Keskustelut Metsänhoito Kuusimetsässä päätä raavittu!

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Kuusimetsässä päätä raavittu!

    Tervehdys palstalaiset!
    Olisi muutama kysymys kuusimetsästä. Olen jo muutaman vuoden harvennellut metsää, jossa varsinainen enska on aikanaan jäänyt tekemättä tai ainakin melko pihisti sahaa käytetty. Ollaan siis lievästi riukuuntuneessa ”tilassa”, jossa myös paljon koivuja joukossa. Meininki on ollut sellanen, että teen harvennuksen kahdessa osassa, riippuen vähän kulloisenkin kuvion tilasta. Koivut jää ainoastaan aukkopaikkoihin ja alaharvennusta
    toteuttaen, paitsi selkeiden ylispuiden osalta. Ei tohdi kerralla mennä lopulliseen tiheyteen, juuri tuon lievän riukuuntumisen takia. Lopullisen asennonkin meinaan jättää kotvasen ”ohjeita” tihummaksi. Harraste- tai kotitarve metsurina varsinainen
    puuhastelu kyllä etenee, mutta ne yksinkertaiset ja vaatimattomat pähkäilyt tulevat tässä:

    1. Jahka koivu on piiskannut tollasen 15-18m kuusen latvuksen, niin tuleeko tuosta enää puuta tulevaisuudessa. Elpyykö latvus vai onko pituuskasvu menetetty? Rungoltaa paksummat tälläset 20cm luokkaa! Kokemusta kuusen osalta näistä ei ole!

    2. Kuusen kaarnasta: Tuossako katselee noita kuusen kylkiä, niin osa puista kaarnaltaan korppuuntuneen harmaita alempaa muuttuen ylempää punaruskeiksi. Punaruskea kaarnan väri (koko puu) kait kertoo puun elinvoimaisuudesta, mut entäs nää alempaa korppuuntuneet? Ravinne / veden puute vai kieliikö jostakin muusta. Kirjanpainajaan viittaavaa en palstalta ole löytänyt,
    maannousemaa esiintyy vähän.

    3. Palstalle aikoinaan ajettu melko harvat traktorin mentävät polut.
    Harvennuksella olen aina käsipelin laahannut puut ja pinonnut rangat, jotka kevättalvella ajettu ”veks”. Polkujen varrella näkyy selkeesti kuusia, joiden juuriston tyvi on vaurioitunut ja alkavaa juurilahoa näkyvissä. Voiko tälläsestä puusta mahdollinen laho levitä juurien kautta polun sivummalla oleviin kuusiin.? Kun ovat polun laidalla, niin ovat myös selkeesti kookkaampia valtapuustoon nähden. Kaadanko pois varjostamasta vai annanko olla, jahka tilaa
    on?

    Etukäteen kiitos!
    Terv.Kökki

  • Panu Panu

    1. Kyllä oksista uusi latva kasvaa, tulee vain mutka tai haara. Kun se on noin korkealla niin se ei merkittävästi vähennä tukkipuun määrää. Toki harvennuksessa kannattaa silti poistaa mieluummin vaurioituneita kuin ehjiä puita.

    2. Mitä vanhempi kuusi sen varmemmin kaarna on paksu ja harmaa vaikka puu kasvaisikin melko hyvin vielä. Harvennus sitten nopeuttaa kasvua.

    3. Jos juuriin on päässyt juurikääpä niin se pikkuhiljaa siitä leviää ympärillä oleviin puihin juuristoyhteyksien kautta. Tässäkin tapauksessa vaurioituneet puut kannattaa ensisijaisesti poistaa harvennuksessa. Juurikääpä tosin leviää siitä huolimatta maahan jäävistä juurista.

    jees h-valta

    Itse sorruin samaan ”nyppimiseen” ja lopputuloksena metsä jota ei katsellut pirukaan. Aukoksi ja sitten uutta kasvuun. Tulee nopeimmin katseltava maisema.

    Metsuri motokuski

    En menisi vielä uudistamaan. Minusta Panun vaihtoehto on hyvä.

    Timppa

    Kannattaisi varmaan laskea vuosirenkaita. Voi nimittäin ilmetä, että metsä onkin vanhaa. Jos niin on, sitten kaikki nurin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Nuo korppuuntuneet voi olla 100-vuotiaita aliskuusia, joiden kasvu voi olla jo hidasta. Aurinko myös polttaa aukonlaidan puita jota voisi myös luonnehtia jonkinlaiseksi korppuuntumiseksi.

    Pete

    Vaikea sanoa mitään kovin painavaa kun en ole kuviota nähnyt. Jos valtapuissa on kuitenkin kasvua ja potentiaalia kasvaa tukkupuiksi, niin itse sitä kyllä yrittäisin ennemmin kuin lähtisin heti kokonaan alusta. Tuollaisessa metsässä harvennus kannattaa tehdä selkeästi alaharvennuksena ja kaikki koivut pois. Vain sellaiset kannattaa jättää joista aikuusten oikeesti voi järeytyä vaneritukki.

    Jos aikaa on, niin harvennus ehkä kahdessa vaiheessa, mutta kohtuullisen harvaan asentoon kannattaa pyrkiä 10v jaksolla. Jotenkin jää sellainen vaikutelma, että metsäpohja on tässä karuhkoa. Lannoitus Metsän NP:llä saatt6aisia olla erittäin kannattavaa, mutta vaikea sanoa mitään varmaan. Parhaimmillaan lannoitus nostaa tukkipronetin tällaisella kohteella 10v jaksolla 20-30 prosentista 60-70 prosenttin, eli kannattavuus on huipussaan.

    Kökki

    Kiitoksia vastauksista. Pete toikin esille sen mitä itsekin ajatellut. Maasto tosiaan paikoitellen melko karua ja ylitiheyttä riittävästi. Potentiaalia tuolla palstalla mielestäni on, joten täyskaato on poissuljettu. Neljänä vuonna tuolla jo puuhastellut ja noilla käsitellyillä kuvioilla kasvu on kyllä elpynyt. Pari vuotta tosiaan vielä menee, niin on kertaalleen käyty ja sitten toiselle kierrokselle. Tuota lannoitusta tulee ajatella. Jos moiseen ryhdyn, niin milloin se kannattaisi tehdä? Saman tein vai vasta toisen harvennuskierroksen jälkeen. Voisin laittaa muutaman kuvan, jahka viikonloppuna muistan ottaa kameran mukaan.
    Terv.Kökki

    Panu Panu

    Harvennuksesta tulee kyllä hakkuutähdettä lannoittamaan, mikä voisi hyvin riittää. Hakkuutähteet lannoittavat muistaakseni parikymmentä vuotta kun ne pikkuhiljaa maatuvat.

    Metät kunnossa!

    Metsän NP1 on varmasti hyvä ratkaisu, 450 – 700 kg / ha. Mutta ensin harvennus ja sitten n. 5 vuotta odottelua, että juuristo pääsee jollain tavalla tilanteen tasalle.
    Tästä kokemusta viime talvelta, jolloin kymmeniksi vuosiksi unohtunut pala kuusikkoa harvennettiin ja sitten tuli marraskuussa ne myrskyt. Useampia sata puuta kaatui sitten harvennuksen jälkeen. Tuli kerralla vajaatuottoista ennen niin täydestä alueesta.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)