Keskustelut Puukauppa Kuusikuidun kasvattaminen

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 77)
  • Kuusikuidun kasvattaminen

    Katselin puutavaroista maksettuja hintoja tuoreesta listasta. En kyllä oikein keksi, miten kuuskuidun lyhytkiertoviljelystä saisi kannattavan, jos ei ole tukkia myydä.

    KUT on päätehakkuussa ollut 58.50, pikkitukkina 25,70 ja kuituna 18,52.

    Enskassa kuituna 11,11 – 11,87 € . Kun sadan litran runkoja menee kuutioon kymmenen kpl, tulee rungon kantohinnaksi 1,01 – 1,09 € / kpl.

    Ja ilman sosiaaliaviustuksia (KEMERA)  tulopuoli olisi siinä. Menopuoli on huomattavasti enemmän, kun lasketaan sijoituksessa tapahtunut korkotappio.

  • mehtäukko

    Harvennuksen ajoituksella tarkootin sitä notta mainitun tutkimuksen mukaan rauduskoivun optimi hakkuu-aikajakso on n. kolme vuotta.

    Ennen sitä puu on nuorta ja jälkeen elävä latvusto supistuu vauhdilla ja kasvutappiot kertaantuvat toipumista odotellessa.

    Sitä tutkimusta on helppo uskoa.

    Jätkä

    No Joo!!!!

    Anteeksi ihmettelyni.

    mehtäukko

    Tämä on ”normaalia” tarkennusta.

    Joissain osioissa emme tiedä puhutaanko aidasta vai aidan seip…veräjästä!!?

    jees h-valta

    Jätkälle vinkiksi että asioita voi ja kuuluu laskea monella tapaa. Aina ei vanhat jutskat päde.

    pihkatappi pihkatappi

    Minä en kasvattaisi enää, jos puustopääomalle saa alle 4% tuoton. Eli esim. 10000 euron puusto jos kasvaa jtkossa alle 400 euron verran vuodessa, niin kyllä pitää alkaa leimikkoa suunnittelemaan. Ja samoin jos 20000 euron puusto kasvaa alle 800 euroa vuodessa, niin teriin pitää laittaa. Tukkipölkkyjä tulee minun leimikoissa usein se 2 kpl/runko, isoimmista 3, sen jälkeen kasvattaminen pienellä tuotolla ei ole omissa metsissä viisasta, kun tuhojen mahdollisuus on olemassa.

    Eikös sitä ole laskettu että 4% tuottoa tulee, kun asiat tekee oikein, mihin se oppi sitten unohtuu, kun on aika aloittaa uudestaan se 4% viljelytyö. Siinähän käy niin että 4% tuoton sijaan saadaankin vähemmän. Ja jos ihan oikein olen laskenut OMT pohja Etelä-Suomessa antaa 5% tuottoa, ei kannata unohtaa päätehakkuuta suunniteltaessa, 20000 euron puuston pitäisi kasvaa 1000 eurolla/vuosi, toki voi kasvaakin tuon, mutta myös tuhoriski kasvaa.

    Jätkä

    pihkatapilla ihan mukavat laskelmat. Kuitenin, kun nuori kuusikko on hyvässä kasvussa, mutta vasta kuitupuun mitoissa, siinä pitäisi olla 550 mottia hehtaarilla, että siitä tulisi kymppitonni. Lisäkasvuksi riittäisi 23 mottia vuodessa, mutta oikea toimenpide tuossa kuvitellussa tapauksessa olisi läväyttää 300 kuutiota pois – valitettavasti se on vain kuitupuuta, mutta jos puusto jäisi hyvään kuntoon, sen lisäkasvu pysyisi samana / vuosi. Tällöin tuotto olisi paljon parempi suhteessa pääomaan.

    Kasvatushakkuiden avulla saadaan arvokasvua, jolloin päästäisiin jo seuraavassa hakkuussa yläharvennuksella tukkikauppoihin.

    pihkatapin esimerkki on liiaksi riisuttu ja muistuttaa HarjanWarsimetsän hoitoa.

     

    pihkatappi pihkatappi

    Taisin kirjoittaa, että jos jatkossa arvokasvu ei ylitä 4%, laitetaan puut teriin. En missään rakkaudessa hakkaa kuitupuuna tukkiaihioita, sehän ei Etelä-Suomen kuusikoissa ja nykyisillä puutavralajien hinnoilla ole järkevää.

    jees h-valta

    Pihkatapin laskelmat jo huomattavasti terveempää realismia kuin tuo jätkän jokellus on ollut mutta kukin taaplatkoon tyylillään. Entistä tarkemmin mietin mikä kannattaa kasvattaa ja mikä ei. Haavikoiden jälkeen saattaa jäädä helposti päälle tuo kuitumetsien pyöritys.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pihkatapin laskelma periaatteellisella tasolla ok, mutta leimikon tekeminen kai riippuu myös siitä, onko rahantarvetta vai ei? Eli tarvitseeko rahaa kulutukseen, lainojen hoitoon tai johonkin toiseen sijoituskohteeseen, joka tuottaa vähintään saman vastaavalla riskillä. Riskien ennustaminen on pitkälti arvaamista, joten liian tarkasti ei kannata koettaa talouttaan suunnitella, tulee vaan turhaa stressiä.

    Tolopainen Tolopainen

    Anneli unohti laskimen ja koron, kun käyttää niitä päätöksenteossa, päättäminen on yleensä helpompaa. Olipa kyseessä myyminen tai ostaminen. Jos jokin kone tuottaa paremmin kuin rahat rahamarkkinoilla se kanntaa ostaa samoin puut kanttaaa myydä, jos pääoma tuottaa paremmin muualla.  Ei metsärahoilla kannata nykyisellä korkotasolla investointeja maksaa. Autonkin voi ostaa nollakorkoisella lainalla. Aika haroin metsä tuottaa yli 6% korkoa, jonka eräs yhtiö maksaa jäsenpääomalle, MHY ei maksa mitään, valinta on helppo tehdä kumalle maksaa jäsenmaksut.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 77)