Keskustelut Metsänhoito Kuusi ja kirjanpainajat

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 53)
  • Kuusi ja kirjanpainajat

    Merkitty: 

    Nykyään helteet ja kuivuus kurittavat kuusikkoja, ja sitten heikentyneisiin puihin iskee kirjanpainaja. Tuollaista on lähivuosina tulossa lisää. Kirjanpainajan toukkiin tehokkaimman avun metsänomistajalle tarjoaa pohjantikka, mutta sen elinpiirin tulisi jatkossa kiinnittää parempaa huomiota. Pohjantikka tarvitsee elinpiiriinsä vanhoja järeitä kuusia. Kyseisiä ylijäreitä kuusia tulisi jättää hakkuussa myös pystyyn, jos vaihtoehtona on se että ne kaikki päätyvät kuitupinoon.

    Kirjanpainajan ilmaantuessa voi olla viisainta hakata kuusikko nurin. Voisiko metsän terveyslannoituksessa käytetystä boorista löytyä apu myös vanhoihin hakkuukypsiin kuusikoihin, jos olisi halua vielä uudistuskypsää kuusikkoa kasvattaa, sellaisiin kohteisiin mihin kirjanppainaja ei ole vielä iskenyt. Aiheesta ei taida löytyä tutkittua tietoa, eli boorilannoituksen vaikutuksesta kirjanpainajan aiheuttamiin tuhoihin.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Käpysonnin ehdotus on periaatteessa hyvä; jos löytyisi tuhoalueilta kestäviä kuusia niistä voisi alkaa jalostaa eteenpäin. Geenimuunnellun kuusen pitäisi olla sitten turvallinen muille metsän eliöille kuin kaarnakuoriaisille. Vähän sama ongelma kuin kuoriaisten myrkyttämisessä joka on vaikea toteuttaa turvallisesti ja haitattomasti muille eliöille kuin kohteelle.

    Ukkopekka

    Viime keväänä kävin katsomassa talvella kaatuneita kuusia. Runkojen päällä oli jo purukasat, eli kirjanpainajat olivat jo saapuneet. Huomion kiinnitti rungon pinnalla kipittävä musta-valko-puna-värinen muurahaisen näköinen ötökkä. Tarkempi selvittely paljasti, että kyse on muurahaiskuoriaisesta, joka on kirjanpainajan luontainen vihollinen.

    Olin aikeissa laittaa karatea tai vastaavaa rungoille, mutta se olisi tappanut samalla nämä kuoriaiset. Päätin sittenkin olla tekemättä mitään ja seurata tilannetta. Rungot kuivuivat kesän aikana. Uusia tuhoja ei ollut todettavissa viereisissä pystyssä olevissa kuusissa.

    Tässä tapauksessa kaatuneita runkoja oli vain muutamia. Jo aiemmin alueella on muutamia kuusia kuivanut pystyyn. Kuuset on osin liian karulla kasvupaikalla, joten tämäkin voi olla osasyy niiden kuivamiseen. Kirjanpainajan reiät toki löytyi myös näistä pystypuista, joten näiden iskeytyminen oli sitten varmaan se viimeinen niitti. Alueella on ollut aiempina vuosina tuulituhoja, joten maalahopuuta ja konkeloa on lähellä reilusti. On siis varmaan hyvä elinympäristö myös muurahaiskuoriaiselle.

    Luonto hakee tasapainoa ötököiden välillä. Kuoriaiset ovat ilmeisesti ehtineet koota rivejään jo aiempien tuulenkaatojen seurauksena lisääntyneitä kirjanpainajia vastaan. Nyt niitä oli sitten jo heti keväällä syömässä kirjanpainajia. Mielenkiintoinen havainto pieneltä alueelta, vaikea sanoa, onko tällä laajempaa merkitystä. Nyt runkoja oli vain muutama, joten oli helppo olla tekemättä mitään. Eri asia tietty, jos tuho on laajempi. Jatkossa polttopuuta kerätessä pitää kyllä varmuuden vuoksi jättää osa lahopuusta keräämättä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ötökkä tulee! Tuhoja Saksassa.

    https://yle.fi/a/74-20126947

    Tolopainen Tolopainen

    Turha laittaa päätä pensaaseen, nuo hakkuut on vuosia myöhässä. Miksi noita edes korjataan pois rungot voisi kaataa ja kulottaa koko alue ja istuttaa lehtipuuta tilalle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jutun mukaan ötökän syömää puuta sahataan Saksassa, joten sitä kannattanee korjata. Kulotus voisi olla hyvä maanpinnan käsittely kyllä. Avohakkuun lisäksi se voisi osaltaan innostaa maaperän siemenpankista kasveja nousuun. Miksi ei istuteta, se voi olla resurssikysymys kun pinta-alat ovat isoja. Tammenterhojen kylvö ei olisi työläs eikä kallis toimenpide.

    mehtäukko

    Monta kymmentä miljoonaa mottia on tumput suorina katseella seuraten annettu kuusiporan tuhota ja rajoittamattomasti lisääntyä. Vastakohtaista oli aikoinaan majavan tuppautuminen mehtäukon reviirille. Se alkoi kaataa vanerikoivikkoa puroon ja pesä siihen. Tarpeeksi suuri räjäytyspaukku padon pohjaan, ja kiusankappaleet olivat silmänräpäyksessä honolulussa.

    Aivan älyvapaata viherpolitiikan peesaamista on nykymeno, jossa kokonaisuus on ihmisiltä pimentynyt.

    ihmettelijä

    Ensi keväänä/ kesänä lienee isoja tuhoja tiedossa. Tänä vuonna lämpösummaa kertyi Etelä- Suomessa 1700 astetta. Tarkoittaa että 2. Sukupolvi ötökäitä on nyt talvehtimassa. Sieltä  ne sitten toukokuun lopussa heräilee.

    Apli

    Näin varmaan on ja tuntuu että homma vaan pahenee, jos lähistöllä alkaa näkymään ötökkäpuita niin ei muuta kun kuusikko nurin mielummin vaikka vähän aikasemmin kuin myöhään, näillä kuusitukin hinnoilla turha homman kanssa viivytellä yhtään..

    Visakallo Visakallo

    Saksassa näkyy kuusitukin hinta jatkavan nousuaan, joten ehkä se vaikuttaisi hieman myös tänne Pohjolan perukoille asti.

    Pete

    Pohjantikan kanta on omien epätieteellisten havaintojeni mukaan kasvanut ainakin Etelä-Suomessa. Alkaa olla ihan tavallinen näky, nakuttelee kuivahtaneen kuusen kuoria ja kaivaa sieltä ilmeisesti toukka- tai kotiloasteelle jääneitä kaarnakuoriaisia, mutta varmaan kaikkea muutakin hyönteisperäistä. Pohjantikka tai taa olla usein se joka kuoret tiputtelee konkreettisesti alas. Olosuhteet muuttuvat pohjantikalle suotuisaksi ilman erityistä suunnitteluakin, varttuneita kuusikoita ja kirjanpainajia riittää jatkossakin. Ruotsissa tämän tikan uhanalaisuusluokitus on ilmeisesti sellainen, että pysäyttää hakkuita tehokkaasti.

    Boorilla voi olla vaikutusta veden ja ravinteiden ottoon kun sen puutos häiritsee hienojuurien kehitystä jo ennenkuin latvustossa näkyy muutoksia. Omat edelleen epätieteelliset havainnot tukevat sitä, että Metsän NP lannoitus lisää varttuneen kuusikon elinvoimaa siinä määrin, että kestää paremmin kirjanpainajan hyökkäyksiä. Metsän NP:ssä on booria reippaasti, mutta uskon typpi ja fosforin lisän olevan tässä elinvoiman lisäämisessä olennaisempia. Aika vaikeasti tutkittava asia tämä käytännössä olisi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 53)