Keskustelut Metsänhoito Kuusikon jälkeen

  • Tämä aihe sisältää 8 vastausta, 6 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten arto toimesta.
Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Kuusikon jälkeen

    Kävin yhdellä palstalla syyskierroksella.

    Kyseisellä palstalla on yksi pieni kuvio, 0,4ha. Kyseessä peltonistutuskuusikko, joka nyt on reilu 40v. Keskiläpimitta on 26cm ja pituus 22m ja runkoluku 600.  Huomasin kuviota kiertäessäni että närhi on ilmeisesti kylvänyt kymmeniä ellei satoja pieniä tammia ympäri kuviota. Heräsi ajatus et hyödyntäis valmista alikasvosta ja kylväis lisää tammen terhoja (niitä on valmiina) ja poistais kuusikon noin 5v päästä. Teen aukon itse koska kyseessä pieni naapurin pellon takainen kuvio. MItenköhän mahtavat pienet taimet säilyä ison kuusikon poistossa?

  • Ammatti Raivooja

    Tammista tulee hetkessä vänkyröitä aliskasvoksen ajos ei jo muutenkin. Ensimmäiset parimetriä kun menetetään suuruudessa on koko puu pilalla jalostusmielessä ja niistä tulee lähinnä maisemapuita. Tammi ei vielä kovin kummoisesti kasva metsämaalla.

    Ja tuhoutuvat melkein kaikki hakkuussa jos sitä ei tehdä helikopteri poimintana.

    ”kuusen kasvatus ylipäätään saattaa olla ongelmallista Etelä- ja Keski-Suomessa ilmastonmuutoksen ja siihen liittyvien seurausilmiöiden vuoksi. ” -arvometsä

    Mutta hyvä, että laittaa kuusikon nurin, havuilla sitten ostaa koivun taimet. Eihän tuo jatkuva kasvatus Suomessa onnistu kun kuusi on ainut joka kasvaa ja selviää aliskasvoksena Mutta kuten arvometsässä lukee niin eihän ne tule kasvamaan enää etelä- ja keski-Suomessa eli kuusen liskasvokseen perustyva jatkuvapeitteinen kasvatus on mielestäni täyttä huijausta.

    mehtäukko

    Eikös tammille pitäisi ensin löytää muutoinkin  jokin markkinarako johon niitä vänkyröitä työntää? Ettei käy kuten muille kontortoille.

    A.Jalkanen

    Jos laittaisi pellolle tiheän sekapuuston eli tammen lisäksi muita jaloja lehtipuita. Toisaalta koivu tai lehtikuusi tarjoavat varmemmat markkinat ja vähemmän hoitoa (karsintaa). Ainakin kasvusto kannattaa olla jalopuulla aluksi tiheä.

    Aiemmin löytyi hyvä sivusto jossa oli eri puulajeille kasvatusohjeita mutta nyt en löydä… muistaako joku?

    Rukopiikki

    Pystyykö suomalainen tammi kilpailemaan Ukrainan tai muun itäeuroopan kanssa? Tosin hyvälaatuinen tammitukki jos on sadan vuoden päässä niin siinä ehtii moni asia muuttua. Parhaan tammitukin vaatimukset voivat olla esim 40cm latvaläpimitta ja oksattomuus. Keski-Euroopassakin lisättäneen lehtipuiden kasvatusta. Onko tammen markkina kasvava?

    A.Jalkanen

    Jos perustaa jalopuumetsiä, ennallistaa samalla lehtoja. Toiminta ansaitsisi oikeastaan ympäristötukea.

    Rukopiikki

    Eikait jalopuut ole mikään lehdon vaatimus. Onhan lehtoja Lapissakin.

    Ammatti Raivooja

    Kyllä minusta kaikki kasvaa tosi nihkeästi tuohon 40cm latvamittaan, että omenapuuasento ja oksien karsinta saksilla lienee se tapa millä vähän paksuutta voi saada, niinkuin puistoissa.

    Puuproffa oli sivusto

    Yli 20 jaloa lehtipuuta sisältävät lehdot ovat suojeltuja ympäristöjä, eikai suojelulakia siitä tulkita niin, että sillä merkitystä kuka ne siemenet on sinne vienyt ja millä motiivilla? Eli onkohan niiden hakkaaminen tulevaisuudessa sitten edes mahdollista?

    arto

    https://www.youtube.com/watch?v=dPxdEVZ9ey4           Hyvä video metsänhoidosta .

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)