Keskustelut Metsänhoito Kuusikoiden kasvu yllättää

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 237)
  • Kuusikoiden kasvu yllättää

    Eteläsuomalaiset kuusikot yllättävät nykyään kasvullaan.

    Omia kuvioita tälta talvelta:

    37 vuotiaan kuusikon kolmas harvennus, poistuma harvennuksissa 180 mottia ja pystyssä noin 250 mottia. Päätehakkuu todennäköisesti noin kymmenen vuoden kuluttua jolloin kuviolla puuta reilu 400 mottia. Kuvion maapohja on lehto (entinen pelto)

    45 vuotiaan kuusikon päätehakkuu, Omt, tuulituhojen takia. Puuta lähtenyt harvennuksen kanssa yhteensä 420 mottia hehtaarilla, myös entinen pelto.

    Oma mielipiteeni on että kuusi kyllä kasvaa eteläsuomessa päätehakkukokoon noin 45-50 vuoden iässä kuhan hoidosta huolehditaan kunnolla. Istutus, taimikonhoito ajoissa, ensiharvennus riittävän ajoissa (noin 20 vuoden iässä ), toinen harvennus noin 30v iässä.

    Mitäs mieltä raati on kuusen tehokasvatuksesta eteläsuomessa?

  • A.Jalkanen

    Erittäin hyvä kysymys jeesi! Tässä vastaus: kuusen siemenviljelmiä on olemassa mutta ne ovat vanhoja ja heikkotuottoisia.

    https://yle.fi/uutiset/3-9573763

    Puuki

    MH:llakin on siemenviljelyksiä ja osa  siemenistä tulee Ruotsin viljelmiltä.  Männyllä ja koivulla varsinkin paremmat tulokset jalostuksesta kuin kuusella . Mutta kuusen jalostuskin on edennyt ja kohta on saatavilla kasvatusmaljoissa kasvatettuja ku-taimia. Geneettistä manipulaatioita sekään ei ole eikä pelkkää yhden alkuperän kloonaustakaan.

    Tomperi

    Miksdiköhän ne kasvattaa sasksassa kuusta 150 180 vuotta?  Maat rehevämmät kuin Suomessa ja kasvukausi pitempi.

    Gla

    Katselin kuusitaimikossa kahta vierekkäistä vajaa 10 vuotta sitten istuttamaani yksilöä. Neulasiltaan aivan erilaiset olivat nuo, vaikka muuten samankokoiset taimet eli yhtä hyvin kasvaneet, joten ainakaan perinnöllisyyden yksipuolistumista ei viljellyissä kuusitaimikoissa pääse tapahtumaan. Kun alkuperä on kasvipassin mukaan jossain Haminan suunnalla ja nyt ollaan tultu reilusti länteen, sekoittuu geenit jatkossakin.  Viereisillä kuvioilla on kasvatuksessa sekä luontaista kuusta, että n. 10 vuotta vanhempaa viljeltyä, pitäisi pölytyksen senkin puolesta sekoittua, kunhan siihen ikään kasvavat.

    Puuki

    Jos kuuset lähtee takamatkalta alikasvoksena ,niin saapihan niitä joskus kasvattaa vaikka  satoja vuosia ennen kuin ovat isoja  puita.  Kuusen taimi voi olla esim. 50 v. vanha ja vasta metrin mittainen , jos on oikein huonossa paikassa kasvanut.

    A.Jalkanen

    Henrik Heräjärven blogissa on hyviä kirjoituksia. Tästä kannattaa huomioida myös Riikka Piispasen kommentti liittyen havupuiden nopean alkukehityksen aiheuttamiin laatuongelmiin. Ei ole tuntematon asia kuusellakaan, joten ”kuutiokiimassa” ei saisi mennä liiallisuuksiin puuston nuoruusvaiheessa, ei siis myöskään kasvatustiheyden alentamisessa.

    http://www.luke.fi/blogi/henrik-herajarvi-kuutiokiiman-kaantopuoli/

    Puuki

    Suurin syy kasvun kirittämiseen laadun kustannuksella on tukkipuun alkeellinen laatuhinnoittelu tai yleensä sen puuttuminen Suomessa kokonaan kannolla.   Miksi satsata laatupuun kasvatukseen, kun siitä johtuvista lisäkuluista  ei makseta mitään korvausta ?   Firmojen voittoja kukaan ala kasvattaa entisestään lisää omalla kustannuksellaan.  Itsekin nauhotan nykyään leimikoiden parhaat rungot pääosin  ”säästö-/siemenpuiksi” odottelemaan parempia aikoja tai muuta käyttöä kuin että samalla bulkkihinnalla myisin kaikkia puita.       Soitinrakentajille voisi myydä parhaita kuusen tyviä ja männyn tyviä ulkomaille vientiin tai niille sahoille jotka sahaa tavaraa sinne.      Esim. oksaton mä-sisäpaneeli on n. 2,5 x arvokkaampaa myytäessä kuin ehkä samaan käyttöön menevä edullisempi oksainen.   Ja muutenkin isompi tukki on n. 1,5 x arvokkaampi/kuutio jo sahalla kuin  pieni tukki ( esim. l-lpm  17 -> 35 cm) .

    Toinen  iso ongelma metsäpuolella joka on tulossa on metsäteiden huono kunto, kun vielä puutavara-autojen painot on nousseet jatkuvasti, niin toimiva puuhuolto tökkää moninpaikoin kohta siihen.

    Jätkä

    Puuki:”Jos kuuset lähtee takamatkalta alikasvoksena ,niin saapihan niitä joskus kasvattaa vaikka satoja vuosia ennen kuin ovat isoja puita. Kuusen taimi voi olla esim. 50 v. vanha ja vasta metrin mittainen , jos on oikein huonossa paikassa kasvanut.”

    Silloin, kun minä olin vielä ”uusi”, riitti mielenkiintoa leikata noita alikasvoskuusia hyvällä puukolla aivan tyvestä oikein vinoon poikki. Sitten kanniskelin niitä kotiin ja laskin suurennuslasin kanssa vuosilustoja.  pahimmillaan oli jotenkin puun pituus puolen metrin luokkaa, tyvestä paksuus noin 2 -3 cm ja vuosirenkaita jopa 60 kpl.

    Kun minulle uskoteltiin, että puiden paras kasvunopeus esiintyy n. 25 -60 vuosien aikana, niin voisi sanoa, että noiden tattaroiden paras kasvuaika alkoi olla jo eletty. Tottakai ne innostuu kasvamaan, jos ne vapautetaan saamaan valoa ja ravinteita, mutta se pyrähdys jää lyhyeksi ja kuitenkin vaatimattomaksi, siitä ei innostu muut kuin Da -Harvainvalta.

    A.Jalkanen

    Sauli Valkonen kertoi yhdessä aika tuoreessa esitelmässään että kuusen taimen toipuminen riippuu sen kunnosta, ei niinkään iästä. Jossain käytössä voi tosin tulla sitten ongelmia siitä, että rungon ydin on hitaasti kasvanutta ja pintaosa paksumpia lustoja. Mutta on se selvä että mitään tattikuusia ei kannata jättää. Alikasvoksille pitää järjestää tilaa ja valoa jo paljon ennen kuin niitä aletaan ”vapauttaa” ylispuuston varjosta, jotta ne kasvattavat itselleen enemmän valoon sopeutuneita neulasvuosikertoja.

    Puuki

    Selvisikö Sauli Valkosen esitelmästä myös puun iän vaikutus sen laatuun eli lujuuteen vanhemmalla iällä?  Eli heikentääkö hidas alkukasvu puun myöhemmin kasvavan puuaineksen lujuutta ? Kun vanhan puun solut on hauraampia kuin esim. keski-ikäisen puun solut, niin onkohan sama tilanne pitkään juroneella kuusella.   (Kiinnostaisi vain tietää).

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 237)