Keskustelut Puukauppa Kysymys kuusi”uskoville”….

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 92)
  • Kysymys kuusi”uskoville”….

    Miten saatte vuosihyötysuhteen hehtaarille virallisestikkin lasketun 70-100 euron/ha-tasolle/per vuosi.
    Kun ”tuotteen” loppuvalmistus kestää kuusikymmentä vuotta ja saatte siitä 60,00 euroa/m3 noin. Kun minun laskuoppini mukaan saadaan euro/vuosi kiintokuutiometrille. Vaikka se kuusikko kasvaisi loppupäässä jopa hurjat 10-20m3/v. hehtaarille. En saa siitä vuotta kohden kuin sen 10-20 euroa hehtaarituotoksi aika sanoisinko hitaan tuotteen valmistusprosessin vuoksi.
    Siitäkin miinus kulut per/ha ja mahdollisesti vielä ostettuna olette maksaneet siitä kertaalleen vähintään senhetkisen puuston arvon.
    Ja jos tuotteen valmistuttua myytte valmistus”juuren” pois ette saa hehtaarilta pohjaa juuri mitään merkityksellistä.
    Koittakaa valaista minun kauppaimmeisen metikalle miten täällä metsäalalla oikein lasketaan noita huikeita tuottoja/ha.
    Kun tosiaan kaupassa on tuotteen a-hinta ja se kerrotaan määrällä.
    Toimitusajan pituus ei yleensä ainakaan paranna kaupan saannin mahdiksia eikä hintaakaan.

  • jees h-valta

    Pohjaa myös tuonne lukijoiden kuviin puuntakusen kuusikoiden kuvakeskusteluun.

    Köppäkynsi

    600 mottia jaettuna 60 vuodessa on 10 mottia vuodessa. Kun sen kertoo vaikka 15 eurolla saadaan 150 euroa brutto. Netto voi hyvinkin olla 75 euroa vuodessa per hehtaari.

    jees h-valta

    Kuusikymmentä vuotta on esimerkkitapauksessa se tuotteen valmistumisprosessi. Jos tuotteesta sen jälkeen maksetaan kuusikymppiä/per mittayksikkö, tässä tapauksessa kiintokuutio.
    Eikö suoraviivaisin tapa ole laskea vain se tuotteen elinkaari. Turha edes sotkea mitään kasvatuspohjia tai sijoitetun pääoman tuottoja mukaan. Kun se monessa muussa tuotannossa on paljon parempikin vielä Esim. maataloudessa. Mikä tässä tuotteen hinnan hajottamisessa valmistumisprosessin aikaan on niin vaikeaa käsittää. Tuote on valmis silloin ja sillä on hinta. Tosin surkea sellainen. Mutta en väitä että ollaankin perusraaka-aineen tuotannossa että kai se lähes nollana saatava hinta/per vuosi sitten riittää. Luontohan sen tietysti valmistaa vaikka täällä näyttää lähinnä kunnia kuuluvan vain omistajalle. Pohjan omistajalle jolla tuotteen puuttuessa ei ole käytännön hintaa. Metsäyhtiö sen tuotteen hinnoittelee. Ja samaan syssyyn koko metsän.
    Laske elinkaari tuotteelle ihmisiän rinnalla ja mieti mitä saat.

    jees h-valta

    Kumma ettei kasvatusaika vain mene edelleenkään minkäänlaiseen laskuoppiin metsätuhtaajissa. Sitä ei haluta verrata ollenkaan. Siitä tässä kiikastaa.

    jees h-valta

    Ja näitä voidaan köppäkynsi laskea vaikka millaisilla mielikuvasummilla mutta todellisuus on siinä niidenkin osalta siinä kuudessakympissä mukana. Ja kun sitäkään ei vielä saa koko tuotteeseen siinä valmistusajassa. Se kuusikymppiä jaettuna kuudellakymmenellä vuodella on tasan EURON vuosi/m3.
    Käsitän kyllä että ”rahvasta” viedään litran eikun kuution mitalla mutta ettei tosiasiaa voi tunnustaa on aika outo taipumus metsäväessä. Japanilaisten mielikuvamatkustelun käsitän kuten kympin uutisissa mainittiin mutta, mutta että……

    Puun takaa

    Tekisitkö Jesse laskelman tuosta minun riippakuusikostakin.
    Ikä 23 vuotta.
    Hakattu 60 mottia kuitua ja energiapuuta.
    Pystyssä 354 mottia.
    rungot 197 litraa kpl
    1800 kpl / ha.
    Kasvu 37 mottia / ha / v
    Normaalit hoitokulut
    Ei lannoitettu
    Mikä siinä on päin pe…tä?
    Väärä puulaji tietysti, onko muuta?

    jees h-valta

    Palataan astian laidalle 30.8. jakso nukkuma-asentoa kohti.

    Puun takaa

    Kataisella ja Urpilaisella on parhaillaan erittäin vaikeita yhtälöitä ratkaistavana tuolla valtiontalouden puolella.
    Minun mielestäni Jessen kyvyt menevät hukkaan lvi-tiskin takana.
    Miehen paikka on laskentaryhmän johtajana valtiovarainministeriössä.

    jees h-valta

    Tämä avauksenikaan ei arvostellut mitenkään puuntakusen kasvatusmetodeita tai puuston tilaa jotka olivat aivan timmissä tällissä. Vaan sitä mitä tässä olen selittänyt yleisongelmaksi tämän puukiintokuution tuottamisen palkitsevuudesta. Puuntakusen pyrkimys lyhentää kasvatusaikaa antaa edes hiukan lisäarvoa vuosikymmenten työlle. Jos mennään kuuskymppisestä vanhempaanpäin loppuu palkitseminen eli aletaan pudota alle euron vuosikuution hintatasoon.
    Yksinkertaistettuna joku metsäteollisuudessa on nämä laskenut ja hinnat sopivaksi tällännyt. Oli puulaji mikä tahansa lähes kaikkiin pätee lähes sama taksoitustaso/vuosi.

    jees h-valta

    Jopa energiapuusta saa helposti viistoistasesta noin viistoista euroa motilta pystyyn. Ainakin tääläpäin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 92)