Keskustelut Metsänhoito Kuusikoiden kasvu yllättää

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 237)
  • Kuusikoiden kasvu yllättää

    Eteläsuomalaiset kuusikot yllättävät nykyään kasvullaan.

    Omia kuvioita tälta talvelta:

    37 vuotiaan kuusikon kolmas harvennus, poistuma harvennuksissa 180 mottia ja pystyssä noin 250 mottia. Päätehakkuu todennäköisesti noin kymmenen vuoden kuluttua jolloin kuviolla puuta reilu 400 mottia. Kuvion maapohja on lehto (entinen pelto)

    45 vuotiaan kuusikon päätehakkuu, Omt, tuulituhojen takia. Puuta lähtenyt harvennuksen kanssa yhteensä 420 mottia hehtaarilla, myös entinen pelto.

    Oma mielipiteeni on että kuusi kyllä kasvaa eteläsuomessa päätehakkukokoon noin 45-50 vuoden iässä kuhan hoidosta huolehditaan kunnolla. Istutus, taimikonhoito ajoissa, ensiharvennus riittävän ajoissa (noin 20 vuoden iässä ), toinen harvennus noin 30v iässä.

    Mitäs mieltä raati on kuusen tehokasvatuksesta eteläsuomessa?

  • A.Jalkanen

    Eikös NNA-laskelma perustu siihen että kunkin kiertoajan tulot ja menot kuuluvat juuri siihen. Sitten on avohakkuun jälkeen jälleen pöytä puhdas ja katsotaan miten seuraava kiertoaika junaillaan, ellei siihen ole jo varauduttu jättämällä vaikka siemenpuut. Loppumattomien perättäisten kiertoaikojen summa voi olla teoreettisesti nätti rakennelma, mutta käytännön metsätalouden kanssa sillä ei ole juuri mitään tekemistä. (Anteeksi jo etukäteen jos nyt loukkasin teoreetikkoja.)

    Puuki

    Sehän se tekkee (vain pelkästään) NNA-laskelman käytöstä miltei koomista, jos/kun ei oteta lukuun sen hetkistä tilannetta. Teoriassa ihan oikea menetelmä  arvioida kannattavuutta pitkällä aikavälillä mutta ei käytännössä kovin hyvä , ei ainakaan kuviokohtaisesti käytettynä.

    Perko

    Nyt kun on kesä,  rannalla voi voi heittää tyyneen veteen  viis – 10 kiveä  kerralla ja katsoa miten korkealle ja milloin renkaat kohtaavat.  Monissa risteyksissä summautuu niitä huippukohtia. Sama pitäis ymmärtää metsätuoton  optimoinnissa, mutta,  mutta kunkun on niin monta  muuttujaa ja jälleen tarvitaan sitä laskuoppia lähdetietoineen.    Vanhanteknikon säännöillä saattaa jäädä perillisille kaunista horsman monimuotoisuutta eläkkeelle asti aherrettavaksi vanhemmilta.

    Myyntitaitoonkin  olis  hyvä perehtyä.  Kotteroiden  jopparit kouluttautuvat asiakkaan parhaaksi kaveriksi  ja ”Rutinoffin” kauppiaalta vaaditaan erityistä osaamista kun on paljon myyjiä.

    Kuusikon virheelliset istutukset aiheuttaa  edelleen  sitä turhaa harvennusta ja vie jonkun aikaa ennen kuin  äly kehittyy  tai ei sitten muutu.

    Jätkä

    Mikä oli vuodatuksen tavoite?

    Perko

    Jätkällä oiva huomautus.  Aattelehan ihan  omalla kohalla  miksi  olit opettamassa?

    Jätkä

    En mihinkään epäoleelliseen keskittynyt, on turhaa lässyn/lässyä sekottaa jonninjoutavaa, kun aikaa on vain rajallisesti ja asiakkaat ovat halukkaita keskittymään itse aiheeseen.

    Jokaisessa oppitunnissa ja puheessakin pitäisi olla vitsi / kevennys alussa ja lopussa, hautajaispuheessa vain lopussa. Mutta kaksi täytyy riittää, muuten vastaanottajien keskittyminen herpaantuu.

    Puu Hastelija

    Miten Perkolla silmä näkee tässä kivien heittelyssäkin vain amplitudien ja interferenssi ilmiön aikaan saamat huippukohdat? Niitä täysin toisensa kumoavia nollia ei sitten tunnusteta tässäkään olevan.

    Ilmeisesti esimerkiksi pitää siis ymmärtää, kun heittää kourallisen sepeliä järveen ja esittelee yksittäistä huippua yleistyksenä suoraan johdrttavaksi metsätalouteen? 15 kohdetta, joista yhtä voi esitellä yleisölle?

    Tolopainen

    Mihin se Perko unohtaa ne puunmyynnistä saadut rahat, jotka myös jää perillisille sen hotsmikon lisäksi. Kummallinen käsitys, että metsä olisi arvokkaampi kuin siitä saatava myyntihinta suhdanteen huipulla. Jokainen tekee muka voittoa ostaessaan metsää. Sama asia kaikessa  roinassa, se on niin arvokasta, että ei mitenkään voi luopua. Entisellä pomolla oli työpöydällä metrin korkuinen pino papereita, oli vaikea nähdä miestä sen pinon takana. Olipa siinä naurussa pitelemistä kun kävi huoneessa.

    Visakallo

    Suomen on EU:n komission ohella vallannut näköismetsätalous, eli käsitys muodostuu sen mukaan, miltä metsä kulloinkin tieltä katsoen näyttää. Siinä sitten hämärtyvät kaikki sellaiset pikkuseikat, kuten luonnonlait ja talous.

    Puuki

    Näköismetsätalous on hyvä termi.  Esim. US:ssa on eräs kommentoija jatkuvasti kertonut miten Suomessa ei voi VMI:n tulokset pitää paikkaansa koska on itse omin silmin matkatessaan nähnyt tienvarsimetsien aukot ja metsien vähäisen määrän.

    Olisiko ns. kulissimetsänhakkuu-tapa otettava yleiseen käyttöön kulkureittien varsilla ?  Siitä voisi olla apua monille metsätalouden tuomaan näköalattomuuteen (siis vertauskuvallisesti ilmaistuna).

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 237)