Keskustelut Metsänhoito Kuusentaimet haavikossa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 54)
  • Kuusentaimet haavikossa

    Merkitty: 

    Moi,

    Mitenkäs studiojoukkue auttaisi kuusentaimia tiheässä juurivesahaavikossa.

    Talvella syksyllä 2018 hakattiin metsä, yhdessä hyvin rehevässä kohdassa oli paljon haapoja. Keväällä 2019 mättäisiin istutettiin kuusentaimet. Alue on kanta-hämettä, metsäpeuroja ja hirviä niin paljon, että viime talvena oli vadelman versotkin syöty.

    Nyt kesällä 2020 paikalla on paitsi nuo kuusentaimet, mittaa 40-60 cm, myös metrinen heinikko ja kaksimetrinen tiheä haavikko.

    Metsä on mulle harrastus eli aikaa saa palaa. Mitä te tekisitte ja koska? Heinien polkeminen on suunnitelmissa syyskuussa. Kannattaako haavat kaataa summassa n. 60 cm mittaan nyt ja talvella sitten juuresta vai käydä vain talvella? Jos teen vain reikäperkauksen, niin riski nelijalkaisten pesiytymisestä lienee aika iso?

    Kiitos jo etukäteen teidän kokeneempien vastauksista. Ja tämä on sitten kiusausvapaa keskustelu. Jos olette eri mieltä jonkin vastaajan kanssa, niin perustelkaa omassa vastauksessa faktoilla, ei millään puolivillaisilla letkautuksilla toisen persoonasta.

     

  • Panu

    Itse olen pari kertaa tänä keväänä ja kesänä poistanut haavan juurivesat mahdollisimman lyhyeksi ja taas ovat melkein metrin pituisia.

    Mikä on ajatus tuossa 60cm nyt ja loput talvella -raivauksessa?

    Puuki

    Jos aikaa voi palaa(uttaa), niin ne lähistön haavat piti tietysti kaulata jo 5 vuotta sitten.  Mutta kun ei taida olla mahdollista, niin haapavesakko nurin nyt tai sitten reikäperkaus. Vesoo vähän vähemmän kun täyden lehden aikaan perataan.  Jos hirvet on käyneet viime talvena vatukotkin syömässä, ne tullee uudestaan syömään niitä oli haapoja pystyssä tai ei.   Muutama monimuotoisuushaapa kannattaa jättää säästöpuuksi.

    metsänkasvattaja

    itsellä  hyvin  vastaava  istutus  kuuselle   jossa oli   tiukka  lepikko  oli  vanhaa  pellonreunaa  parina  kolmena  kesänä   raivasin  lepän  versot  pois  ja  nyt  alkukesästä  huomasin  että  lepikko  on  häviämässä   sama  toimii  varmasti  haavallakin

    Jätkä

    Jos ja kun aikaa on, niin laittaisin tässä kohtapuoliin R-sahaan terän asemasta sen ketjuilla hakkaavan kiekon. Se murskaa vesat poikki – ja kun rinkiä on riittävästi, niin siinä menee kyllä heinäkin. Kun vesan kannon pää murskataan, se kuivuu paljon tehokkaammin kuin siististi sahalla tai vielä surkeammalla raivelilla. Tietenkin täydessä lehdessä. Nyt olisi oikein hyvä keli tehdä sellainen työ, kuivaa ja lämmintä!

    jees h-valta

    Kuusiuskontokunnallahan noit murheit riittää!

    Anton Chigurh

    Minä reikäperkaan Raivalla tuollaiset kohteet ja annan kuusten nousta viiteen metriin. Sitten lehtipuut nurin.

    Gla

    Jos kuusia pitää heinikosta etsiä, raivausveitsi on minunkin työkalu. Heinäämista en jätä syksyyn, vaan sain juuri heinättyä taimikot. Näin kuusi saa kasvukaudella valoa eli kasvaa kun siihen on mahdollisuus ja nousee mahdollisimman nopeasti heinikosta yli. Raivalla tulee tehtyä reikäperkaus ja se on ok kuusitaimikossa. Ei peurat yleensä kuusia syö.

    Kun kuuset näkyy, raivurilla alue puhtaaksi pl. säästö- ja sekapuusto. Muutaman, ehkä viiden vuoden kuluttua sama juttu, sitten alkaa kuuset olla voitolla. Toki ennakkoraivaus 15-20 vuoden kuluttua tarvitaan.

    jees h-valta

    Niin minäkin tekisin, harventaisin Raivalla haavat ja vetäisin kuusentumpit samantein ketoon.

    Gla

    Voitko Jees kunnioittaa aloittajan toivetta keskustelukulttuurista.

    jees h-valta

    Mitäs vikaa minun ”kulttuurissani” lienee? Tekisin aivan varmasti niin paitsi etten edes istuttaisi kuusta haavikon sekaan. Huomautan vielä että haavan kasvatuksesta on 25:n vuoden ja 25:n hehtaarin kokemus että kun sitä ammattitaitoista kommenttia pyydeltiin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 54)