Keskustelut Metsänhoito Kuusi, kuivuus, paahde ja kirjanpainaja

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)
  • Kuusi, kuivuus, paahde ja kirjanpainaja

    Rautalankakysymys raatilaisille. Kun Vaasa-Joensuu akselin eteläpuolelle olevan kuusikkokuvion päivänpuolelle tehdään aukko, niin kuvion laitapuut kärsivät niin, että kirjanpainajahan niihin iskee. Tämä esimerkiksi Savossa enemmän sääntö kuin poikkeus. Poistatteko kirjanpainajan kohteeksi joutuneet puut vai ette? Jos ne poistaa, kuvion laidasta lähtee varjostavat puut ja seuraavana kesänä paahde kiusaa seuraavaa puukerrosta. Ja jos ne poistaa, niin sama kierre jatkuu.

    Jos laitapuita ei poista, niin on kai siinä riski että heikentyneisiin laitapuihin iskeneet kirjanpainajat leviävät myös terveimpiin puihin kuvion ”sisämaahan” päin.

    Eiköhän kirjanpainajia vastaankin olisi joku torjunta-aine, jota voisi kuvion laitapuihin ruiskutella. Nykyisillä akkupainepesureilla saisi aika korkean puun käsiteltyä. Jotenkin vaan tämäntyyppinen menetelmäkehitys loistaa poissaolollaan.

    Näyttää taas tämä alkukesä aika hankalalta kelien puolesta. Jatkuvasti yli 20 lämmintä ja aurinko räätää. Sateista ei tietoakaan.

    Nykyään uudistettaessa istutan aina kuvion päivänpuoleiseen laitaan rivin mäntyä tai koivua.

     

     

  • Rukopiikki

    Onko metsänpohjat jo kovin kuivia etelässä? Täällä kun oli näitä lämpimämpiä päiviä viime viikolla niin oli vielä metsissä lunta. Viime yönä oli kova pakkanen mutta se ei vielä haittaa kun puut eivät ole aloittaneet kasvua. Jokivarsien metsät on nyt laajasti kevättulvan alla. Harvennusmetsissä saa ajella perämoottorilla.

    Panu

    Kuivaa on etelässä, saa nähdä miten istutusten käy. Karate Zeon toimii kirjanpainajiin ja elävä kuusi selvinnee siitä, koska sitä käytetään taimiinkin.

    Muulla kuin pohjoisrajalla kannattaa tosiaan kasvattaa jotain muuta kuin kuusta.

    mehtäukko

    Olen aikoja sitten esittänyt torjunta-aineiden kehitystä ja käyttöä. Ruiskut,dronet ja hekot ovat olemassa, mutta ei.

    Tämä viher-aivopesty ihmiskunta äimistelee mieluummin niska kekassa ( euroopassakin) kuivia puitaan, ja siunailee tuhon leviämistä!

    Apli

    Eikös tässä asiassa olisi MTK, Metsämiesten säätiö paikka toimia että saataisiin hommaan vauhtia? Torjunta-aine noille ötököille, luulisi myös kemiakaalien valmistajia kiinnostavan asia kun markkinaa löytyy ja myös maksajia varmasti ja yhtiöille hyvä kate. Drone olisi hyvä väline  levitykseen niitähän saa edullisesti.

    A.Jalkanen

    Jos mietitte kuusituhojen mittaluokkaa Euroopassa ja aineiden riittävyyttä niin ei taida olla mahdollisuuksia. Lisäksi, mitä tuo myrkyn kylvö tekisi muille hyönteisille, jotka ovat jo muutenkin ahdingossa. Onhan meillä keinoja, ainakin hakkuiden suunnittelu ja toteutus kuoriaisten parveilu huomioiden, sekametsät, luontaisten vihollisten suosiminen lahopuuta lisäämällä.

    mehtäukko

    Noista esitetyistä ei kuin silmän lumeeksi. Eikä kyse ole myrkystä vaan torjunta-aineesta. Niinhän niitä on pellolla ja puutarhassa.

    jpjulku

    Meillä Suomessakin on kaksi tiedeyliopistoa, joissa tehdään metsätieteellistä tutkimusta. Ja sitten LUKE. Minun mielestä heidän yhteiskunnallinen tehtävänsä pitäisi olla tutkia ja etsiä ratkaisuja tämän tyyppisiin ongelmiin.

    A. Jalkanen. Nyt päästelit höpöjuttuja. Tässä markkinatalouden kyllästämässä maailmassa jos on joku kysyntäaukko, niin sille kyllä löytyy täyttäjä. En ihan heti usko, että tässä nyt olisi kysymys jonkun torjunta-aineen raaka-ainekomponentin puutteesta. Toisekseen, minulla on juuri hankittuna tila, jossa kuusikon eteläpuolelle on naapuri tehnyt aukon. Kerropas,  mikä noista ehdottamistasi keinoista voisi olla keino tässä tilanteessa? Ainoa keino olisi, että nappaisin akkupainepesurin selkään ja kävisin ruiskuttamassa torjunta-ainetta kuusikuvion reunan 30-40 rungolle. Tällainen torjuntatyö pitäisi olla rutiini ja standardi. Metsäalalle vain on tyypillistä että näitä itkuvirsiä vaan lauletaan eikä mitään edes yritetä tehdä.

    jpjulku

    Karate Zeon. Hmm. Ilmeisesti off-label tyyppisesti käytetään myös metsäpuiden tuholaisten torjuntaa. Osaisitko Panu sanoa, miten usein tätä pitäisi ruiskuttaa riskipuiden rungoille? Lähteekö ensi sateilla pois? Mikä konkreettinen teho on? Pitääkö rungon joka kohtaan saada ruiskutettua? Pitääkö ruiskuttaa rungon lisäksi myös oksia ja neulasia? Nämä ovat esimerkkinä kysymyksiä, joihin kaipaisin TUTKIMUSTIETOA.

    Mutta kokeilen tätä.

    jpjulku

    A.Jalkanen, oikea nimitys näille myrkyille on KASVINSUOJELUAINE.

    jpjulku

    Rukopiikki, kyllä ovat. Esimerkiksi Pirkanmaalla metsäpaloindeksi on 5,7, kun maksimi on 6. Kaikenlainen avotulen tekeminen on kielletty.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)