Keskustelut Metsänhoito Kuusentaimien väri eroista

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)
  • Kuusentaimien väri eroista

    Olin päivän 3-vuotiaassa kuusitaimikossa heinäämässä ja vattupuskia niittämässä. Huomiota kiinnitti, että osa taimista oli suht kellertäviä, osa oikein terveen värisiä, osa tummahkon vihreitä. Sen olen jo oppinut, että liika kosteus saa taimen kellertämään ja eniten näitä olikin märässä savipohjaisessa notkopaikassa. Muttaa samaa väripuutosta oli jonkun verran myös korkeammilla kivikkoon mätästetyillä alueilla, joissa ei kosteus vaivaa. Nämä taimet olivat kyllä muuten terveen oloisia ja vuosikasvukin ihan kohtuullinen. Pitäiskö lannoittaa vai onko taimet tuhoon tuomittu?

  • raivuri

    Kuivuuskin saattaa aiheuttaa tuota. Varsinkin kivisillä ja kallioisilla paikoilla noita näkee. Taimet eivät ole tuhoontuomittuja, kasvavat vain hitaammin. Sitten myöhemmin noissa paikoissa tulee kylläkin kuusen kanssa ongelmia. Yleensä tuollaisiin paikkoihin syntyy myös siemenestä mäntyjä. Jätä niitä sinne jolloin ne voidaan jättää harvennuksessa huonojen ja epävarmojen kuusien sijaan. Jos alueet ovat pieniä, niin ei ongelmaa. Jos taas istutusalueella ko. paikkaa esim. yli 0,5 ha niin suosittelisin kivisien/kallioisten mäkien istutusta männylle.

    Korpituvan Taneli

    Raivuri varmaankin oikeassa.

    Minulla kun ei oikein kuusen maata edes ole niin noita värieroja on paljon kuusentaimissa joita kuitenkin ilmestyy vähän joka kuviolle.

    Kannattaisi kuitenkin tehdä neulasanalyysi ja katsoa ravinnepuutokset. Voi saada jopa kemeratuetun terveyslannoituksen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    ensolainen evakko

    Älä ainakaan lannoita pienokaisia!

    Korpituvan Taneli

    Ensolainen Evakko:
    ”Älä ainakaan lannoita pienokaisia! ”

    Ei se noin selkeää ole. Jos on esim. boorin, kuparin tai raudan puute niin pelkkä hivenlannoite saattaa tehdä pienokaisille oikein terää. Mitään summittaista pääravinne (typpi,fosfori,kali) lannoitusta ei kannata tehdä taimikkoon.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Oli vain kuusen aluille kova kesä. Jos tulee toinen yhtä kuiva ja aurinkoinen tulee noutaja mutta se nyt ei ole kuuselle uutta enää nykyisin.

    raivuri

    Ai? Kyllä tuo minulle oli aivan uutta. Lähinnä mänty ja lehtipuut ovat kärsineet, kylläkin aivan eri syistä

    Polle-Olle

    Tosta lannoituksesta… Tuhkaa olis omasta takaa, uskaltaako kokeilla, vai pitääkö mennä neulasanalyysien kautta?

    vänkäri

    Tuhkalla hävisi turvemaan kuusentaimien keltaisuus ilman sen kummempia analyysejä. Muitten maalajien osalta ei ole kokemuksia.

    Korpituvan Taneli

    Polle-Olle:
    ”Tosta lannoituksesta… Tuhkaa olis omasta takaa, uskaltaako kokeilla, vai pitääkö mennä neulasanalyysien kautta? ”

    Ei kohtuullisesta tuhkalannoituksesta koskaan mitään haittaa ole, mutta onko sitten aina hyötyäkään. Ilmeisesti kivennäismaata. tuhka kannattaa panna turvemaalle, jos sellaista omistat.

    Tuhkasta ei ole apua hivenravinnepuutteissa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Kuitupuunkasvattaja

    Taneli meinasi, että tuhkasta ei olisi apua hivenainepuutteissa.

    Minä taas väitän, että tuhkassa nimenomaan on hivenravinteita mukana. Kaikki tietenkin riippuu tuhkasta (kuorituhka, kokopuu, turpeen tuhka jne.) ja hivenpuutoksista.

    Voisi veikata, että kuusentaimia etenkin pelloilla kiusaava boorinpuutos ei välttämättä lähde korjaantumaan tuhkalannoituksella, mutta muutoin ainakin kokopuu- ja kuorituhkassa on hiveniä reilusti, esim. Fe, Cu, Zn jne. Boorinpuutoskin korjaantuu, jos levitysmääriä kasvattaa.

    Mutta niistä kuusentaimista: Tänään viimeksi ajoin yhden kuuselle istutetun pienen peltopalan ohi (ei oma), pala aivan valtatien varressa. Neulanen on kyllä vihreää, jopa tummanvireää. Kasvu kuitenkin aivan olematonta. Kuuset näyttävät lähes katiokuusilta tai kartiovalkokuusilta. Väittäisin, että siinäkin kohteessa kokeileva voisi laittaa 10-12 t puuntuhkaa tai kuorituhkaa/ha, mutta nesteboori korjaisi tilannetta jopa nopeammin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)