Keskustelut Metsänhoito Kuusikoiden kasvu yllättää

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 237)
  • Kuusikoiden kasvu yllättää

    Eteläsuomalaiset kuusikot yllättävät nykyään kasvullaan.

    Omia kuvioita tälta talvelta:

    37 vuotiaan kuusikon kolmas harvennus, poistuma harvennuksissa 180 mottia ja pystyssä noin 250 mottia. Päätehakkuu todennäköisesti noin kymmenen vuoden kuluttua jolloin kuviolla puuta reilu 400 mottia. Kuvion maapohja on lehto (entinen pelto)

    45 vuotiaan kuusikon päätehakkuu, Omt, tuulituhojen takia. Puuta lähtenyt harvennuksen kanssa yhteensä 420 mottia hehtaarilla, myös entinen pelto.

    Oma mielipiteeni on että kuusi kyllä kasvaa eteläsuomessa päätehakkukokoon noin 45-50 vuoden iässä kuhan hoidosta huolehditaan kunnolla. Istutus, taimikonhoito ajoissa, ensiharvennus riittävän ajoissa (noin 20 vuoden iässä ), toinen harvennus noin 30v iässä.

    Mitäs mieltä raati on kuusen tehokasvatuksesta eteläsuomessa?

  • Puuki

    Istutettu -83, 1000 m³/ha kuusia ilman harvennuksia. (jos ymmärsin tuosta riikinruåtsin puheesta oikein) . Kyllä siinä riukuuntuu jo jokunen kuusi  ennen korjuuta vaikka kasvu onkin ”suht. hyvä”.  Vähän näyttää olevan marjan varpuja maan pinnalla.

    Jätkä

    Aikoinaan tein harjoitustyönä MT  Männikköön koealan. Männyt olivat kylvettyä alkuperää, mutta valiosiemenellä. koko ahan liian tiheänä kasvanutta, mutta kylvötupsut oli säälliseen aikaan perattu. Ensiharvennus tehty, kasvu hyvää.

    Tulokseksi sain sillä mittauksella 15 kiintoa /ha. Porista tuli MH tarkastamaan mittauksen ja hän ällistyi sitä, että ”Kun männikkö toipuu ytimennäivertäjistään”, tulee kasvuksi n. 25 kiintoa /ha.

    Paikan koealalle olin valkannut juurikin niiden ytimennävertäjien takia.   Kyllä koviin kasvulukuihin pääsee, kun pohja on sopiva, mutta ei liian hyvä esim Männylle – ja alkuperä on hyvä. Alikasvoskuusissa ym alkuperä ei voi olla sen parempi kuin valtapuustolla on.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Erikssonin poikien neuvot kuusen kasvatukseen: älä muokkaa maata, älä raivaa, älä harvenna. Kuulostaa kovin samalta kuin jatkuvapeitteisen kasvatusmallin ohjeistus? Tuossa päästään 40 vuodessa päätehakkuuseen ja tukkiprosenttikin lienee korkea. Metsikön perustamis- ja hoitokulut olivat alhaiset ja tuottoprosentti korkea. Jatkuvalla kasvattajalla on tässä varmaan nieleskelemistä…

    Muut edut siitä että ei ”tampata”: korjuuvaurioita ja maan tiivistymistä ei tule kun ei harvenneta. Puiden juuristoista tulee (poikien mielestä) symmetriset ja ne täyttävät koko kasvutilan kun ei tehdä istutusmättäitä. Vain varhaishoito oli tehty eli jonkin verran lehtipuuta poistettu katkaisemalla niitä.

    Toimittaja kysyy, eikö latvus mene liian pieneksi kun ei harvenneta. Ruotsissakin ohje sanoo, että kuusessa pitää olla vähintään puolet vihreää latvusta. Itsekin olisin tehnyt tuohon varmaan yhden harvennuksen siinä vaiheessa kun kuusen latvus alkoi supistua. Tällöin kiertoaika olisi vähän pitempi, mutta kokonaistuotos varmaan samaa luokkaa.

    Tämä on varmaan sitä puupeltoa. Ei miellytä virkistyskäyttäjää ja mustikka puuttuu kokonaan.

     

    Visakallo Visakallo

    Voi poikien kuusikko vielä kuolla pystyyn, jos sattuu pari kuivaa kesää peräkkäin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Voivat Erikssonin pojat ehtiä tehdä päätehakkuun ennen kuin kuivuu tai kuusipora syö sen, jos ovat nopeita. Voi olla että onkin jo nutullaan.

    Gla Gla

    Kuivuus onkin kiinnostava asia. Tuollainen puusto haihduttaa paljon. Onko heillä sadannan ja haihtumisen suhde edullisempi kuin meillä eli sataa kasvukaudella reilusti enemmän kuin täällä? Meilläkin kuivuus voi olla ongelma pienemmälläkin puuston määrällä, vaikka lämpösumma on alempi.

    Jätkä

    Eiköhän noilla kuusikoilla ole lämpösumma jonkin verran parempi kuin täällä? Samoin maanpinnan muoto, eli viettävää rinnettä vähän joka suuntaan. Ilmasto on kuitenkin ”Merellinen” verrattuna vaikkapa Itä-Suomalaiseen ilmanalaan.

    Petkeles Petkeles

    Kyllä, Etelä-Ruotsin ilmasto poikkeaa Etelä-Suomesta, ihme ja kumma.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Youtubessa:

    Tvillingarna Eriksson i Hyssna talar om björkbestånd

    Tvillingarna Eriksson i Hyssna Lärkbestånd

    Per Ä Reikäs

    Per sekin nimenomaan aikoo vain kuusittaa, mäntyjä enään hirvien lounaiksi laita.

    Ja koivuja tulee kyllä ilmaiseksikin.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 237)