Keskustelut Puukauppa Kysymys kuusi”uskoville”….

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 92)
  • Kysymys kuusi”uskoville”….

    Miten saatte vuosihyötysuhteen hehtaarille virallisestikkin lasketun 70-100 euron/ha-tasolle/per vuosi.
    Kun ”tuotteen” loppuvalmistus kestää kuusikymmentä vuotta ja saatte siitä 60,00 euroa/m3 noin. Kun minun laskuoppini mukaan saadaan euro/vuosi kiintokuutiometrille. Vaikka se kuusikko kasvaisi loppupäässä jopa hurjat 10-20m3/v. hehtaarille. En saa siitä vuotta kohden kuin sen 10-20 euroa hehtaarituotoksi aika sanoisinko hitaan tuotteen valmistusprosessin vuoksi.
    Siitäkin miinus kulut per/ha ja mahdollisesti vielä ostettuna olette maksaneet siitä kertaalleen vähintään senhetkisen puuston arvon.
    Ja jos tuotteen valmistuttua myytte valmistus”juuren” pois ette saa hehtaarilta pohjaa juuri mitään merkityksellistä.
    Koittakaa valaista minun kauppaimmeisen metikalle miten täällä metsäalalla oikein lasketaan noita huikeita tuottoja/ha.
    Kun tosiaan kaupassa on tuotteen a-hinta ja se kerrotaan määrällä.
    Toimitusajan pituus ei yleensä ainakaan paranna kaupan saannin mahdiksia eikä hintaakaan.

  • jees h-valta

    Ja lissää esimerkkejä elävästä metsäelämästä. Kun myyn rattorin kärrikuorman (ehkä5m3kiintoa) satasella kymmenkuta vuotta ojanpientareella kasvanutta harmaaleppää joka koko aivan kelporankaa saankin kasvatuksestani jo huikean mottihinnan (tuplaten) per/kasvatusvuosi. Eli enemmän kuin kuusen kuudestakymmenestä vuodesta.

    metsänvartija

    Energiapuusta saaitse tehtynä rahaa nopeammin totta.

    Lyhyeen salkkuun energia kuvioita, pitkään salkkuun viljelykuusikoita.

    Timppa

    Joskus aiemminkin on Jesse muistaakseni yrittänyt viritellellä vähän samantyylistä keskustelua. Liekö puute asiakkaista???

    Tässä on, kuten aiemminkin olen kirjoittanut kyse siitä, että Jesse pyrkii uskottelemaan, että kaikki myyntitulo on puhdasta tuloa. Ja unohtaa aina kaikki varastonmuutokset ym.

    Tuolla pörssikaupassa on termi ”lyhyeksi myynti”, siis myydään osakkeita, joita ei itsellä vielä ole ja oletetaan, että niiden kurssit putovat, jolloin velka voidaan maksaa halvemmilla hinnoilla ostetuilla osakkeilla. Onkohan Jesse samoilla linjoilla? Pieni ero pörssikaupaan on kuitenkin, että vanhemmasta puusta saa nelinkertaisen hinnan. Toinenkin ero on. Nimittäin metsätaloudessa on aina kuluja. Jos myyntitulot ovat pienet, niin kyllä Jessen tulos on huono verrattuna kuusenkasvattajien tuloihin.

    jees h-valta

    Kuusen myyntituloista oli kyse ja teen sitä samaa omassa metsätaloudessa että kuusta myydään ja lehtipuuta istutetaan tilalle. Siitähän tätä seurantahistoriaa on tullutkin. Tiedän ettei minun kaavani oikein kelpaa ammattilaisille puuntuottajille koska se väheksyy liikaa koko metsätalouden tulosta mutta tietyllä ajattelulla pitää täydellisesti paikkaansa. Mitään totuudenvastaista tuonkaan näkökulman esittämisessä ei pitäisi olla. Kasvatiti sitä tai tätä on lopputulos koko tuote-elinkaaren osalta aika yhtenevää massaa.
    Mutta sainpa ainakin palstalle hiljaisuutta ”kuusiuskonnollisessa” hurmoksessa. Pitäisi ainakin miettiä joskus.

    jees h-valta

    Ja tottakai Timppa vanhasta puusta saa nelinkertaisen hinnan. Silloinhan se tuote vasta on valmis. Kaikki kuiturääsyt sieltä väliltä on vasta puolivalmisteita. Niiden halpa hinta kompensoituu taas lyhyellä puolivalmisteen toimitusajalla ja siitäkin päästään samaan kuin se valmistuote kunhan on riittävän ripeää kasvatettavaa .
    Eli kolme puolivalmiste-erää samassa yhden valmiin ajassa antaa saman ja jopa paremman tuoton. Ja lyhyen tilivälin jolloin korkotappiotkin sidotusta pääomasta vähenevät. Että tällainen laskentakaava.

    Gla

    Voitko Jees tehdä yksinkertaisen laskuesimerkin kohta kohdalta? Minä ilmeisesti monen muun lailla en ymmärrä, mitä yrität laskea. En usko, ettetkö osaisi laskea investoinnin arvoa ajan suhteen, joten todennäköisesti yrität jotain muuta.

    Minun metsäni kasvavat suunnitelman mukaan n. 8 m3/ha/vuosi. Oletetaan puuston hinnaksi 25 €/m3, joten vuosittain hakattavan puuston arvolla laskettuna tuotto on teoriassa 200 € miinus kulut. Ns. metsätalouden virallinen tulos ilmeisesti lasketaan jotenkin tähän tapaan, mutta investointien kannattavuuteen se ei ota kantaa. Luku kuvaa pikemminkin kassavirtaa kuin kannattavuutta.

    Suosittelen lukemaan kirjan Metsäekonomian perusteet. Siellä esitetään perusteellisesti eri tavat laskea asioita. Myös sellaisia, jotka ovat virheellisiä, koska samassa yhteydessä osoitetaan, miksi ne ovat virheellisiä.

    jees h-valta

    En erityisesti perusta vanhoista teorioista. Teen niitä mieluummin itse ja arvostelutan ne sitten teillä jotka uskotte vanhoihin kaavoihin.
    On mukava olla ”ruoskittavana” paitsi että tämän aiheen tiimoilta olen huomannut oudon vaikenemisen. Yleensä minä saan melkoisen ällämölön aikaan. Nyt tulkitsen vaikenemisen vain yhdellä tapaa. Olen aroilla alueilla ja aihe on kipeä ja kuitenkin varovasti hiljaa itsekseen myös tuumattu. Tämä ajatusmallin yksinkertaisuus on nimittäin helppo käsittää ja se on uskallan väittää käsitetty.

    A.Jalkanen

    Eikös metsätalouden tulos lasketa kantorahatulosta eli vuotuisista myynneistä miinus kuluista, siis se ”virallinen” tulos riippuu myyntimääristä ja kantohintatasosta.

    jees h-valta

    Eli kerran vielä Glalle. On tuote nimeltä kiintokuutiotukkipuu.
    Sen tuotteen valmistus kestää kuusikymmentä vuotta ja sen valmistuotteen hinta on kuusikymmentä euroa. Kun sen valmistuotteen hinta jaetaan valmistusvuosilla on tuotteen vuotta kohti arvo yksi euro. Tuotteen tuotteistus on juuri tätä.
    Kuten japsien elämysmatkailun paketin hinta. On valmis paketti jolle on hinta kun se valmistuu. Eli onnesta kankeat japsit kävelee kassalle. Ja maksaa pois. Nyt tukkipuukiintokuution ostaa valmiina metsäyhtiö paketoituna omalla mitoituksellaan. Ja myös se haluaa välillä ostaa puolivalmistetta jolla kas kummaa tietysti on vain puolivalmisteen hintaa halveksuva neljänneshinta. Nyt sitten jotta päästään taas ansioille pitää tuottaa paljon lyhyessä ajassa.
    Taas päästään samaan sanotaan nyt valmistuotteen hintamassoitteluun. Jopa parempaan. Tämä on puhdasta tuotteistusta ja sen hinnan spekulointia. Muut seikat ovat aivan pihalla tästä. Silti tämä on se johon kuitenkin pyrimme. Teemme sen periaatteessa lähes joka puulaadulla euron vuosi. Eli joku teollisuudessa ajattelee vain tuotteen elinkaarta hinnassaan.. Ei muita kauneusarvoja. Jonka minä ymmärrän. Muut välttämättä ei.

    Gla

    Eli käytät metsätaloudessa nollakorkoa. Tuolla tavoin saattaa jopa 0,3 ha aukolle tuotu kaivinkonekin tehdä tuottavaa työtä muokatessaan alan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 92)