Keskustelut Metsänhoito Kuusi ja kirjanpainajat

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Kuusi ja kirjanpainajat

    Merkitty: 

    Nykyään helteet ja kuivuus kurittavat kuusikkoja, ja sitten heikentyneisiin puihin iskee kirjanpainaja. Tuollaista on lähivuosina tulossa lisää. Kirjanpainajan toukkiin tehokkaimman avun metsänomistajalle tarjoaa pohjantikka, mutta sen elinpiirin tulisi jatkossa kiinnittää parempaa huomiota. Pohjantikka tarvitsee elinpiiriinsä vanhoja järeitä kuusia. Kyseisiä ylijäreitä kuusia tulisi jättää hakkuussa myös pystyyn, jos vaihtoehtona on se että ne kaikki päätyvät kuitupinoon.

    Kirjanpainajan ilmaantuessa voi olla viisainta hakata kuusikko nurin. Voisiko metsän terveyslannoituksessa käytetystä boorista löytyä apu myös vanhoihin hakkuukypsiin kuusikoihin, jos olisi halua vielä uudistuskypsää kuusikkoa kasvattaa, sellaisiin kohteisiin mihin kirjanppainaja ei ole vielä iskenyt. Aiheesta ei taida löytyä tutkittua tietoa, eli boorilannoituksen vaikutuksesta kirjanpainajan aiheuttamiin tuhoihin.

  • A.Jalkanen

    En keksi mekanismia miten boori auttaisi torjumaan kirjanpainajaa.

    Wikipedia: ”Varmimmin pohjantikan tapaa vanhasta kuusivaltaisesta metsästä, mutta se viihtyy myös metsäpalo- ja tuulenkaatoalueilla, joissa on runsaasti kuollutta puuta.” Eli ei ole ihan nökönnuuka siitä sijaitseeko vanha laho kuusi metsässä vai aukealla paikalla?

    Kurki

    Kuka tietäsi tulevaisuuden. Menneisyydessäkin (1930-luvulla) niitä kuivia kesiä on ollut ihan riittämiin. 1950-luvun puolivälissä oli kuiva kesä, jota tituleerattiin Sahara-kesäksi ja 1970-luvun alussa. Sanotaanko, että kerran 50…100 vuodessa on samanlainen kuuma ja kuiva kesä kuin 2018. Pohjois–Suomessa se ei aiheuttanut kuusille yhtään mitään, sillä edellinen syksy 2017 oli niin sateinen, että kosteutta kesällä 2018 maassa oli riittävästi koko kesäksi ja loppukesällä taas satoi. Se vaikutus täällä tuolla kuumalla kesällä 2018 kyllä oli, että männyntaimikot kasvoi 2019 lähes metrin. Vaikka olisi kuuma kesä, riittävä määrä sadetta pitää kuuset karnakuoriaiset kurissa. Ruotsissa viime kesä laittoi pisteen kaarnakuoriaistuhoille, kun satoi niin paljon.

    Nuakka

    Ehkä boorin lisäys ei vanhassa kuusikossa vaikuta kovin merkittävästi mihinkään. Boorin riittävyydestä huolehtiminen alusta asti on tärkeää, varmaan hyvä kasvu ja tehokas juuriston toiminta auttaa sietämään kuoriaisikin paremmin. Eräs asia jota olen miettinyt, liekö tutkittukin jossain, pitäisikö vanhat kuusikot kasvattaa vähän tiheämmässä? Ajatuksena että kunnon varjostuksessa maan pinta pysyy viileämpänä ja kosteampana hellejaksoillakin.

    Nostokoukku

    1950-luvulla oli ilmeisesti vähän jalostetusta siemenestä kasvatettuja istutuskuusikoita. 1970-luvulla kuusta ei istutettu väkisin sopimattomille kasvupaikoille, vuosikymmen oli männyn valtakautta. 2018 Pohjois-Suomessa oli varsin vähän järeitä viljelykuusikoita väärällä kasvupaikalla.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)