Keskustelut Metsänhoito Kuusi kuivahkolla kankaalla

Esillä 6 vastausta, 41 - 46 (kaikkiaan 46)
  • Kuusi kuivahkolla kankaalla

    Metsäkauppojen yhteydessä tuli omistukseen noin 3 ha ala, mihin on istutettu kuusta. Taimikosta noin puolet on 10-vuotiasta ja toinen puolet 5-vuotiasta. Kasvupaikka on VT-kangas. Edellinen omistaja kertoi päätyneen ratkaisuun hirvituhojen välttämiseksi.

    Vuosikasvut ovat kuusella toistaiseksi erinomaisia. Kirjallisuus usein kertoo, että puhdas kuusikko kasvaa kuivemmalla maalla ensiharvennukseen hyvin, mutta sitten ravinteet jäävät vähäiseksi ja kasvu tyrehtyy. Omakohtaista kokemusta puhtaasta kuusikosta ei ole. Kysymys kuuluukin, että onko jollain omakohtaista kokemusta kuusikosta VT-kankaalla?

    Kyseiselle alalle on luontaisesti noussut mäntyä, koivua ja haapaa. Kohtapuolin pitäisikin tehdä valinta mennäänkö eteenpäin istutetuilla taimilla vai sekametsällä.

  • Jätkä

    Kuivahkolla kankaalla kuusen kasvuvauhti aikuisiällä ei kovin korkeaksi kohoa, mutta minulle vakuutettiin vakavalla naamalla siilinjärvellä kenttäkokeissa päästyn jopa 36 kuution vuosikasvuun (Kemiran koealat).

    Silloin on jo luultavaa, että kasvupohja on ollut lehtoa, emme käyneet koealoilla.

    Sellaisella havupuulla ei oikein ole virkaa ainakaan missään kantavissa rakenteissa. Sahatavaran lajittelussa luston paksuuttakin mitataan ja lujuuslajittelussa se on yksi osatekijä.
    Viilun höylääjät ja sorvaajat kyllä maksavat hyvää hintaa hirmunopeasti kasvaneesta oksattomasta männystä – ja miksei kuusestakin. Sitä toki käytetään vain pintaviiluna, ei vanerin sisällä.

    Lupasi isoa, oksatonta nopeasti kasvanutta mäntyä edustaja ostavansa melko lyhyinäkin pölkkyinä, eikä tarvitse olla montaakaan kuutiota, kun tulevat hakemaan.

    Visakallo Visakallo

    Ainakin meilläpäin sorvikuuset on viime aikoina suorastaan revitty käsistä, eikä läpimitankaan tarvitse kovin kummoinen olla.
    Latvatukki- ja kuitukasat ovat jääneet todella pieniksi.
    Sitä en ole kysellyt, mihin käyttöön viilut menee.
    Kitukuusia ei meillä ainakaan kasvatella.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Jätkä: ”…päästyn jopa 36 kuution vuosikasvuun… …ei oikein ole virkaa ainakaan missään kantavissa rakenteissa…”

    Hyvin hoidetussa viljelykuusikossa tuoreella kankaalla on kuusen koko 60 vuotiaana helposti luokkaa 2 kiintoa, jolloin vaipan pinta-ala on 30 neliömetriä. Rapian kolmen (3) millimetrin lustolla vuosikasvu runkoa kohti on yli sata (100) litraa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minkä ikäisenä AC uudistaisit kuusikkosi?

    Jos arvaisi että kuusikossa olisi 60-vuotiaana jäljellä 250 – 300 runkoa kertaa 2 kuutiota niin puuston arvo olisi vähintään 500 mottia X 50 (runkohinta) eli 25000 euroa. Toisaalta puuston arvokasvu voisi olla esim. 30 mottia kertaa 50 euroa eli 1500 euroa. 1500/25000 tekee 6 prosenttia. Ilmeisesti ei kannata vielä uudistaa. Rahantarpeeseen kannattaisi ottaa mieluummin lainaa pankista.

    Tämä kuusikko ei siis kasvanut ”kuivahkolla kankaalla”!

    Jätkä

    Jotenkin tuntuu, että Anttooniuksen laskelman perusteet horjuvat.
    Jos kuusipuu on 30 metriä korkea, niin sen läpimitta pitäisi olla n. 32 cm 15 metrin korkeudella. Sitä se ei ole, joten vaipan neliömetrit jäävät melko paljon pienemmiksi.
    Kuitenkaan lehtomaisella kankaalla kolmen millimetrin lusto ei ole utopiaa, vaan esiintyy hoidetussa puustossa melko yleisesti.

    Kuivahkon kankaan kuusikymppisen kuusen lusto viidessätoista metrissä tuskin yltää 1:n millimetrin vahvuuteen, joten siinä lannoituksesta saatava hyöty jää marginaaliseksi. Paljon parempi on, jos metsän pohjapinta-ala rukataan ohjeiden mukaiseksi.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Ensimmäinen päätehakkauttamani pakotetusti (sankka vanerikoivikko oli särkenyt alikasvoskuuset) istuttamalla 1940 luvun alussa perustettu kuusikko tuotti juuri päätehakkuussa (2001) 700 kiintoa/ha. Runkoluku oli 800/ha. Kasvu oli voimakas edelleen.

    Hyvin hoidetun viljelykuusikon päätehakkuuhaarukka on 40-80-vuotta. Riippuu kasvatusmetodeista ja tavoitteista.

Esillä 6 vastausta, 41 - 46 (kaikkiaan 46)