Keskustelut Metsänomistus Kysymys metsäsijoittajille

Esillä 4 vastausta, 81 - 84 (kaikkiaan 84)
  • Kysymys metsäsijoittajille

    Sijoittamisen perussääntö on, että sijoituskohteeseen ei saa rakastua. Joskus tulee sijoituksen kanssa vastaan tilanne, jossa järkevin vaihtoehto on luopua sijoituksesta. Arvopaperin myyminen vaatii pari hiiren klikkausta, eikä se vaadi isompien tunnekuohujen läpikäyntiä. Sijoitusasuntokin on helppo pistää kiertoon, jos vuokralainen on ”kasvoton” vuokranmaksaja. Mutta miten käy metsän suhteen, minkä eteen on vuodattanut hikeä esimerkiksi taimikon perustamisen tai raivaamisen myötä. Entä jos metsätila onkin sukutila?

    Kysymys niille, jotka pitävät metsäomistustaan yhtenä sijoituskohteena, oletteko rakastuneet sijoitukseenne? Pystyttekö tekemään päätökset järjellä vai vaikuttaako niihin tunteet?

  • Näätä

    Gla: ”Tietysti tulojen ja menojen diskontattu ero, mutta sen voi tässä yhteydessä tiivistää arvokasvuksi, jos tällainen oikaisu sallitaan. Ei metsä ilmaiseksi kasva ainakaan minulla.”

    Ei sallita :). Arvokasvu ei ota mitään kantaa esimerkiksi metsäteistä aiheutuviin kustannuksiin, tuleviin taimikon uudistamiskustannuksiin jne. Miten Gla mielestäsi arvokasvu soveltuu taimikon arvon arvioimiseksi?

    Gla: ”Kartellit poislukien, vuokrataso määräytyy markkinoilla kuten puunkin hinta”.

    Yleisesti näin. Asunnon vuokraaja kuitenkin tasapainoilee kuukausivuokran suuruuden ja vuokrausasteen välillä. Välillä tulee vastaan asuntoja, joissa on valmiina vuokralainen, jonka vuokrasopimus on useiden vuosien takaa ja selvästi markkinahintaa alhaisempi.

    Gla: ”Ostajan ei edellisiä vuokrasopimuksia tarvitse pohtia, kuten ei edellisiä harvennuksiakaan tai muita kasvatusketjuun liittyviä asioita. Ainoa seikka on nykytila eli ennuste tulevaisuudesta, koska sen ja koron perusteella määräytyy ostohinnan kehitys tulevaisuudessa”

    Kun tuolla aiemmin kerrottiin, että metsätilojen ostoon ei tarvita mitään laskelmia vaan näppituntuma riittää. Ymmärrän tämän niin, että puukuutiosta maksetaan X euroa tai metsästä X euroa/ha. Tällöinhän, jos ostetaan metsää perinteisillä oletuksilla, mennään metsään. Siksi tärkeää olisi tunnistaa, että mitä toimenpiteitä on aiemmin tehty ja miten ne vaikuttavat tulevaisuudessa.

    Gla

    Oletan, että kommenttini arvokasvusta taisi tulla ymmärretyksi. Voin jatkossa koittaa olla täsmällisempi termien kanssa.

    Näätä: ”Välillä tulee vastaan asuntoja, joissa on valmiina vuokralainen, jonka vuokrasopimus on useiden vuosien takaa ja selvästi markkinahintaa alhaisempi.”

    Silloin ei puhuta vuokran markkinoilla määräytymisestä.

    Näätä: ”Kun tuolla aiemmin kerrottiin, että metsätilojen ostoon ei tarvita mitään laskelmia vaan näppituntuma riittää.”

    Minulla ei sellaista näppituntumaa ole, millä tarjousta tilasta tekisin. Lasken excelissä hintaa pitkään ja hartaasti. Toki näppituntumaa ja joitain tunnuslukuja käytän tuloksen oikeellisuuden arvioimiseen.

    Näätä: ”Siksi tärkeää olisi tunnistaa, että mitä toimenpiteitä on aiemmin tehty ja miten ne vaikuttavat tulevaisuudessa.”

    Rajanvetoa tämäkin, miten asiaa määritellään. Näkeekö menneisyyden esim. latvuksen osuudesta eli onko puusto ollut hetki sitten ylitiheä vai tarvitaanko siihen tietoa edeltävistä toimenpiteistä (joista on todennäköisesti vaikea saada luotettavaa tietoa).

    Oikeastaan merkittävin menneisyyteen vaikuttava seikka on edellisen sukupolven puuston laji ja terveys. Muuten on vaarana ostaa nätti nuori kuusikko, joka paljastuu vasta myöhemmin lahoksi. Mutta koitan tuota riskiä aina huomioida. Varttuneemmissa puustoissa asiaa täytyy yrittää arvioida muilla tavoin ja laskea siihen riittävästi riskirahaa.

     

    Näätä

    Gla: ”Silloin ei puhuta vuokran markkinoilla määräytymisestä.”

    Sinä olet ihmetellyt käyttämääni termiä ”ylihinta” metsätilamarkkinoiden osalta ja vetoat siihen, että hinta määräytyy ostajan ja myyjän kesken. Eikö mielestäsi vastaavasti asuntovuokramarkkinoilla vuokrahinta määräydy vuokraajan ja vuokranantajan kesken?

    Gla

    Kun puhutaan markkinahinnasta, ei puhuta vuosia jälkeen jääneestä hintatasosta.

Esillä 4 vastausta, 81 - 84 (kaikkiaan 84)