Keskustelut Metsänhoito Kuusitaimikko

  • Tämä aihe sisältää 23 vastausta, 13 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Kuusitaimikko

    Rehevälle maapohjalle istutettu kuuselle, n.5ha. Heiniminen ja perkaus on tehty ajallaan, mutta taimikon harvennukseen mentiin juuri sen verran myöhässä, että kuuset olivat saaneet osumaa koivuista. Kasvutappioita suuresti ja istutetuista kuusista jäljellä kasvatuskelpoisia n. 1400 hehtaarille. Ja jaljellä olevat kuuset ovat monenlaisen kokoisia, eli tasapituisen taimikon saaminen ei onnistunut. Lisäksi koivua tuli jätettyä paikoin runsaasti, jotta taimikon tiheys olisi haarukassa 1600-2200. Ja vielä tämän lisäksi tuli jätettyä kaikkien ohjeiden vastaisesti kuusia pidempiäkin koivuja! Ajatuksena on nyt tarkkailla taimikkoa vuosittain ja ottaa nuo koivut klapeiksi heti ennen kuin haittaavat uudestaan kuusia. Jätettyjen koivujen pituudet kaikkea väliltä 1m – 8m. Pituudeltaan siis erittäin epätasainen taimikko tällä hetkellä taimikon harvennuksen jälkeen.

    Keskipituus kuusilla 2,5m. Valtakuuset yli 4m. Nämä valtakuuset välttyneet lehtipuuston jarrulta, eli sellaisia niin kuin pitäisikin tässä taimikossa olla. Taimikonhoitoketjun onnistuessa kyseisellä maapohjalla keskipituus kuusentaimilla tulisikin olla tuo 4m.

    Kysymyksiä:

    – Kasvutappioita saanut ja pituudeltaan 1 – 1,5 metriseksi jäänyt istutustaimi. Jätin aika huonokuntoisia istutustaimia ja tein niille tilaa. Vaihtoehto olisi ollut kuusi nurin ja hyvännäköisen koivun jättäminen kasvamaan.

    – Luontaiset hyväkuntoiset kuusentaimet, mutta pituudeltaan vain n. 0,5m. Onko tulevaisuutta tälläisilla pienillä? Aukkopaikkoihin valitsin luontaisen pikkukuusen ja tein sille tilaa. Valittavissa olevan parimetrisen suoran koivun laitoin kenttään. Koivua kun siis jäi muutenkin n.500 hehtaarille.

    – Onko liian iso kasvutila kuusentaimelle huonoksi? Millainen oksikas joulukuusi kehittyykään? Osalle kuusentaimista tuli tehtyä omasta mielestä vähän liikaakin tilaa. Kun lehtipuut veti kenttään ympäriltä niin aika aukolle moni jäi.

    – Kuinka lähekkäin voi kasvattaa saman puulajin puita. Paljonko kuuselle tulee antaa kasvutilaa ympärille? Esim. kaksi täysin virheetöntä ja samankokoista 1,5m pitkää luontaista kuusta ja tyvillä etäisyyttä metri. Ensiharvennusikäisessä metsässä tämän näkisi, että miten puut järeytyvät lähekkäin kasvaen. Olisikin kiinnostavaa tehdä itse ensiharvennusta, niin oppisi taimikonhoidostakin siinä.

    Mielipiteitä ja kommentteja kiitos

  • Jätkä

    Hyviä havaintoja. Korostaisin kuitenkin taimikonhoidossa runkoluvun mittaamisen tärkeyttä. Mitä matalampaa puusto on, sitä helpommin se jää liian tiheäksi.

    Urakkametsurien ammattitaitoa en kyseenalaista. Ammattilainen peittoaa harrastelijan 6-0 joka vaiheessa, joista ensimmäinen on puiden valinta. ”Ei sitä muuten urakkametsuriksi pääsisikään”. Huonon jäljen tekeviä urakkamiehiä ei yleensä ole olemassakaan.

    Kuusikossa ei yleensä pituuserot tasoitu muuten, kuin suhteellisesti. Eli jos taimet ovat saman ikäisiä ja toinen 5 metrinen ja toinen kaksimetrinen, ei ero yleensä pienene, koska paremmin kasvavalla puulla on varmasti parempi perimä.

    Parikymmenmetrisessä kuusikossa viiden metrin pituusero saattaa olla hyvä syy poistettavan puun valinnassa.

    Metsuri motokuski

    Tosi on että jos palkkametsurille tulee tuollainen kohde niin kerralla se kuntoon laitetaan. Uskon kuitenkin että monivaiheissella raivauksella ei saavuteta niin suurta hyötyä kuin työnlisäys on. Tarkoitan sitä että jos koivu on menettänyt jo osan latvasta ja riukuuntunut niin kasvattaako se sittenkään uuden tiheämmän latvan jos se jätetään edelleen kohtuullisen tiukkaan kasvuun. Viisaamat kertokaa tapahtuuko näin. Minusta se riski kannattaa ottaa että kerralla kuntoon ja hyväksyy pienen vahingot. Eri asia on jo sitten jos metsä on saavuttanut vähintään kuituvaiheen niin silloin kannattaa jo pohtia kuinka harvaksi hakkaa.

    Apli

    Mä olen pyrkinyt jättämään kuusikkoon sen 30% lehtipuita tämä tietysti karkea luku, koivua, haapaa, leppää jopa ripaus pihlajaa, männyt menny yleensä hirvien suihin, harvoin niitä saa kasvatettua kuitupuuhun saakka..

    Jovain Jovain

    Etukasvuinen koivikko hoitamattomassa istutuskuusikossa on tyypillinen kohde ja tässä esimerkkitapauksessa erityisesti. Koivut ovat saavuttaneet jo kahdeksan metrin pituuden. Menisin metsän ehdoilla ja säästäisin koivut. Eihän siinä oikein ole mitään järkeä, että pelastetaan tallautuneet kuusen taimet elolle. On metsän hävittämistä, se vaan pitäisi pystyä tunnustamaan epäonnistuminen ja kyettävä ottamaan vastaan tili, joka on tuloillaan. Eikä se mikään huono tili olekaan, jos sitä verrataan niihin kuusen näivetyisiin. Kuusikko ehtii vielä.

    Tolopainen Tolopainen

    Metsänhoidossa ei kannata kuvitella mitään, heikkokuntoisesta runsaasti koivua kasvavasta metsiköstä ei tule arvokasta koskaan. Mutta  jos koivut voi markkinoida klapeina, taloudellinen tulos tulee parempi kuin havupuulla vaikka koivut kaataa kuitupuukokoisina, eikä pyrikkään kasvattamaan tukkia.

    arto arto

    Meillä päin on tapana kasvattaa kuusikot kuusikkoina, männiköt, ja koivikot samoin, Jos luontaisesti sitten syntyy jotain metsän alle niin saa tulla. Kokemuksesta saa näin parhaan tuoton metsästä.

    Tolopainen Tolopainen

    Metsänhoidon käytännön toteustus on siirtynyt parikympiisille motokuskeille, joiden koulumensetys on ollut heikko. Eivätkä ole muihin töihin päässeet, sitten ihmetellään, mitä metsissä tapahtuu, kun ajourat ovat kuusimetrisiä ja laidoilta on napsittu puut pois.Puiden kyljet ovat harvennuksen jäljiltä valkoisina ja alue ajettu metrisille urille kesäkorjuun yhteydessä. Metsänomistaja tupakoi työmaalla eikä muuta voi.

    Visakallo Visakallo

    Kaikkein taitavimmat huippulahjakkuudet toimivat vastaavasti nettimetsureina!

    Tolopainen Tolopainen

    Työnluonteesta johtuen täysin noviisit tyypit joutuvat töihin, joihin heitä ei missään tapauksessa päästettäisi teollisuudessa. Paperikoneenhoitajaksi ei laitettaisi alottelevaa koskaan, vaan aina parhaan kokemuksen omaava, kun tuotteen laadusta on riski yhtiöllä. Hakkuussa riski on omistajalla, jos kuski tekee sutta sekuntaa.

    Puuki

    On niitä varmaan nuorissakin motokuskeissa osaavampia ja vähemmän osaavia olemassa, kuten vanhemmissakin.  Jotkut nuoret saattaa olla hyvinkin sopivia moton puikkoihin, jos ovat vaikkapa koko pienenikänsä pelanneet joystic-ohjattavia nettipelejä ; koordinaatiokyky voi olla hyvin kehittynyt.

    Mutta vasta kokemushan se taitaa yleensä opettaa siihenkin hommaan päteväksi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)