Keskustelut Puukauppa Kuusitukin laatu

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
  • Kuusitukin laatu

    Pohjalaisessa oli juttua että vientiin menevissä kuusipaneeleissa olisi parempi olla tuoretta oksaa kuin kuivaa oksaa. Tiheässä kasvaneissa Itä-Suomen kuusikoissa tyvitukit ovat lähes poikkeuksetta kuivaoksaisia ja laadultaan heikompia paneeleihin. Länsi-Suomessa metsät ovat harvempia ja kuusista saadaan enempi hyvälaatuista vienti paneelia. Ja lisäksi mainitsivat että tiheässä kasvatettujen kuusten paneelit ovat kuin haulikolla ammuttuja.

  • Jätkä pätkät

    Kuivuuhan se oksa, kun elävä latvus nousee yli kymmeneenkin metriin.
    Kuusessakin tulee terveet oksat, kun mennään tarpeeksi lähelle ydintä. Silloin vaan sahaaja haluaisi järeämpää tukkia.

    pihkatappi

    Täällä kuitenkin mainostettu että kuusitukin laatu kärsii jos kuusikkoa kasvatetaan harvemmassa. Monilla vientimarkkinoilla kuitenkin halutaan kunnolliset oksat mieluummin kuin haulikko kuvio. Eikä ne kuusen oksat irtoa paneelista, oli se ns. kuivaoksa sitten 3 cm tai puoli cm.

    Minkähänlainen etu pystykarsinnasta olisi vientimarkkinoiden paneeleissa, vai onko oksa tarpeellinen koriste ja elävöittäjä paneelissa. MDF-paneelihan on neutraali. Pitääkö oikeassa puussa olla persoonallisuutta?

    Burl

    Tässäpä hyvä esimerkki siitä, miten ”puun laatu” käsitteenä on monimerkityksinen. Monelle hyvälaatuinen puu tarkoittaa mahdollisimman tiheäsyistä kappaletta, mutta kuten avausviestissä todetaan, Itä-Suomen täystiheät kuusikot puskevat kuivaoksaista tukkia. Harvempi kasvatusasento tuottaa leveämpiluistoista puuta, rungolla elävän latvuksen raja on alempana.Kuusisahapuun laatuunhan ei ole kiinnitetty sitäkään vähää huomiota, kuin mähty- ja koivutukin. On kai ajateltu, että se on joka tapauksessa enemmän tai vähemmän oksaista.

    Olisiko siis viisaampaa kasvattaa metsiköt harvempana kysytymmän terveoksaisen puuraaka-aineen tuottamista silmällä pitäen? Todennäköisesti ei. Huippulaadusta ei männyllä ja koivullakaan makseta sitä hintaa, minkä sen tuottaminen kustantaa. Poikkeuksena ikään kuin muun metsätalouden sivutuotteena tulevat arvorungot, esimerkiksi kuusikon seassa kasvaneet tyvikoivut.

    Eräällä metsätieteellisistä koepalstoistani tutkin kuusen pystykarsintaa. Ts. kyseessä on pystykarsittu kuusikko. Viljavalla maalla paksuutta tulee lähes sentin verran vuodessa. Ensiharvennus alkaa olla ajankohtainen, mutta ennen tätä tavoitteena olisi saada latvusraja ja tätä myöten pystykarsintakorkeus nousemaan tyvitukin yläpäähän asti. Sitten raju harvennus ja sitä rataa. Saunapaneelilla kun ei lujuus ole keskeisiä laatukriteerejä.

    Kuusen karsinta on työlästä, koska oksia on runsaasti ja kuorivaurioita pitää varoa, mutta toisaalta karsinta-arvet kylestyy vauhdilla ja oksatonta puuta kasvaa nopeasti. Näillä näkymin saatan sahauttaa vielä jonain päivänä noista rungoista saunatarpeet: sydäntavara runkopuiksi, pintalaudat paneeleiksi ja ylempää rungosta valumuottitlaudat, telinepuut, kattopohjatarpeet ym.

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)