Keskustelut Metsänhoito Kuusitaimikko

  • Tämä aihe sisältää 23 vastausta, 13 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 3 vastausta, 21 - 23 (kaikkiaan 23)
  • Kuusitaimikko

    Rehevälle maapohjalle istutettu kuuselle, n.5ha. Heiniminen ja perkaus on tehty ajallaan, mutta taimikon harvennukseen mentiin juuri sen verran myöhässä, että kuuset olivat saaneet osumaa koivuista. Kasvutappioita suuresti ja istutetuista kuusista jäljellä kasvatuskelpoisia n. 1400 hehtaarille. Ja jaljellä olevat kuuset ovat monenlaisen kokoisia, eli tasapituisen taimikon saaminen ei onnistunut. Lisäksi koivua tuli jätettyä paikoin runsaasti, jotta taimikon tiheys olisi haarukassa 1600-2200. Ja vielä tämän lisäksi tuli jätettyä kaikkien ohjeiden vastaisesti kuusia pidempiäkin koivuja! Ajatuksena on nyt tarkkailla taimikkoa vuosittain ja ottaa nuo koivut klapeiksi heti ennen kuin haittaavat uudestaan kuusia. Jätettyjen koivujen pituudet kaikkea väliltä 1m – 8m. Pituudeltaan siis erittäin epätasainen taimikko tällä hetkellä taimikon harvennuksen jälkeen.

    Keskipituus kuusilla 2,5m. Valtakuuset yli 4m. Nämä valtakuuset välttyneet lehtipuuston jarrulta, eli sellaisia niin kuin pitäisikin tässä taimikossa olla. Taimikonhoitoketjun onnistuessa kyseisellä maapohjalla keskipituus kuusentaimilla tulisikin olla tuo 4m.

    Kysymyksiä:

    – Kasvutappioita saanut ja pituudeltaan 1 – 1,5 metriseksi jäänyt istutustaimi. Jätin aika huonokuntoisia istutustaimia ja tein niille tilaa. Vaihtoehto olisi ollut kuusi nurin ja hyvännäköisen koivun jättäminen kasvamaan.

    – Luontaiset hyväkuntoiset kuusentaimet, mutta pituudeltaan vain n. 0,5m. Onko tulevaisuutta tälläisilla pienillä? Aukkopaikkoihin valitsin luontaisen pikkukuusen ja tein sille tilaa. Valittavissa olevan parimetrisen suoran koivun laitoin kenttään. Koivua kun siis jäi muutenkin n.500 hehtaarille.

    – Onko liian iso kasvutila kuusentaimelle huonoksi? Millainen oksikas joulukuusi kehittyykään? Osalle kuusentaimista tuli tehtyä omasta mielestä vähän liikaakin tilaa. Kun lehtipuut veti kenttään ympäriltä niin aika aukolle moni jäi.

    – Kuinka lähekkäin voi kasvattaa saman puulajin puita. Paljonko kuuselle tulee antaa kasvutilaa ympärille? Esim. kaksi täysin virheetöntä ja samankokoista 1,5m pitkää luontaista kuusta ja tyvillä etäisyyttä metri. Ensiharvennusikäisessä metsässä tämän näkisi, että miten puut järeytyvät lähekkäin kasvaen. Olisikin kiinnostavaa tehdä itse ensiharvennusta, niin oppisi taimikonhoidostakin siinä.

    Mielipiteitä ja kommentteja kiitos

  • Jätkä

    Kyllä se näkyyn nopeasti ihan ensikertalaisissakin, että joillakin on lahjat siihen työhön, joillakin ei pätkääkään.

    Ja vaikka kuinka hyvin hallitsee koneen, ei silti saata olla ”pelisilmää” puiden valintaan, eikä siihen, minkälaista tavaraa runko pitää sisällään.

    Parhaat kuskit tekevät siistin metsän, hyvän katkonnan ja määrää uskomattomasti. Minkä takia luulette, että koneurakoitsija antaa kenkää hyvinkin lyhyen koeajan aikana?

    Metsuri motokuski

    Me kaikki olemme olleet nuoria ja vasta-alkajia. Joten annetaan myös nuorten yrittää ja opastetaan niitä oikeisiin työtapoihin. Minusta metsänomistajan tulee puuttua virheisiin jos niitä havaitsee. Se opettaa samalla nuorta ja sitä kautta niitä ammattimiehiä tulee. Sitä jokainen voi pohtia mitenkä palautteen antaa että se olisi rakentavaa ja lisäisi siten kiinnostusta ja osaamista ammatissa. Valitettavasti me vanhemmat työntekijät joskus poistutaan tästäkin työstä ja ne nuoret ottavat meidänkin paikan.

    Jätkä

    Opiskelua kolme vuotta, sitten oikeaan työelämään, alle muutaman satatuhatta maksava urakoitsijan velkakone ja sillä pirstataan yksityisomaisuutta väärillä puuvalinnoilla, väärällä katkonnalla ja vajaatuottoiseksi harventamalla, eikä määrä riitä kattamaan palkkakuluja?

    Halvemmaksi tulee laittaa tyyppi sisäruokintaan.

    Hakkuukoneessa pitäisi olla noille hidasoppisille pätevälle kuskille myös istuin ja laajennettu ohjaamo. kouluttajalla pitäisi olla katkaisija, jolla voi tarvitessa pysäyttää minkä tahansa liikkeen. Esim vuoden täysiaikaisen ohjauksen jälkeen voisi jo nähdä, tuleeko aloittelijasta oikea kuski vai ei. On vaan halvatun kallis systeemi.

    Sitten joukossa se, joka ”osaa kaiken pikku vihjeestäkin”. Kunnollinen testi ennen koulun aloittamista olisi paikallaan ja loppujen lopuksi halpa keino.

Esillä 3 vastausta, 21 - 23 (kaikkiaan 23)