Keskustelut Metsänomistus Kysymys metsäsijoittajille

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 84)
  • Kysymys metsäsijoittajille

    Sijoittamisen perussääntö on, että sijoituskohteeseen ei saa rakastua. Joskus tulee sijoituksen kanssa vastaan tilanne, jossa järkevin vaihtoehto on luopua sijoituksesta. Arvopaperin myyminen vaatii pari hiiren klikkausta, eikä se vaadi isompien tunnekuohujen läpikäyntiä. Sijoitusasuntokin on helppo pistää kiertoon, jos vuokralainen on ”kasvoton” vuokranmaksaja. Mutta miten käy metsän suhteen, minkä eteen on vuodattanut hikeä esimerkiksi taimikon perustamisen tai raivaamisen myötä. Entä jos metsätila onkin sukutila?

    Kysymys niille, jotka pitävät metsäomistustaan yhtenä sijoituskohteena, oletteko rakastuneet sijoitukseenne? Pystyttekö tekemään päätökset järjellä vai vaikuttaako niihin tunteet?

  • Uppo

    Yksi syy metsä tilojen vähäiseen kauppaan on varmasti kaupanteko kustannukset. Varainsiirtovero. Lainhuutokulut ym. Pörssi osakkeen ostaminen on lähes ilmaista.

    Oman metsäni tuottoprosenttia en ole laskenut siitä syystä että se olisi todella monimutkaista. Mitä lasketaan omalle työlle kustannusta. Ja se että omakotitalon lämmityspuut tulevat myös pääosin metsästä. Myöskään pystykauppoja ei ole joka vuosi, joten tarkasteluun pitäisi ottaa pitempi jakso. Ei yhtä vuotta kannata laskea.  Minäkään en ole metsäsijoittaja vaan piensijoittaja. Suurempi pääoma on kiinni asunnoissa ja pörssiosakkeissa.

     

     

    Visakallo

    Ei ole nähtävissä enää yhtään sellaista seikkaa, mikä loisi uskoa koko valtakunnan alueella harjoitettavaan metsätalouteen. Asuttuna pitämisen tavoitteesta luovuttiin jo 70-luvulla. Yhteiskunnan eri toimintojen ylläpidosta on luovuttu asteittain  tämän jälkeen. Nyt EU:n kautta tuleva paine hakkuiden rajoittamiseen on aivan liian herkullinen tilaisuus hukattavaksi muissakin kuin vain vihreissä piireissä, sillä talouselämää ei kiinnosta toimia alueilla missä ei ole ihmisiä eikä yhteiskunnan toimintoja. Jos joku ei tätä halua uskoa, harrastaa hyvin yleistä suomalaislajia, eli itsensä pettämistä.

    Tolopainen

    Valuuttakurssipolitiikka on myös poliittinen riski metsänomistajille. Valuuttamarkkinoilla on tapahtunut tänä vuonna aika käsittämätön euron vahvistuminen, joka taatusti alkaa näkyä metsäteollisuuden loppuvuoden tulosten heikentymisenä, euro on vahvistunut yli 11% dollariin nähden. Tämä

    johtuu pelkästään herra Trumpista, talous ei luota häneen ja taala heikkenee koko ajan. Vaikka metsäteollisuuden huomattavasti parantuneet tulokset eivät näy puun hinnassa, yhtiöt haluavat pitää kiinni tuloksistaan, koska muuten markkina rankaisee kurssilaskulla ja osakekurssi on yhtiölle tärkeämpi kuin puunhinta. Tulosten lasku,  laskee myös puun hintaa, elämme mielenkiintoisia aikoja.

    Puuki

    Ei metsänkasvatuksella  pärjää muihin sijoituskohteisiin nähden edes E-Suomen parhailla kasvupaikoilla. Mutta usein muut arvot ja tarpeet ratkaisee enemmän kuin   tuotto-odotukset.

    Puunoston nollaraja ei mene sen mukaan onko alueella asutusta vai ei. Kantohinta vain alenee sen mukaan kuinka paljon tulee lisää esim. kuljetuskustannuksia. Tyhmää olisi hukata vuosikymmenten panostukset metsänkasvun parantamiseen ml. yhteiskunnan panostukse siihen joidenkin tekemällä tehtyjen sanktioiden vuoksi, eikä sitä ole näköpiirissäkään. Koska jos hatusta vedetyt hiilipäästöverot tulee voimaan, niin niitä on tarkoitus maksaa ennen kuin lopettaa jo hyvällä alulla oleva uuden sukupolven puutuotteiden valmistus.

    Eteläisemmän Euroopan ja naapurimaankin metsäteollisuus vihreiden ohella,tietenkin hykertelee mielissään jos se saa odottamatonta kilpailuetua typeristä päätöksistä, jotka ei perustu mihinkään todelliseen vaan sopivasti sovellettuun” tietoon”.

    Hassit ja Pietikäiset pitäisi pistää jollekin lyhyelle metsäkoulun kurssille, jotta eivät puhuisi puutaheinää kun kerran muka ovat Suomen edustajia olevinaan.

     

    Visakallo

    Aika moni meistä vielä muistaa, kuinka metsäpalstojen tieyksikkömaksut olivat sangen kohtuullisia. 1997 loppui yksityisteiltä vuosittainen valtionapu, tuli myös alv ja tiekunnista tuli sen loppumaksajia. Siihen asti ylivoimaisesti suurin yksikkömaksun maksaja, eli lypsykarjatila lopetti tuotannon. Tilan asumuskin jäi vain vapaa-ajan käyttöön, eli tiekunta menetti kunnan maksaman tieavustuksenkin. Tietä on kuitenkin hoidettava, jotta metsäpalstoille pääsee hoitotöihin ja hakkuille, ja että puut saadaan kuljetettua tehtaille. Lopputulema oli, että metsäpalstaosakkaiden tiemaksut yli kymmenkertaistuivat tulopuolen pysyessä paikoillaan. Näitä esimerkkejä löytyy valtava määrä Suomen yksityisteiden joukosta, ja tilanne vain pahenee toimivien maatilojen edelleen vähentyessä viidenteen osaan nykyisestä ja muidenkin vakituisten asukkaiden muuttaessa maalta pois. Joku voi sanoa, että eihän tiemaksu ole suuri summa, mutta muutaman kymmenen kertolaskulla se sitä jo on.

    MaalaisSeppo

    Minulla tiemaksu n. 1€/ha/a. Ompa kallista.

    Puuki

    Täällä pohjoisempana, jossa talvikelejä on vielä toistaiseksi ainakin riittänyt  hyvin, metsäautoteiden kustannukset ei välttämättä nouse  kovin suuriksi.  Riippuu tietysti mm. metsälön sijainnista ja maaperästä paljonko niitä kuluja tulee.

    Tienhoitokulut on lisääntymässä, kun kunnan avustukset vähenee, vaikka kiinteistöverot nouseekin. Vanhoista asuinrakennuksistakin menee kiinteistövero usein korkeamman vapaa-ajan asunnon vero%.n mukaan.

    Asumisen keskittäminen kasvukeskuksiin vähentää maaseuden elinvoimaisuutta ja on varmaankin esim. vihreiden päämääränä. Vaalikarjaa haalitaan toki muidenkin puolueiden toimesta mielellään kaupunkeihin. Hetken se maaseudun alasajo voi toimiakin kohtuullisen hyvin, kun esim. niitä edullisia elintarvikkeitakin voi ostaa muualta, mutta eihän se toimi pitkityksessä.  Asumisen kalleus ja slummiutumisongelmat lienee niitä yleisimpiä.

    Näätä

    Puuki: ”Ei metsänkasvatuksella pärjää muihin sijoituskohteisiin nähden edes E-Suomen parhailla kasvupaikoilla”

    Jos katsotaan keskimääräisiä tuottoja, tämä pitää paikkaansa. Kuitenkin sijoittaja, joka ymmärtää metsäekonomian perusteet voi saavuttaa huomattavia ylituottoja keskiarvoon verrattuna. Toki vastaava pätee puolestaan osakemarkkinoilla, joka ymmärtää yritysten ansaintalogiikan, kilpailuedun, kasvavan ja ennen kaikkea kestävän osingonjaon tulee todennäköisemmin saavuttamaan ylituottoa niihin verrattuna, jotka valitsevat arvopaperit tikkaa heittämällä.

    Itse olen saavuttanut tähän asti huomattavasti paremmat tuotot arvopapereista kuin metsästä. Joku voisi kysyä, ihan perustellustikin, että miksi sitten sijoitan metsään jos oletan tämän jatkuvan tulevaisuudessakin. Metsä tarjoaa hajautusta, pääpaino itsellä on arvopapereissa, mutta ei tarvitse pelätä pörssiromahdusta.

    Mitä nuorempi sijoittaja on, sitä enemmän hänen kannattaa ottaa riskiä. Toisaalta kannustan nuoria kokeilemaan eri sijoitusmuotoja. Joku voi saada metsästä paremman tuoton kuin arvopaperimarkkinoilta. Sijoittamisessa tarvitaan omaa kiinnostusta ja vaivannäköä. Joillekin osakeyhtiöiden vuosikatsausten ja tilinpäätösten lukeminen voi olla raskasta kun taas raivaussahalla tykkää painella pitkin metsää. Se oma kiinnostus on valtava voimavara, mikä tulee hyödyntää, vaikka se onkin osittain tunneasia.

     

    Gla

    Se on myös yksi syy, miksi sijoittamisen teoriaa ei kannata ihan kirjaimellisesti ottaa. Mikä on vastaavan riskin vaihtoehtoinen sijoituskohde, kun arvopaperimarkkinoilla joutuisi heittämään tikkaa.

     

    Puuki

    Tikkaa heittämällä ei välttämättä onnistu, joskin on ollut juttua kokeesta , jossa simpassit onnistui paremmin tikanheittotyylillä sijoituksissaan kuin asiantuntija sijoitusneuvojat.

    Metsänkasvatusta vastaavaa riskiä voisi edustaa esim. asuntoihin tai asuntorahastoihin sijoittaminen sopivalla aikavälillä. Ei niitä summassa kannata tehdä kuten ei metsäsijoituksiakaan.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 84)