Keskustelut Metsänhoito Kuusen pituusvuosikasvu, missä paras 2012 ?

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)
  • Kuusen pituusvuosikasvu, missä paras 2012 ?

    Joku mainitsi muussa viestiketjussa kuusitaimikossaan (OMT) jopa metrin vuosikasvusta tänä kesänä.
    Itsekin oon huomannut hurjan pitkiä sadekesän vuosikasvuja Häme-Uusimaa suunnalla.

    Haaste:
    Otetaanpa mittanauha taskuun ja mitataan kuusenlatvan pituuden petrausta 2012. Mille paikkakunnalle voitto?

  • Kurki Kurki

    ”Siis 23v. kuusikko. Pystyssä tällä hetkellä 320m3/ha. Kerran harvennettu, ja saatu siitä 60m3 kuitua ja rankaa. Puun takaa kertoi 25.8. 2012. ”Kinesin” ennätyskirjaan tuolla pääsee.”

    Ei tuolla taida sinne päästä, mutta kuten aiemmin kirjoitin hyvin kasvaneista kuusista otetuilla pistokkailla on päästy Suomessa 30 vudessa 750 m3 tuotokseen.

    Se vastaa jo eukapuiden kasvua Etelä-Amerikassa, jotka kasvavat maapohjalla, joka on lannoitettu siten että pintamaa kulkee koneen läpi ja lannoite sekoitetaan sitten maahan, mutta tämä suomalainen kasvu on ilmeisesti saatu aikaan ilman lannoitteita.

    Kuten täällä joku kirjoitti, että Etelä-Savo on puunkasvun osalta huippua maailmassa ellei jopa maailman parasta.

    Gla Gla

    Ihan kiinnostavia mahdollisuuksia tuollainen jalostaminen tarjoaa. Mutta miten mahtaa homma toimia käytännössä, kun mittakaava kasvaa koealaa isommaksi? Jotenkin tuntuu siltä, että riskit kasvavat jossain potenssissa kasvun myötä. Säilyykö tuollaisen jalostetun puun lujuus, vai meneekö poikki tulitikun lailla myrskyssä. Tai herkkyys stressille ja siten esim. tuholaisille tai juurikäävälle. Eli mikä on bruttohyöty puuntuottajalle.

    Savon edullisuuden perusteet on joskus mietityttänyt. Perustuuko se laajempaan otantaan alueen kasvusta, vai onko kasvutekijät siellä jotenkin erinomaisessa tasapainossa? Etelämpänä lämpösumma on isompi ja varmaan sadantakin riittävä, mutta iso osa metsistä kitukasvuista kalliomaastoa. Selittääkö siis kallioiden ja ehkä myös heikkokasvuisten soiden osuus asiaa, vai onko Savon kasvu hyvää pelkät talousmetsämaat huomioidenkin?

    Lehden pituuskasvukilpailuun voisin osallistua lukijoiden kuvissa julkaistulla kuvallani viisihaarainen kuusi. Kun jokainen haara kasvaa reilut 0,5 metriä, on kokonaiskasvu liki 3 metriä. Eiköhän tuolla palkintosijoille pääse.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Etelä-Savon metsiä on käytetty järjestelmällisesti kaskiviljelyyn. Kaskikauden jälkeen ( 100 vuotta sitten ) suurin osa metsistä on ollut nuorta lehtimetsää ja männikköä. Maapohjat ovat viljavia; tuoreita kankaita, lehtomaisia kankaita ja ojitettuja soita.
    Suuret vesistöt vaikuttaa myös kasvuolosuhteisiin.

    Kurki Kurki

    ”Lehden pituuskasvukilpailuun voisin osallistua lukijoiden kuvissa julkaistulla kuvallani viisihaarainen kuusi. Kun jokainen haara kasvaa reilut 0,5 metriä, on kokonaiskasvu liki 3 metriä. Eiköhän tuolla palkintosijoille pääse.”

    Tuossa juuri on se jalostuksen paikka. Laitoin lukijoiden kuviin kuvan männyntaimen latvasta, jossa taimi oli viime kesänä tehnyt 2 pääsilmua ja siten nyt tänä kesänä taimessa on 2 päälatvakasvainta. Pilallehan puu menee, jos ei leikkaa toista latvaa pois.

    Eli kun on hyviä kasvukesiä ja rehevä maapohja suomalainen mänty (kuusi) reagoi siihen tekemällä useampia pääsilmuja ja muitakin silmuja sen sijaan, että kasvattaisi pituutta ja paksuutta enemmän yhdellä pääsilmulla ja viidella sivusilmulla vuosittain.

    Omilla rehevillä maapohjilla on männyillä ollut juuri tällainen kasvuongelma männyntaimikoissa ja ihme kyllä näissä paikallisesta siemenesta lähteneistä taimikoista löytyy tuollaisiakin yksilöita muutama, joita voi käyttää jalostukseen.

    Yksi mänty-yksilö on ylitse muiden. Pituuskasvu on ollut heti kolmannen vuoden jälkeen 50..60 cm ja paras jakso 70cm-70cm-80cm-70cm. Lisäksi mänty on kasvanyt tikkusuoraan ilman sitä olisi tarvinnut talvien jälkeen väännellä suoraan eikä latvasilmuissa ole ollut lammaskasvua eikä latvanvaitoja. Puu on nyt 7,5 m pitkä ja tyvestä 15cm halkaisijaltaan ja on taimikossa jonka tiheys on1,5m..2m.Pääsilmu on ollut aina pieni ja puu on jostain kumman syystä erittynyt pihkaa sen ympärille, niin että silmu on konaan pihkan sisässä, joka suojaa sitä talven lämpöjaksoilta ja keväällä auringon kuivattavalta vaikutukselta juurien ollessa vielä jäässä.

    Pieni ja nuorihan puu on vielä, että siitä voisi tehdä lopullisia johtopäätösiä hyvänä kloonina, mutta ainakin tärkein ensimmäisen tukin matka on laadukas.

    Kurki Kurki

    Etetä-Afrikassa viljellään Meksikolaista mäntyä (pinus patula), joka kasvaa 30 vuodessa 30 cm rinnankorkeudelta ja pituutta 35m.
    Mänty kasvaa parhaimmillaan pituutta 2m vuodessa. Tyo kasvu kertyy useammasta oksalatva kiehkurasta vuoden aikana. Sahattu puutavara on kuulema laadukasta.

    Lienee liikaa vaadittu suomalaislta jalostajilta yrittää risteyttää tuota ominaisuutta suomalaiseen mäntyyn tai jos siirtäisi tuon geenin suomalaiseen mäntyyn, että kasvaisi vaikka kaksi oksalatvakiehkuraa vuodessa 50 cm + 50cm=1m tai jotain.

    Googlehakuun naputtele pinus patula, niin saat enemmän tietoa tuosta männystä.

    http://www.afrikkanet.fi/puut/sivut/sivu20.htm

    köyhälaulaja

    92 cm -05 istutettu mättäisiin, ei tule latva kestämään lumen painoa.
    taimikon keskipituus lienee n. 1,7m paikkeilla, paljon kuitenkin yli 3-metrisiä. Paikka oulun korkeudella meren läheisyydessä.
    Mainittakoon vielä että em. puun pituus oli vain 2,2m, elikkä taimi juronut ensimmäiset vuotensa.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Kymmenkunta vuotta sitten mittasin mäntyvaltaisesta kuivahkon kankaan sekametsiköstä alikasvoskuusen, joka oli lyhyydeltään parinkymmenen metrin luokkaa, viimeiseksi jääneeksi vuosikasvuksi 95 senttimetriä. Alue on toistuvasti lannoitettu MNP- ykkösellä (600-800 kilogrammaa/ha/6 vuotta).

    mehänpoika mehänpoika

    Kisan voitti Pauli Jalkanen Riistavedeltä 1,38 metrin vuosikasvulla. Ikaalisten Kauko Pihjalamäki oli toinen 1,36-1,37 metrin vuosikasvulla. Kolmas oli Seija Konga Kangasniemeltä1,35 metrisellä kasvaimella. Melko tasaista oli palkintosijoilla. Enpä olisi pärjännyt metrisellä kovin lähelle kärkisijaa.

    Gla Gla

    Jutun kuvassa 5 oleva kuivan kankaan 110 cm kasvu on silti vaikuttavin. Ellei sitten kasvupaikkatyypin tunnistamisessa ole lipsuttu. Ja voihan olla, että kyseessä on jokin pienialainen kohta, jonka ominaisuudet ei ole kuivan kankaan veroisia.

    Mikä noista oli Anttonin kuusi?

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)