Keskustelut Metsänhoito Kuusentaimikon harvennus kesäkelillä

  • Tämä aihe sisältää 38 vastausta, 17 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 vuotta sitten oksapuu toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 38)
  • Kuusentaimikon harvennus kesäkelillä

    Voiko tuommoisen 3-metrien kuusentaimikon harventaa nyt syyskuussa .Iskee tuon kokoiseen puuhun maannousemasieni.Puut ovat siinä 5 – 8cm tyvestä. En ole löytänyt mitään ohjeistusta.

  • Ammatti Raivooja

    Luuletko todella, että tarviaa jutella perusasioista kuten terän viilamisesta tai harittamisesta? Noh, täytyy myöntää, että en ihan 2000 tuntia sahaa vuodessa 555:sella. Pitää välillä vähän istuttaa ja tehä muita jutskia. Se on ainakin sellainen aika missä jo alkaa huomata eroja pienempiin sahoihin.

    Tällä hetkellä olen tekemässä varhaisperkausta 545:lla 200 millisellä terällä. Nyt täällä onkin hakkuussa jääneitä paksuja Hieskoivun vänkyröitä. Menis 555:lla nurin mutta ei tällä. Jotkut jätkät jättää näitä pystyy ku saha riitä tai lähtee etsimään moottorisahaa. 555:lla elämä on vaan niin paljon yksinkertaisempaa, että sitä ei joka jätkä tajuakkaan.

    suorittava porras

    Mikähän estää raivaamasta taimikon jo alle 4:n sentin läpimitasta ja kuka kieltää ennakkoraivaukset hyvissäajoin (vuosi-pari ennen) ennen moton tuloa ?

    Kannattaa pitää huoli siitä , että kasvatusmetsässäkään ei ole järeää aluskasvosta . Laho iskee varmasti paksuimpiin raivauskantoihin , jos raivaus tehdään kesällä . Hakkuukoneen tekemä kantokäsittely on tässä vaiheessä yhtä turhaa , kun pässin työ uhen tappamisen
    edellä .
    Havupuutaimikot on viisasta hoitaa kuntoon siinä vaiheessa , kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi alle 5 astetta ja kun raivattavan puuston läpimitta on vielä pieni (=alle 4 cm) .

    Kun harvennushakkuu on ajankohtainen , kannattaa miettiä riittäisikö jopa vain yksi harvennuskerta . Jokainen kierros koneen kanssa metsässä lisää kustannuksia ja vaurio- ja tuhoriskiä .

    tamperelainen

    Suorittavan ohjeet parhaat näkemäni.

    Ammatti Raivooja

    Itte teen itelleni niin, että kuusikon varhaisperkaus tehdään siinä 7-vuoden iässä ja kun taimet on yli 2metriä. Siinä on jo aika varma, että niitä taimia ei enää tapa mikään niin ne voi jo harventaa varhaisperkauksessa. Monessa paikkaan kun varhaisperkaus tehdään huomattavan ajoissa niin kuusia ei vielä harvenneta siinä vaiheessa vaan vasta sitten kun siellä ollaan toisen kerran ja taimikko on reilunkokoinen.

    tamperelainen

    Nuo AR:n toimi taperiaatteet sopii moniin metsänpohjiin,mutta ei läheskäänkaiikkialle.Tuo kuusentaimokontoinen käsittelykerta(harvennus +raivaus) ei saa myöhästyä
    juuri nyt sahailen taimikossa,joka perustettu 2004,tehty varhaisperkaus janyt toisella kerralla mieletönmäärä pihlajaa ,pajua,leppää ja ylispuiksi kehittyneitä hieksiä.Työlästä on.Sahana hintasa haukkunut luotettava Stihl 480.Ei ole löylykone,mutta 10v toiminut häiriötä

    Kaataja

    Itse teen ennakkoraivausta kuusikossa. yritän pitää rajana sellasta 8cm kantoa.

    Jos tuollaisen ym, kokoisen kuusen kaadan, niin käsittelen sen omalla urealla. Toivotaan, että siihen ei sitten itiöt enää mielly! 🙂

    Jätkä

    Havupuun taimikko pitää varhaisperata siinä vaiheessa, kun vesakko uhkaa sen kehittymistä.
    Jos on kyse kuusentaiminosta siinä yleensä käytetään verhopuustoa, joka poistetaan, kun hallanvaara on ohitettu = kuuset ovat yli kolmimetrisiä.
    Verhopuusto voi olla jo sitä luokkaa, että siitä kertyy ainakin polttopuuta riittävästi.
    Havupuutaimikko harvennetaan n. 3 – 5 metrisenä ja pyritään jättämään noin viljelytiheys.

    Ammatti Raivooja

    Näillä seuduilla tehdään melkein 100% varhaisperkaus totaaliperkauksena. Jos jossain tällä seudulla näkee hallavaurioita niinne on lähestulkoon aina alle metrin taimikossa. Ilmasto on lämmennyt kuuselle sopivammaksi, että verhopuustolle ei ole enää täällä tarvetta.

    pihkatappi

    Etelä-Pohjanmaalla on verhopuustolle tarvetta. Kesäkuinen hallayö ei ole mitenkään tavatonta. Ja noita pakkasen vaurioittamia kuusen latvoja näkee tämän tästä. Tänä kesänä ei ollut hallayötä, mutta edellisenä oli, ei tullut hilloja ja kuusen latvat se ruskisti paikoin myös.

    Ammatti Raivooja

    Täällä on ollut minun muistini varassa kesäkuun puolessavälissä yli 15 vuotta sitten 14 astetta pakkasta yöllä. Silloin muistan, että ruskisti kuusia yli 2 metriä. Särky yks laite missä minulla ei ollu ku pelkkää vettä pakkasnesteen sijaan syylärivuotojen takia kun en uskonu, että siihen aikaan se enää haittaisi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 38)