Keskustelut Metsänhoito Kuusentaimikon harvennus kesäkelillä

  • Tämä aihe sisältää 38 vastausta, 17 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 vuotta sitten oksapuu toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 38)
  • Kuusentaimikon harvennus kesäkelillä

    Voiko tuommoisen 3-metrien kuusentaimikon harventaa nyt syyskuussa .Iskee tuon kokoiseen puuhun maannousemasieni.Puut ovat siinä 5 – 8cm tyvestä. En ole löytänyt mitään ohjeistusta.

  • köyhälaulaja

    Aika raskaasti taidat väärinmuistaa, tilastojen mukaan alhaisin suomessa mitattu kesäkuun lämpötila – 7.0 astetta on mitattu 3.6.1962, toki tuokin kuusitaimikossa pahaa jälkeä saa aikaan.

    Jätkä pätkät

    Jotenkin on maannousemasienen toiminta ilmeisesti hämärän peitossa.
    Kuusen kannot tietenkin ovat yksi perustekijä maannousemasienen leviämiselle, mutta vain siinä tapauksessa, että kannossa on kuusen tyvilaho. Jos kannot eivät jo ole sienen saastuttamia, on kantokäsittely turhaa.
    Käsittelyllä estetään sieni-itiöiden leviäminen lahosta kannosta.

    A.Jalkanen

    Kantokäsittelyllä koetetaan estää juurikääpäsienen iskeytymistä KANTOON ilmassa tuulen mukana toisista metsiköistä kulkevista itiöistä. Kantokäsittelyllä ei voida estää metsikkökuviolle jo tulleen sienen leviämistä puuyksilöstä toiseen, koska se ei estä valmiiksi lahon kannon itiötuotantoa ja kääpä leviää tehokkaasti myös maassa juurten kautta. Kannonnostoalalle ei tietenkään pidä jättää yhtään lahoa kantoa.

    Jätkä pätkät

    Kysäisin asiasta paikallisesta metsäoppilaitoksesta. Konepuolen opetuksesta vastaava MTI kertoi, että ei ole käytetty heidän savotoissa, ei omassa metsässä, eikä ulkopuolisissakaan savotoissa.
    Hakkuukoneissa kyllä on laitteet asennettuina, mutta ei ole katsottu tarpeelliseksi tällä alueella.

    Ammatti Raivooja

    ”Ruotsalaistiedon mukaan juurikääpä voi levitä jopa kaksi senttiä leveään kantoon. Näin ei juuri luonnonoloissa tapahdu mutta teoriassa mahdollista. ” ML

    Joo kyllä se ammattiraivoojan linja tässäkin on täällä hallattomilla alueilla taas se paras eli kuusen varhaisperkaus silloin kun 95% kuusista on yli 2metriä ja kp n. 2,5m. Mitä nuorempana kuuset harventaa ni sitä parempi aina lahon kannalta. Jotkut suosii vähän aikasempaa varhaisperkausta ja kuusien harvennusta vasta paljon myöhäisemmässä raivauksessa mutta se ei ole mun tapa silloin kunnsaan itse päättää. Ja myöskin onhan ammattiraivoojan taimet pitempään niiltä harvoilta halloiltakin suojassa kuin tuollainen 1,5metrin totaaliperattu kuusikko.

    jees h-valta

    Nyt on ollut aivan parhaat kelit kuusikon harvennukseen. Päivälläkään ei lämpö ole noussut juurikaan yli viiden asteen. Ja yöt vähintään viisi pakkasta. Ja vain yksi hirvikärpänen niskassa tämänkin viikonlopun raivailulta. Vähän jo molempiakin tullut tehtyä. Ennakkoraivausta kuusikon alla H-vallassa ja taimikkoa tuolla pidemmällä olevalla kohteella. Selkeää siistiä nyt tehdä.

    Kaataja

    Taitaa H-vallan yrityspuiston piipuista tulla edelleen sankat sauhut, kun siellä tuntuu olevan oma ilmastokin.

    En asu kaukana H-vallasta, mutta kyllä meillä päivälämpötilat on olleet 12-13 astetta, eli uskoisin kyllä, että H-vallassakin on päästy yli 5:n asteen..Eikä siten olisi kovin järkevää kuusikkoa vielä käsitellä!

    jees h-valta

    Onhan se joinain päivinä hiukan ehkä noussut jos aurinko on lämmittänyt mutta vain muutaman tunnin rupeamia. Yöt sitten aivan hyvin pakkasella. Ja en silti niin kovaa välitä kannonsuojasta koska en nyt kuitenkan aio kuusta missään isommissa määrin enää yrittää kasvatella. Kunhan toisten alulle laittamat hoidellaan jonkinlaiseen hakkuukuntoon. Hajana ja sekana kuusta sinne tänne kyllä. Eihän täällä kuusen kanssa tahia sen enempiä viitti. Kyllä se yhtä itikkasouvia tuntuu olevan.

    Palstamato

    Ei ihan kuulu otsikon alle, mutta kysyn kuitenkin: jos männikössä on jo tyvitervasta reilusti(saman taudin eri nimi), niin kannattaako kesäharvennuksissa vaatia estoa männikköön? Myös kuusikkoa kakkosharvennukseen tulisi, ja siinä vaatisin (ei näytä kuusissa olevan tautia).

    suorittava porras

    Eiköhän se kantokäsittely tehdä tietyillä alueilla (lähes koko
    Suomessa ) pyytämättäkin ja tulevaisuudessa ihan pakon sanelemana . Homman maksaja tuntuu vielä olevan hakusessa , mutta toivottavasti sekin asia ratkeaa ennen tulevaa kevättä .

    Kuluvalta vuodelta kantokäsittely on tällä korkeudella ohi . Viimeiset tankinrippeet roiskin kantoihin tänään . Ennen eilistä aloitetut kohteet kuitenkin käsitellään vielä kokonaisuudessaan .

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 38)