Keskustelut Metsänhoito Kuusi, kuivuus, paahde ja kirjanpainaja

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)
  • Kuusi, kuivuus, paahde ja kirjanpainaja

    Rautalankakysymys raatilaisille. Kun Vaasa-Joensuu akselin eteläpuolelle olevan kuusikkokuvion päivänpuolelle tehdään aukko, niin kuvion laitapuut kärsivät niin, että kirjanpainajahan niihin iskee. Tämä esimerkiksi Savossa enemmän sääntö kuin poikkeus. Poistatteko kirjanpainajan kohteeksi joutuneet puut vai ette? Jos ne poistaa, kuvion laidasta lähtee varjostavat puut ja seuraavana kesänä paahde kiusaa seuraavaa puukerrosta. Ja jos ne poistaa, niin sama kierre jatkuu.

    Jos laitapuita ei poista, niin on kai siinä riski että heikentyneisiin laitapuihin iskeneet kirjanpainajat leviävät myös terveimpiin puihin kuvion ”sisämaahan” päin.

    Eiköhän kirjanpainajia vastaankin olisi joku torjunta-aine, jota voisi kuvion laitapuihin ruiskutella. Nykyisillä akkupainepesureilla saisi aika korkean puun käsiteltyä. Jotenkin vaan tämäntyyppinen menetelmäkehitys loistaa poissaolollaan.

    Näyttää taas tämä alkukesä aika hankalalta kelien puolesta. Jatkuvasti yli 20 lämmintä ja aurinko räätää. Sateista ei tietoakaan.

    Nykyään uudistettaessa istutan aina kuvion päivänpuoleiseen laitaan rivin mäntyä tai koivua.

     

     

  • A.Jalkanen

    Joko kuusipuiden poisto tai ruiskutus tulevat tässä kohtaa kyseeseen kun reuna on tullut pyytämättä ja yllättäen. Luulisi että runkojen alaosan käsittely siltä osin kuin pystyy riittäisi, kun aineessa on varmaan hyönteisiä karkottava haju mukana. Käyttöohjeessa sanotaan että tukkimiehentäin torjuntaan taimilla käytetään 0,5-1 % liuosta. Kerro jp sitten miten aine tehosi.

    ”Karate Zeon-tekniikka -valmiste vaikuttaa tuholaisiin kosketus- ja suolimyrkkynä. Vaikutustavasta johtuen kasvit on ruiskutettava huolellisesti joka puolelta. Aineella on myös hyönteisiä karkottava vaikutus. Teho on nopea ja pitkäaikainen niiden kasvinosien osalta, joihin ruiskutus on kohdistunut. Myöhemmin muodostuvien kasvinosien suojelemiseksi tuholaisilta on tarvittaessa tehtävä useampia ruiskutuksia.”

    https://www.syngenta.fi/product/crop-protection/tuhohyonteisten-torjunta-aine/karate-zeon

    Rukopiikki

    Kertooko metsäpaloindeksi suoraan maaperän kosteudesta? Keväällähän kuloriski on suuri kun varvikko ja kuloheinikot eivät ole vielä lähteneet kunnolla kasvuun vaikka maaperä niiden alla olisi hyvinkin märkää. Kesän kuluessa jos on kuivaa maaperä kuivaa syvemmälle ja pohjavenpinnatkin laskevat.

    jpjulku

    A.Jalkanen, jos poistan reunapuut, niin meinaatko ettei sama kehityskulku ole edessä niille puille, jotka tämän jälkeen altistuvat suoralle paahteelle? Väittäisin kyllä että on.

    Mutta aion kyllä kokeilla tuota Karatea. Aineiden off-label käytössä on aina se huono puoli, että käyttöohjeet koskevat vain sitä on-label puolta.  Muu on sitten itse testattava. Tällaiseen käytännön konkreettiseen testaustyöhön juuri kaipaisin apua näiltä meidän tutkimusorganisaatioilta 🙂 Heillä on siihen kuitenkin vähän enemmän paukkuja kuin yksittäisellä taistelijalla.

    jpjulku

    Rukopiiikki, olet tietenkin oikeassa. Eri asioitahan ne ovat. Mutta veikkaisin, että tämä kevään ja alkukesän kuivuusjakso korreloi aika hyvin myöhemmän kesän maaperän kuivuuden kanssa. Yhtä lailla jos maaperä kuivuu hitaasti, niin se myös vettyy hitaasti. Jos touko-kesäkuussa on kuukauden satamatta, niin kyllä se heinäkuussa maapohja on syvemmältäkin aika kuiva. Tietenkään myös kahta samanlaista kohdetta ja maapohjaa ei olekaan.

    A.Jalkanen

    Kyllä näin voi jp käydä että reunapuiden poisto altistaa seuraavat reunapuut. Kuoriaisten kannat kuitenkin vaihtelevat vuodesta ja alueesta toiseen, joten poistoon tarvitsisi kai ryhtyä vasta sitten kun näkee emojen sisäänmenosta merkkejä. Tuosta olen samaa mieltä, että Luke voisi kokeilla tätä ainetta sekä myös Tricon ruiskutusta. Haluttomuudessa tutkia vedotaan kuitenkin ehkä jälleen siihen, että valmistaja ei ole hakenut eikä aio hakea käyttölupaa tähän tarkoitukseen.

    jpjulku

    Minä olisin vähän sitä mieltä, että niitä kuoriaisia on ja tulee aina, jos niille on vain otollista ”maaperää”. Jos laitapuut poistaa, niin siitä käynnistyy seuraaville laitapuille usean vuoden taistelu paahteisuutta vastaan, ja siihen aikaan mahtuu kyllä kuoriaisten parveilu jos toinenkin. Virallinen ohje poistosta kai on se, että reunapuut pitäisi poistaa heti, kun merkkejä kuoriaisista on. Sitten kun kaarna jo irtoilee, hyönteiset ovat jo poistuneet eikä poistontarvetta enää ole.

    Onko siinä jotain lainsäädännöistä estettä tutkia off-label käyttöä? Kun miettii, kuinka paljon tästä kirjanpainajaongelmasta kirjoitellaan, ja millaiset sen kansantaloudelliset vaikutuksetkin alkavat olemaan jo nyt, niin ei pitäisi olla merkitystä mihin valmistajan käyttölupa on.

    mehtäukko

    Kuusiporan perään tuskin surisi kukaan vaikka sukupuuttoon torjuisi. Vihreä valhe on vaan niin muotia monella saralla, että kun asia ei omiin koipiin koske, annetaan tuhoille hyväksyntä.

    Ola_Pallonivel

    Itse kyllä seuraisin tilannetta parin viikon välein, iskeekö ötökkä vai ei. Jos iskee, niin sitten äkkiä puut poikki urean kera ja pois kuljetus. Lopuksi kuorinta.

    ihmettelijä

    Ammattikäyttöön tarkoitettu kasvinsuojeluaine tuo. Tarvitset tutkinnon että voit ostaa. No äkkkiähän sen netissä tekee?

    kmo

    Eikös tuo K Z ole saamassa myynti- ja käyttökiellon? Toisekseen, aika epätoivoiselta tuntuu yrittää käsittelyä maanpinnalta 10-20 metrin korkeuteen, mutta mitäs minä aiheesta tiedän.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)