Keskustelut Metsänhoito Kuusivaltaisuus ja jatkuva kasvatus lisäävät metsätuhojen riskiä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 61)
  • Kuusivaltaisuus ja jatkuva kasvatus lisäävät metsätuhojen riskiä

    Tuollainen otsikko oli poikkeuksellisen asiallisessa jutussa. Poikkeukselliseksi sen tekee se, että se oli metsästäjäliiton pää-äänen- ja aisankannattajassa maaseudun tulevaisuudessa (11.03.2020).

    ”…Leudon ja myrskyisän talven pelätään lisäävän haitallisia tulokaslajeja. Riskiä kasvattaa metsien kuusivaltaistuminen, jota mänty- ja koivumetsien hirvituhot edistävät…”

    Varmaankin edistävätkin, mutta kun taimikoista 60% on kuusta, kun taas nuorista kasvatusmetsistä alle 20%, niin on perusteltua väittää, että tuo tuhoisa kuusettaminen johtuu juuri tuosta täysin holtittomasta hirvilaidunnuksesta, jota johtaa metsästystalousministeri leppä.

    Viimeinen virke tuossa jutussa on: Jo nyt neljä viidesosaa metsistä on havumetsiä.

  • ollikolli

    Hyönteistuhot  ja kuivuuden aiheuttamat ongelmat havupuille Keski-euroopassa megaluokkaa. Se mitä siellä tapahtuu nyt on 20-30v päästä todellisuus Suomessa kun ilmasto lämpenee. Kuusi on ihan vihon viimeinen mitä kannattaisi nyt istuttaa. Hirvet on pakko saada kuriin muuten ei hyvää seuraa

    mehänpoika

    Aivan oikein ajateltu, ollikolli! Hirviä ei saada kuriin jos hirvipolitiikkaa ei ensin saada muutettua. Siinä ministeri Leppä olisi avainasemassa. Valitettavasti hän itse on niitä yksisilmäisesti ajattelevia hirvenmetsästäjiä. Hänen mielestä hirvistä koituvat hyödyt ovat haittoja suuremmat.

    pikkutukki

    Viime syksynä yksi hirvi meni maitteni läpi . Koira jäljille ja noin kolmen tunnin päästä hirvi poistettiin .

    Gla

    Jälleen kerran, kyse ei ole hirvistä, vaan hirvieläimistä.

     

    Puuki

    Niin ,  vhp:n leviäminen  taitaa olla E-Suomessa se hankalin tapaus. Syö kasvimaatkin puhtaaksi. Kohta saattaa olla entistä tärkeämpää  voida itse kasvattaa ruokansa .

    VMI:n mukaan hirvituhoja  olisi vain n. 3 % :lla taimikoista. Kaikkiaan tuhoja oli vähän yli 20 %:lla taimikoista. (abioottiset, tunnistamattomat, hirvituhot, myyrätuhot ym. ) .

    jees h-valta

    Nythän peurasaaliskin oli jo hirvisaalista isompi eli lihan kasvatus on metsästäjillä hallinnassa, onnittelut siitä heille!

    A.Jalkanen

    Ruåtsalaisilla on hyvät mietityt ohjeet ”kuusiporan” torjuntataisteluun. Läpi kesän pitää poistaa ne elävät kuuset, joiden kuorella näkyy purua ja hyönteisten sisäänmenoaukkoja. Ne kuuset joista kuori irtoaa, pitää sen sijaan säästää koska ne lisäävät kuoriaisten luontaisia vihollisia.

    Skogsstyrelsen varnar för ännu en besvärlig sommar med omfattande angrepp av granbarkborren och råder skogsägare att redan nu börja att aktivt spåra och bekämpa granbarkborren, och då särskilt tänka på följande saker:

    I vinter-vår: Ta bort angripna granar med barken på.

    Ta bort färska vindfällen.

    Beroende på marknadsläge – avverka (eller gör åtminstone slutavverkningsanmälan) av riskbestånd för att rädda virkesvärdet och minska andelen lättangripen gran i landskapet. I sommar: Ta bort nyangripna granar (titta efter rödbrunt gnagmjöl)

    Fortsätt att hålla koll i skogen och hugga nyangripna granar var 4:e-5:e vecka till augusti ut.

    Lämna kvar granar som är döda och har tappat barken! Om dessa träd får stå kvar lockar de till sig granbarkborrens fiender, vilka då kan bidra till att bekämpa barkborren.

    http://www.skogsaktuellt.se/artikel/2225542/d-ska-du-lta-barkborreddade-trd-st-kvar.html

    A.Jalkanen

    VMI:n tulos aliarvioi hirvieläintuhot, koska ainakin silloin kun minä käytin noita aineistoja (VMI8), vain yksi eli tärkein tuhonaiheuttaja merkittiin kuviolle.

    Puuki

    Ilmankos niitä olisi sen mukaan niin vähän.  Lisäksi siitä arviosta puuttuu pitkän aikavälin vaikutukset, mm. kasvupaikalle väärä puulaji ja tukkipuiden sis. vioitukset vanhemmissa puustoissa. Mutta eipä niitä piilovikoja  VMI:ssä voi arvioidakaan.

    Jos on paljon kuusikoita , niin siinä se ”nuoruus kuluu”,  kun kesät vahtii kuusirunkojen kaarnakuoriaisen jälkiä ja poistaa tuoreimmasta päästä puita .

    Planter

    ”VMI:n mukaan hirvituhoja olisi vain n. 3 % :lla taimikoista.”

    Mistä tällaisia VMI %- lukuja löytyy, kun niitä tuhoja on kuitenkin taimikoissa lähes miljoona hehtaaria?

    Ainakaan ensiharvennusvaiheen jälkeen ei enää voi varmuudella sanoa mikä on hirven aiheuttama tuho, joten koko puuntuotannon pinta-alan hirvivahingot jäävät epäselviksi. Juurikääpäalueelle ja liian kuivalle uudistamiset, puulajin vaihdot, epätasaien harva puusto jne. jäävät pois.

    tuhot

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 61)