Keskustelut Metsänhoito Kuusikoiden kasvu yllättää

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 237)
  • Kuusikoiden kasvu yllättää

    Eteläsuomalaiset kuusikot yllättävät nykyään kasvullaan.

    Omia kuvioita tälta talvelta:

    37 vuotiaan kuusikon kolmas harvennus, poistuma harvennuksissa 180 mottia ja pystyssä noin 250 mottia. Päätehakkuu todennäköisesti noin kymmenen vuoden kuluttua jolloin kuviolla puuta reilu 400 mottia. Kuvion maapohja on lehto (entinen pelto)

    45 vuotiaan kuusikon päätehakkuu, Omt, tuulituhojen takia. Puuta lähtenyt harvennuksen kanssa yhteensä 420 mottia hehtaarilla, myös entinen pelto.

    Oma mielipiteeni on että kuusi kyllä kasvaa eteläsuomessa päätehakkukokoon noin 45-50 vuoden iässä kuhan hoidosta huolehditaan kunnolla. Istutus, taimikonhoito ajoissa, ensiharvennus riittävän ajoissa (noin 20 vuoden iässä ), toinen harvennus noin 30v iässä.

    Mitäs mieltä raati on kuusen tehokasvatuksesta eteläsuomessa?

  • Apli

    Kuivaa on kuusikoissa sadetta olisi hyvä saada, mutta kasvu on ollut erinomainen…

    Puuki

    Nyt on ollut VMI:n mukaan pieni kasvutaantuma kokonaiskasvussa metissä.  Ehkä se johtui mittaustavassa tehdystä muutoksesta tai sitten kok. kasvuun vaikuttaa  mm. jk:n hakkuiden teon lisääntyminen v:n -14 jälkeen, suuren osan kiireellisistä ensiharvennuksista jääminen tekemättä, liian harvaksi harvennus (MK:n seurannan mukaan suuri osa jätetään  liian harvaksi ) ja erittäin hyvät siemenvuodet männyllä. Kasvuajan  kuivuus ehkä myös.  Mistä lähtien on esim. kuusen kasvatusta jouduttu tekemään kuivahkoille kasvupaikoille männyn sijaan  ja mikä on ollut sen kasvuvajeen vaikutus tähän mennessä ?  Tai sitten tod.näk. monet eri tekijät  vaikuttaa yhdessä heikentäen kasvua.

    Jalostetut kuusen taimet kasvaa nykyään esim. rk-korkeuteen n. 6 v aiemmin kuin luont. kuusen taimet kasvoi ennen kuusille sopivilla kasvupaikoilla.  Ensiharvennusaika on n. 6-10 v aiemmin kuin luont. kuusikoissa .  Se lisää myös kok. kasvua ( viiveellä) , kun toisaalta kuivien kasvupaikkojen kuusettuminen vähentää sitä.

    Perko

    Vastailin kysyjille aamuvarhain nyt ne on toimitusavustaja tuhonnut.  Kummastuttaa  mitä pahaa siinäkin asiallisissa  jutussani oli sensuroimista?  On kehittynyt jonkinmoinen ”lipposmainen” jäynä.   Pahoittelen  Tolopaiselle ja muillekin,  en ole unohtanut rahanmerkitystä jälkipolville.

    Lennart Meri; tilanne on paska, mutta se on tulevaisuuden lannoite.

    Maria Karuvuori

    Hei!

    Noudatan toimituksen linjaa ja saamaani ohjeistusta. Yleisesti esimerkiksi kansallisuuksia tai etnisiä ryhmiä halventavat viestit on poistettu, mutta tässä on toki tulkinnanvaraa. Keskustelut pyritään pitämään metsäaiheisina, mutta joitakin poikkeuksia on sallittu. Toivotaan myös, että viestit pysyisivät ketjun alkuperäisessä aiheessa.

    Tässä muistin virkistykseksi keskustelualueen säännöt:

    • Keskustele otsikon aiheesta. Jos aihe vaihtuu, aloita uusi ketju.
    • Noudata hyviä tapoja.
    • Älä kirjoita henkilöistä loukkaavasti.
    • Poistamme epäasialliset ja metsäalaan liittymättömät viestit sekä organisaatioiden tiedotteet ja mainonnan.
    • Kirjautuneet käyttäjät voivat tehdä Asiaton viesti -ilmoituksen.

    Ystävällisin terveisin,

    Maria, kesätoimittaja

    Jovain Jovain

    Kuusi puolustaa paikkaansa rehevillä mailla ja menestyy vielä männyn kasvumailla, mutta on siellä havaittavissa selvä ero. Vastaan tulee rajakohta puuston kasvussa männyn hyväksi. Katselin muuan mt. 100-vuotiaita kuusikoita, joissa oli seassa mäntyä.  Männyt olivat metsän tässä kehitysvaiheessa selvästi ylisinä ja vielä hyvässä kasvussa, kun kuusi hiipui. Jatko oli selvä, ei ollut enää kuuselle puolustettavissa ja hoidoksi tuli avohakkuu ja männyn kylvö. Tuloksena sekametsä ja ainakin vielä tässä vaiheessa näyttää hyvälle, mänty pääpuulajina.

    Timppa

    Katselin 5 vuotta sitten istutettua ja viime kesänä varhaisperattua kuusitaimikkoa.  Nyt keskipituus oli n 1,8 m ja kesän lopussa varmaan yli 2 metriä.

    Apli

    Niin hullulta kun se kuulostaakin mutta päätehakkuu kuusikoiden risujen hinta oli viime puukaupassa lähes tuplaantunut vrt 5v takaiseen, toki pieniä summia mutta kaikki lasketaan ja uskon hintojen yhä nousevan…

    TTL

    Mikä teidän mielestä on se rajoittava tekijä kuusen kasvulle?

    Suhteellisen hyvällä maalla Etelä-Suomessa voisi päästä noin 400 kuutiota/ha. Sitten se näyttää hyytyvän. Poistumaa tulee vuosittain kasvu. Ehkä voisi päästä noin 500 kuutioon, jos viitsisi harvennella puuston niin, että päätehakkuussa puusto olisi ”tasaista” kuution puuta.

    Se vertailukohta on Metsälehdessä vuosia sitten esitelty Ruotsin länsirannikon muistaakseni harventamaton kuusikko. Kaksi veljestä omisti vielä palstan ja jutun mukaan puustoa oli 1600 kuutiota/ha.

    Lämpösummasta ilmeisesti ei ole kiinni, mutta onko kosteusolosuhteet tms sitten jotenkin erilaiset Göteborgissa?

    Puuki

    Ison vesistön läheisyydessä kasvuolosuhteet on  paremmat kuin vast. kasvupaikkatyypillä sisämaassa , jos vesistö pysyy enimmäkseen sulana.  Ellei sitten esim. kova tuuli ihan rannikolla vaikuta metsän kasvuun haitallisesti.

    Parhaiten käyttöpuuta kasvaisi usein ja aina hyvin  lievästi harvennettu metsä.   Jos jätetään oman onnensa nojaan , niin kasvaa kyllä paljon biomassaa aluksi mutta lopulta vähemmän käyttökelpoista puuta kuin hoidetut metsät.    Suht.  karulla kasvupaikalla  (verrattuna hyviin kuusen kasvupaikkoihin) oli kerran eräässä kohteessa n. 800 mottia/ha mäntyjä n. 1000 lämpösumma-asteen kasvupaikassa.  Mutta kasvu/puustopääoma oli jo melko olematonta siinä vaiheessa .

    Jätkä

    Ravinteet ja kosteus. Jos niitä on riittävästi =  Kosteutta ei liikaa, niin kyllä kasvaa, kunhan lämpösumma on oikea.

    Isoon kuutiomäärään pääsee toki harventamattakin, mutta kuitupuun osuus tulee oleman suhteellisen suuri, eikä niitä kannata kasvattaa, jos vähänkään epäilee eväiden riittävyyttä.

    Paras tapa kuitenkin on on ”piiskata” ns arvokasvua niin, että kiertoajan kuluessa otetaan puuta pois ja muutetaan se rahaksi.

    Jotta puuta hehtaarilla on paljon, niin se on yleensä myös pitkää.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 237)