Keskustelut Metsänhoito Kuusitaimikko

  • Tämä aihe sisältää 23 vastausta, 13 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Kuusitaimikko

    Rehevälle maapohjalle istutettu kuuselle, n.5ha. Heiniminen ja perkaus on tehty ajallaan, mutta taimikon harvennukseen mentiin juuri sen verran myöhässä, että kuuset olivat saaneet osumaa koivuista. Kasvutappioita suuresti ja istutetuista kuusista jäljellä kasvatuskelpoisia n. 1400 hehtaarille. Ja jaljellä olevat kuuset ovat monenlaisen kokoisia, eli tasapituisen taimikon saaminen ei onnistunut. Lisäksi koivua tuli jätettyä paikoin runsaasti, jotta taimikon tiheys olisi haarukassa 1600-2200. Ja vielä tämän lisäksi tuli jätettyä kaikkien ohjeiden vastaisesti kuusia pidempiäkin koivuja! Ajatuksena on nyt tarkkailla taimikkoa vuosittain ja ottaa nuo koivut klapeiksi heti ennen kuin haittaavat uudestaan kuusia. Jätettyjen koivujen pituudet kaikkea väliltä 1m – 8m. Pituudeltaan siis erittäin epätasainen taimikko tällä hetkellä taimikon harvennuksen jälkeen.

    Keskipituus kuusilla 2,5m. Valtakuuset yli 4m. Nämä valtakuuset välttyneet lehtipuuston jarrulta, eli sellaisia niin kuin pitäisikin tässä taimikossa olla. Taimikonhoitoketjun onnistuessa kyseisellä maapohjalla keskipituus kuusentaimilla tulisikin olla tuo 4m.

    Kysymyksiä:

    – Kasvutappioita saanut ja pituudeltaan 1 – 1,5 metriseksi jäänyt istutustaimi. Jätin aika huonokuntoisia istutustaimia ja tein niille tilaa. Vaihtoehto olisi ollut kuusi nurin ja hyvännäköisen koivun jättäminen kasvamaan.

    – Luontaiset hyväkuntoiset kuusentaimet, mutta pituudeltaan vain n. 0,5m. Onko tulevaisuutta tälläisilla pienillä? Aukkopaikkoihin valitsin luontaisen pikkukuusen ja tein sille tilaa. Valittavissa olevan parimetrisen suoran koivun laitoin kenttään. Koivua kun siis jäi muutenkin n.500 hehtaarille.

    – Onko liian iso kasvutila kuusentaimelle huonoksi? Millainen oksikas joulukuusi kehittyykään? Osalle kuusentaimista tuli tehtyä omasta mielestä vähän liikaakin tilaa. Kun lehtipuut veti kenttään ympäriltä niin aika aukolle moni jäi.

    – Kuinka lähekkäin voi kasvattaa saman puulajin puita. Paljonko kuuselle tulee antaa kasvutilaa ympärille? Esim. kaksi täysin virheetöntä ja samankokoista 1,5m pitkää luontaista kuusta ja tyvillä etäisyyttä metri. Ensiharvennusikäisessä metsässä tämän näkisi, että miten puut järeytyvät lähekkäin kasvaen. Olisikin kiinnostavaa tehdä itse ensiharvennusta, niin oppisi taimikonhoidostakin siinä.

    Mielipiteitä ja kommentteja kiitos

  • Gla Gla

    Liika kasvutila ei ollut ongelmana ainakaan minulla, kun omt:llä kiertelin joulukuusta hakemassa. Lopulta otin noin kolmemetrisen, jossa tyvi oli parin sormen paksuinen. Pituuskasvu pitää huolen siitä, ettei oksaisuus ole ongelma. Vaikeuksia oli löytää riittävän tuuhea kuusi.

    Vierekkäin kasvavien kuusten etäisyys riippuu muilla sivuilla olevasta tilasta. Kaksi kuusta voi kasvaa metrinkin etäisyydellä toisistaan hyvin, jos muualla on tilaa. Riskinä on kyllä lenkous.

    Pieni kuusi jää jatkossakin jälkeen muista. Valoisassa koivikossa tätä ongelmaa ei niinkään ole. Toisaalta etukasvuinen koivu vaatii paljon tilaa, jottei ala ahdistaa viereisiä kuusia. Tapauskohtaisesti eli tilan ja puiden koon perusteella täytyy siis arpoa oikea ratkaisu.

    Nimetön

    KUUSINKIN TA1MITKIN VOIKIN OLTA,MONESTIN KOVASTIKIN ERIN KOKONSIA MUTA.A1KAN KULUESA TAMIKO TASONTUU E1,ON PITÄ HÄTIKÖITÄN.SEKÄN EHKÄN E1 KANTATA LYÖTÄ,KOVUA LAPEIKSIN KUN VOI TEHTÄ,MYÖHENMIN VANERI TILIN.KOVU TULEE LAATUN VANERIA KUN,KUUSIN SEKASA KASVAA.TÄÄLÄNKIN PÄINKIN NE VANERI,TILIT ON MUKAVASTIN LÄNMITÄNET,ISÄNTIEN TASKUJAN.ISÄNTÄT ON MINUA KIITELTYT,KÄTESTÄ PITÄJEN KUN OLEN TEHTYT,VANERI RAHA METÄN.KUUSIN KANSA E1 OLE NIIN,KUN MÄNTYN ETÄ ON TARKAA ETÄ JOS,ON LIIKAN HARVASA NIIN,TULEE OKSINKASTA VA1NKIN VOIKIN OLTA,HARVENPASA E1 TULE LIIKAN,PALION OKSIA.

    Visakallo Visakallo

    En oikein usko, että olet liiaksi tehnyt tilaa kasvatettaville kuusille. En ole nimittäin vielä koskaan nähnyt liikaa raivattua taimikkoa! Kuuset puolivarjopuina kestävät aika hyvin erikokoisuutta, joten uskon, että kaikki menee kohtalaisen hyvin.  Koivuja poistat tosiaan reilulla kädellä. Vain kaikkein parhaimmat kannattaa kasvattaa tukiksi, jos niille on tilaa olemassa.  Voit samalla tasata kuusentaimikkoa. Taimikko kasvaa hyvin nopeasti. Viiden vuoden kuluttua aluetta tuskin enää tuntee samaksi!

    jees h-valta

    Huonoja kuusia ei liikaa kannata paapoa vaan keskittyä niiden kohdalla nopeampikasvuisen koivun kasvatukseen. Sitten omana työnä koivut aikanaan pois ja saa mukavan välitilin joita ei metsästä koskaan liikaa tule.

    Metsuri motokuski

    Itse uskon että se kuusikko tasoittuu kun sille antaa tilaa vain kasvaa. Toisaalta jos kasvatat koivua siinä päällä niin kannattaa jo pohtia millä koivut poistat sitten jossain vaiheessa. Jos koivut joudutaan poistamaan koneellisesti on kuusien vahingoittuminen enemmän kuin todennäköistä. Minusta kuusen taimikkoon ei pitäisi mennä koneella kuin vasta silloin kun siellä voi jo kuusikkoa harventaa. Kuusen kierto pitäisi saada päätehakkuuseen enintään kahdella kierrolla. Monesti näissä kohteissa joita meilläkin on niin kuuset eivät vielä kaipaa harvennusta mutta koivikko on jo päässyt liian suureksi varjostamaan kuusikon kasvua.

    Gla Gla

    En kyllä käsitä, millä kuusitaimikko tasoittuisi. Alempaan asemaan jääneet ei tähän saakka ole mitään kiriä missään vaiheessa aloittaneet. Päinvastoin. Ainoa mahdollisuus tasoittamiseen on tehdä yläharvennus, mutta tuskin kannattaa vielä ensiharvennuksessa.

     

    jees h-valta

    Sittenpä napsitaan nätisti ne koivut sieltä ylispuina pois ja annetaan sitten kuusten kasvaa. Hiukan haastetta konehemmolle ettei nukahda sinne mukavaan, lämpimään hyttiin. Minulla ainakin on näitä tehty konetyönäkin. Vaihtelevaa tosin menestys.

    pihkanaama

    Tuommoinen 2-4m taimikko näyttää yllättävän harvalta silloin kun tiheys on sopiva. Enimmäkseen isäntälinjan sahurin (kuten itsekin olen) tulee jätettyä liian tiheäksi. Itse otan parin päivän välein muutaman ympyräkoealan, että säilyy silmätuntuma oikeana. Jos sinulla jäi 1400 kuusentainta hehtaarille jokseenkin tasaisesti, ensiharvennuksessa saat halutessasi lähes puhtaan kuusikon. Koivua tosin tuppaa tulemaan vähän laikuittain, jolloin toki enskassa niihin kohtiin jää myös koivuja kasvamaan. Koivu ja kuusikuidulle saa ainakin tällä hetkellä lähes saman hinnan, joten jos koivu on keski puuston mittainen ja kuusi vain 0,5m, jättäisin itse siihen kohtaan koivun. Jos taimikossa on kaksi tasavahvaa puuta metrin välein, ottaisin niistä toisen pois. Niin lähekkäin jätetyissä puissa juuristo ja oksisto kasvavat yleensä toispuoleisiksi ja rungoistakin voi tulla lenkoja, jolloin ei kummastakaan saada tukkipuuta. Mielestäni alaharvennuskin tasaa puuston kokoeroja, kun kuusista pienimmät otetaan pois ja jätetään valtapuut kasvamaan. Kuusentaimi kasvaa tuosta 2,5 metristä eteenpäin lähes tasavauhtia, joten se nyt 4 metrinen ei ensiharvennuksessakaan ole välttämättä kuin pari metriä pidempi.

    kaller

    no niin, keskustelua syntynyt, hyviä näkökulmia tullut.

    Luetun ja opitun teorian mukaan taimikon harvennukseen on aika selvät sävelet. Mutta käytännön työssä tulee sitten näitä pohdiskeltavia tilanteita eteen. Heti kun taimikonhoitoketju ei menekään ajoitukseltaan nappiin, tai kun havupuuntaimet saavat vaurioita muuten ja hengissä on kasvatustiheyttä reilusti pienempi määrää taimia. Tilanteella työllistävä vaikutus, on hankalaa ja aikaavievää katsella sopivia koivuja sopivan kauas kuusesta, ja että tulisi vielä tilajärjestykseltään tasainen taimikko. Tuonnekin taimikkoon on mentävä muutaman vuoden kuluttua uudestaan poistamaan osa koivuista. Parimetriset koivut kun on sellaisia hentoja raippoja, niin yhtä yksinäistä en jättänyt, vaan useamman koivunraipan lähekkäin. Ajattelin että kilpailevat vielä keskenään ja seuraavat talvet, lumi ja hirvet katkovat vielä koivuja. Tälle taimikolle ei olisi mielestäni sopinut kerralla lopulliseen asentoon harventaminen. 5hehtaarin kuvio piti sisällään niin erilaisia kohtia puuston kehityksen suhteen ja useamman aarin kokoisia koivuvaltaisia lämpäreitäkin seassa. Paikoin tiheys jäi 3000 tällaisille kohdille.

    Eli tähän taimikkoon tullaan käyttämään aikaa ja työtä heinimisen ja varhaisperkauksen lisäksi kaksi kertaa taimikonharvennuksen merkeissä. Mutta toivottavasti toinen taimikonharvennus on jo helpompi, poistettavaa puustoa vähemmän. Ja näin toteutettuna ennen ensiharvennusta ei ehkä tarvitsisi ennakkoraivata?

    Urakkapalkalla töitä tekevät metsurit eivät varmasti tekisi näin tarkasti töitä ja oppikirjojen mukaan kustannustehokkainta olisi harventaa taimikko kerralla kuntoon.

     

     

    Puuki

    Taimikonhoidossa ei tarvitse aina pyrkiä saamaan taimien tilajärjestystä tasaväliseksi. Kokonaiskasvu ei heikkene vaikka osa puista kasvaa ryhmittäin, kunhan eivät kuitenkaan kasva liian lähellä toisiaan.

    Kuusien pituuserot tasoittuu viimeistään ensiharvennuksessa.  2 m < pitkien kuusien sekaan voi jo hyvin jättää samanpituisia koivujakin kasvamaan. Ylispuukoivut on asia erikseen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)