oppositiossa ei uskalleta sanoa asioita suoraan?

    https://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads/2013/04/Maaseutupoliittinen.pdf

    Gla

    Reservuaari, mitä ehdotat tilalle? Minä osaan ihan ilman korkeakoulututkintoakin luetella asioita, jotka ei toimi. Minua kuitenkin kiinnostaa se, millä tavalla huonolla tolalla olevat asiat saadaan kuntoon.

    Planter

    ”Jaa mitähän tutkimuksia ne olisivat? ” (hirvituhot pienempiä jatkuvan kasvatuksen metsissä)

    Yritin haeskella. Jossain kohdin viitattiin Pukkalan kirjaan, jota ei itseltäni löydy.

    ”Useat tuhot, jotka rasittavat tasarakenteista metsää, eivät ole niin haitalli-sia jatkuvan kasvatuksen metsässä. Myyrä-ja hirvituhot sekä kuusentaimien keväthallat ovat esimerkkejä tästä. (Pukkala ym. 2012)

    Allla oleva linkin tutkimus löytyi, mutta se pitäisi lähteä lukemaan Jyväskylän yliopiston kirjastoon. Lyhennelmän perusteella ”tutkimus” ei ole kovin kattava.

    https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/62519

    Todellisuus on kyllä päivastainen. Jatkuvapeitteisessä ruoka vähenee ja tuhot suurenevat. Pienikin varjostus tekee männyn taimista maistuvampia, jopa siemenpuiden varjostus riittää. Kun siirrytään laajamittaisesti jatkuvaan kasvatukseen hirvikanta tiestysti putoaa vähitellen 70-luvun alkua edeltävälle tasolle, kun merkittävin talviruokaresussi häviää lopullisesti.

     

    A.Jalkanen

    Kirjaan painettu mielipide (hypoteesi) ei ole tutkimus. Tuo gradu on muuten hyvä työ, mutta siitä puuttuu vertailu avohakkuualoihin. On luultavaa, että hirvet löytävät taimet myös jatkuvapeitteisistä metsistä. Olisi kuitenkin mielenkiintoista tietää, suosivatko ne oletuksen mukaisesti varjostettuja taimia enemmän kuin avohakkuualueelle istutettuja, jos molempia on alueella tarjolla. Käytännön merkitys? Loppuviimeksi syönnin määrä riippuu eniten paikallisesta hirvikannasta ja sen jakautumisesta vuoden kierrossa.

    puunhalaaja

    On luultavaa, että hirvet löytävät taimet myös jatkuvapeitteisistä metsistä.

    En keksi mitään syytä miksi näin ei kävisi. Hirvi syö tietyn määrän ruokaa. Jos ruokaa on paljon helposti saatavilla yhdessä paikassa, viihtyy hirvi siinä. Jos tuollaisia helppoja paikkoja ei ole, pitää otuksen liikkua enemmän ja hakea haukkaus sieltä ja toineen täältä. Sama määrä syödään, vahingot vain leviävät laajemmalle.

    Looginen vasta-argumentti olisi se, että tällaisessa tilanteessa kanta alkaa karsiutumaan ravinnon puutteen vuoksi.  Mutta näin ei tule käymään, koska siinä vaiheessa hirviä aletaan ruokkimaan. Muutenhan se kanta oikeasti saattaisi tippua ja syntyisi niitä alueellisia tyhjiöitä. Hirvien tehokkaalla talviruokinnalla tämä kätevästi ehkäistään.

    Metsuri motokuski

    Minusta tuo tiirolan vastaus on hyvä ja linjaus selvä. Sitä on turha vatvoa enää. Sen voi sanoa että syy taitaa olla kuitenkin meissä metsästäjissä. Tarkoitan tässä maattomia ja maata omistavia metsästäjiä. Toinen syyllinen on ilman muuta riistaviranomaiset jotka eivät ole kyenneet arvoimaan hirvikannan kokoa oikein. Vuodesta toiseen arvio on heittänyt ja kanta sahaa sen vuoksi huomattavasti

    Tänä syksynä o len jahtipäällikkö ja lupaan että kaikki hirvet tapetaan mitä lupa sallii. Samoin kohdistan kaadot naaraisiin jolla kanta pitäisi pienentyä. Meillä on 10 hirven kaatolupa ja kokouksessa oli puhetta että vain kuusi kaadetaan ettei hirvikanta pienene. Onneksi sen sain torpattua ja nyt yritetään kaataa kaikki. Toivonkin että te metsänomistajat otatte asian puheeksi viimeistään peijaisissa että kaikki lupa hirvet tulee kaataa. Tiedän että metsästäjien intressissä on säilyttää vahva hirvikanta harrastuksen jatkuvuuden suhteen. Ainoastaan te metsänomistajat voitte omalla painostuksella hoitaa asian oikealle raiteelle. Sama koskee kaurista ja valkohäntäpeuraa.

    Metsästäjät eivät sitä näköjään tee  omaehtoisesti ilman painostusta

    A.Jalkanen

    Hyvä Mm! ?

    Planter

    Hyvin toimittu Metsurimotokuski!

    Mielestäni Tiirolan toiminnan kritisointi on sensijaan aiheellista. Hän on kyllä vuosikaudet vaatinut ja vedonnut pienentämään hirvieläinkantaa, mutta se on jäänyt kirjoittelun tasolle.

    Luken mukaan täällä meidän hirvi”talous”alueella hirvien talvikanta on ollut viimeiset 20 vuotta , joka vuosi,  yli 4 / 1000 ha. Nytkin tämä on nimenomaan alueellisen riistaneuvoston tavoite. Metsäpinta-alakin on vain noin 60% maapinta-alasta, joten tiheys metsissä lähes tupla ja päälle pienemmät hirvieläimet muutamia kymmeniä / 1000 ha.

    Hirvikannan hoitosuunnitelma ja kaikki muutkin mm. metsäkeskuksen lähteet toteavat, että kehityskelpoisen taimikon perustaminen yli 4 /1000 ha hirvitiheyksillä ei onnistu. MTK ohjaa siirtymään jatkuvaan kasvatukseen, josko siinä hirvivahingot olisivat pienemmät. Kyseessä on  aivan selvästi kohtuuton haitta metsätaloudelle.

    Metsästyslaki 26 §

    ”…pyyntiluvan myöntää Suomen riistakeskus. Myönnettäessä pyyntilupia on huolehdittava siitä, että hirvieläinkanta ei metsästyksen johdosta vaarannu ja että hirvieläinten aiheuttamat vahingot pysyvät kohtuullisella tasolla.”

    Riistakeskus on täällä 20 vuoden ajan huolehtinut, että vahingot ovat pysyneet kohtuuttomalla tasolla. Sidosryhmien vaatimuksiin pienentää hirvikantaa on viitattu kintaalla. Riistaneuvoston puheenjohtajan mielestä se on kohtuuton vaatimus.

    Tietysti aina pitää pyrkiä sopimaan asioista, mutta kun ei toinen puoli suostu, vaan pitää kohtuuttomana vaatimusta, että metsää pitäisi pystyä uudistamaan muullakin kuin kuusella. Eikö olisi MTK:n aika käyttää järeämpiä aseita ja mittauttaa oikeudessa onko lakipykälillä mitään merkitystä. Ei tunnu MTK:ta hetkauttava yhtään se, ettei metsää osassa maata enää pysty uudistamaan…sellainen olo tässä tulee.

    Ehkä Metsurimotokuskin sanat” Metsästäjät eivät sitä näköjään tee omaehtoisesti ilman painostusta” pätevät myös riistahallintoon?

    puunhalaaja

    Tänä syksynä o len jahtipäällikkö ja lupaan että kaikki hirvet tapetaan mitä lupa sallii. 

    Vilpitön virtuaalinen hatunnosto tälle.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 396)