Keskustelut Metsänhoito Kuuset häviää pyökille

  • Tämä aihe sisältää 50 vastausta, 23 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 vuotta, sitten pvma toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 50)
  • Maatinainen

    Jos siinä käy ninkun täälllä melläpäin: jos metsässä rupeaa olemaan jaloja lehtipuita nin ryntäävät ympäristökeskuksen luonnonsuojelijuvirkailijat paikalle niitä mittailemaan siinä toivossa, josko saisivat takavarikoitua koko metsäpalstan valtiolle rikoksentekovälineenä.

    Rane

    Tutkija rinnasti saimaannorpan häviämisen ja kuusen vaihtumisen pyökkiin samaan ilmastonmuutoksen vaikutukseen.
    Tämähän oli tutkijan puheeksi varsin löysää.
    Norppa toki voi hävitä itsekseen ilmastonmuutoksen takia mutta puulajin vaihtuminen vaatii ihmisen päätöksen ja toimenpiteitä.

    Visakallo Visakallo

    Tammia ja eteläisemmän Euroopan eri kuusilajikkeitakin on tullut kasvateltua jo parikymmentä vuotta.
    Vanha kiinalainen viisaus kun sanoo, että hyvä onni seuraa sellaista miestä, joka ei jätä mitään sen varaan.

    jees h-valta

    Nyt en oikein Ranen kommenttia käsittänyt. Miten ihminen ”määrää” häviääkö kuusi vai ei?
    Mielestäni elollisen massan käyttäytyminen ei ole ihmisen hallittavissa jos olosuhteet kasvulle ovat liian kuumat kasvin luontaiseen geenirakenteeseen. Sehän syntyy tuhansissa ja taas tuhansissa vuosissa. Näin nopeaan muutokseen se ei millään sopeudu. Aivan kuten ei saimaannorppakaan. Kun sen koneisto tikittää juuri niin että sinne jää/lumipesään ne poikaset pullautetaan. Jos sitä ei ole laji tuhoutuu koska sille ei yhtäkkiä kehity korvaavaa käytösmallia. Uskon että näin nopea ilmaston lämpeneminen tuhoaa monia muitakin lajeja niin kasvi-kuin eläinkunnastamme mutta kaikkea ei edes tiedetä vielä.

    Visakallo Visakallo

    Pian alkavalta Pariisin ilmastokokoukselta ei voi nyt odottaa mitään muuta kuin parempia tuloksia Suomen osalta.
    Viime kerrallahan jopa Suomen omat edustajat onnistuivat tekemään Suomen metsistä hiilinielun sijasta hiilentuottajia!
    Jossain toisessa maassa sellaiset edustajat olisi kokouksen jälkeen suljettu loppuiäksi vankilaan.

    Visakallo Visakallo

    El Niño -sääilmiöstä varoittava mittari on noussut kaikkien aikojen ennätykseensä, Yhdysvaltain ilmatieteenlaitos kertoo.
    El Niño -sääilmiön voimakkuutta mitataan pintaveden lämpötilasta itäisellä Tyynellämerellä.

    Edellinen ennätys mitattiin 1998 marraskuussa, jolloin kolmen kuukauden keskiarvo oli 2,8 celsiusta yli keskiarvon. Vuosien 1997–1998 El Niño toi tullessaan rankkasateita ja tulvia, tuhosi satoja ja aiheutti tuhansien kuoleman Perussa, Ecuadorissa, Boliviassa, Somaliassa ja Keniassa. Indonesiassa sääilmiöön liittyvä kuivuus kuritti maataloutta ja aiheutti isoja maastopaloja.

    Maailman meteorologien järjestö WMO on aiemmin ennustanut, että El Niñosta tulee tänä vuonna voimakkain 15 vuoteen. Myös Suomen ilmatieteenlaitos on varoittanut ilmiön voimakkuudesta. Ilmastonmuutos voi kuitenkin voimistaa entisestään esimerkiksi lämpöaaltoja ja tulvia.

    El Niño esiintyy 3–7 vuoden välein. Ilmiössä meriveden lämpötila nousee ja vaikuttaa ilmakehän kiertoliikkeeseen. Amerikan rannikolla sateet lisääntyvät ja Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa kärsitään kuivuudesta. Ilmiö voi vaikuttaa vähän myös Euroopan talveen, mutta Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan sillä ei ole selvää vaikutusta esimerkiksi Suomen talvien keskilämpötiloihin.

    raivuri

    Tiedä sitten kuitenkaan häviääkö kuusi. Kuitenkin Ruotsin eteläosissa, Puolassa ja Tsekissä asti sitä löytyy alaviltakin alueilta, ei vain vuoristoista.

    Gla Gla

    Luonnonhistorian näkökulmasta voi olla vaikea ennustaa ilmastonmuutoksen vaikutusta. Näin siksi, että muutoksen nopeudessa aiempiin tapahtumiin on valtava ero. Muutenkin museonjohtajan kommenteista vaikuttaa nouseen turhan suuri kohu. Jutussahan todetaan seuraavaa: ”Pääpuulajit varmasti vaihtuvat: tammi valtaa alaa ja pyökki syrjäyttää kuusta kypsän metsän puulajina.”

    Epäilemättä tammi valtaa alaa ja pyökkiäkin voi alkaa kasvattaa täällä. Epäselväksi jää se, miten pääpuulajit vaihtuvat. Sadassa vuodessa ei taatusti ainakaan tammi ja pyökki muodostu täällä pääpuulajeiksi.

    Luontaisesti ainakaan tuollaista kehitystä ei tapahdu tuossa aikataulussa. Toistaiseksi olen kuvitellut puiden menestymiseen vaikuttavan lämpötilan ja kosteuden lisäksi päivärytmin. Se ei tietääkseni ole täällä muuttumassa edes villeimmissä ilmastoskenaarioissa. Puusta puhuttaessa tulokkaiden leviäminen uusille alueille vaatii huomattavasti pidemmän ajan kuin 100 vuotta. Eli ilman ihmisen tietoista toimintaa ei metsien puulajit vaihdu. Toki on mahdollista, että metsätaloudessa uusia muotivillityksiä tulee (vrt. männyn asema takavuosina) ja niillä on vaikutusta lajistoon. Mutta koska tällä hetkellä kyse on vain marginaalilajeista, eikä tällä hetkellä ole edellytyksiä pyökkiä täällä kasvattaa, vielä pitkiin aikoihin ei havaittavaa muutosta ala tapahtua. Ilmastonmuutoksen lisäksi ilmastossa tapahtuu vaihtelua, joka laittaa tulokkaat ruotuun.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä kiteytys Glalta. Tuohon voisi vielä lisätä, että metsätuhot vaikuttavat myös paljon siihen, mitä tulevaisuudessa kannattaa kasvattaa. Vrt. tapaus aasianrunkojäärä ja lehtipuiden tuho. Miten mahtavat maistua meidän sorkkaeläimille pyökit ja tammet? Sellainen käsitys on minulla, että vaikka ko. lajit ovat sopeutuneet laidunnukseen, Keski-Euroopassa arvokkaat istutukset monesti aidataan.

    Katsoin semmoista ohjelmaa kuin ”Ilmastonmuutoksen mittarit”. Siinä todisteltiin, että mallilaskelmien mukaan maapallo on lämmennyt nyt nopeammin kuin auringon aktiivisuuden vaihtelut pystyisivät aiheuttamaan, eli fossiilienenergian päästöt olisivat pääsyyllinen.

    Epävarmuutta on kuitenkin paljon: mitä mahtaa tehdä aurinko tulevaisuudessa, tuleeko se ennustettu Maunderin säteilyminimi ja miten voimakkaana? Entä mitä tekee Golf-virta, kun Grönlannin marnnerjää sulaa; nythän on jo havaittu Pohjois-Atlantilla poikkeuksellisen kylmää merivettä.

    jees h-valta

    Joka tapauksessa täällä on tulevaisuuden taimikot aidattava jos kuusi katoaa. Hirville tuskin vastaavaa tuhoa kuitenkaan tulee joten jos vaihtoehtoina on lehtipuutyyppiset taimikot se on aina aita ja sillä saletti. Kuusen katoamista sadassa vuodessa en etelä-suomen osalta pidä ollenkaan mahdottomana mutta vaihtoehtoja on varmasti silti enemmän kuin pyökki ja sanoisin että sitä jopa vähemmissä määrin tulemme näkemään vielä viidessäsadassa vuodessakaan näillä leveyksillä ammattimaisessa metsän puuntuotannossa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 50)