Keskustelut Metsänhoito Kuusen pituusvuosikasvu, missä paras 2012 ?

  • Tämä aihe sisältää 29 vastausta, 18 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 12 vuotta, sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)
  • Kuusen pituusvuosikasvu, missä paras 2012 ?

    Joku mainitsi muussa viestiketjussa kuusitaimikossaan (OMT) jopa metrin vuosikasvusta tänä kesänä.
    Itsekin oon huomannut hurjan pitkiä sadekesän vuosikasvuja Häme-Uusimaa suunnalla.

    Haaste:
    Otetaanpa mittanauha taskuun ja mitataan kuusenlatvan pituuden petrausta 2012. Mille paikkakunnalle voitto?

  • Aukusti

    Eelässä tietysti ja hyvällä kasvupaikalla !

    Gla

    Naapurin tontilla on silmämittarilla mitattuna 80 cm vuosikasvu. Paikka etelässä, lämpösumma n. 1300. Vuosikasvu ei sinänsä ole mikään ennätys, mutta kun kasvupaikkana on vt-kangas, kyseessä on ihan kohtuullinen vuosikasvu.

    Visakallo

    Sopusuhtaisen joulukuusen löytäminen saattaa olla tänä vuonna haasteellisempaa kuin tavallisesti.

    Eliisa Kallioniemi

    Hyvä kysymys! Julkistimme aiheesta lukijakilpailun. Lue lisää huomenna torstaina ilmestyvästä Metsälehdestä.

    hogi

    Kuuset alkoivat n. viikko sitten työntämään toista vuosikasvua tälle kesälle. Ensimmäinen + toinen kasvu tältä kesältä nyt 119cm ja lisää tulee koko ajan. Paikka -07 istutettu OMT etelärinne Häme-Uusimaa alueella. Reikäperattu viime vuonna ja taimet tänä vuonna lannoitettu. Pituutta parhailla kohta 4m., huonoimmilla vasta reilu metri.

    Kurki

    Eikö noista hyvinkasvaneista kuusista kannata ottaa ensi talvena oksia ja niistä yrittää kasvattaa pistokkaita mini kasvihuoneissa ja perustaa niistä itse sitten siemenviljelmä.

    Kun on katsellut noita kuusen istutustaimikoita, niin puiden välillä on kyllä järkyttäviä kasvueroja, vaikka siemen olisi saatu siemenviljelyksiltä.

    Muistelen että Metsätutkimuslaitos tai joku muu taho on tehnyt hyvin kasvaneista kuusista otetuista pistokkaista koeviljelmän, joka olisi sitten kasvanut 30 vuodessa 750 m3/ha.

    jees h-valta

    Tuo epätasaisuus näyttää olevan aika usein jopa silmiinpistävää mutta uskon myös että jalostuksella saataisiin aikaan tasaisuutta taimen alkuunlähtöön. Maaperäkin tietysti vaikuttaa paljon.
    Liian karu pohja pahentaa vain tilannetta.

    Gla

    Raivausveistä käsittelevässä kirjoituksessani esitin ajatuksen, josko epätasainen kasvu johtuisikin suurelta osin pienipiirteisestä kasvupaikkatekijöiden vaihtelusta. Raivatessani kiinnitin huomiota siihen, että vattupuskan sisältä löytyi hyväkasvuisia kuusentaimia. Toisaalta muutaman metrin päästä, missä ei ollut vattupuskaa tai muuta vesakkoakaan, suht vapaana kasvavien taimienkin kasvu oli vähäisempää. Nuo havainnot koskivat siis tämän vuoden kasvua. Muutaman vuoden ikäisissä taimissa ei kokonaispituudessa vielä isoja senttimääräisiä eroja ehtinyt olla, vaikka prosentuaaliset erot sitä olivatkin.

    Ei kai tuohon tarvita kuin muutama isompi kivi tai kallionnokka lähellä maanpintaa, humuksen paksuuden vaihtelua (ravinteet) tai muita vastaavia syitä. Taimikossa vesakon kasvun erot huomaa, mutta hiukan varttuneemmassa metsässä nuokin merkit häviävät.

    Kurki

    Glalle sanoisin, että en tarkoittanut näitä kasvupaikka eroja, vaan sellaisia homogeenisempiä maapohjia, jotka ovat laajemmin esimerkiksi tuoretta kangasta.

    Kangasniemellä yhtä esimerkkitapausta tarkastellessa, kuuset istutettu riviin ja pituutta n.12 m, huomaa että jo viereiset puut saattavat olla tilavuudeltaan suhteessa 1:3 ja monet kuuset ovat jatkuvasti latvaavaihtaneita ja susipuita.

    Vaikka siemen onkin nykyisiltä siemenviljelyksiltä, siemen ei ole kuitenkaan niin tasalaatuista kuin esimerkiksi pistokkaista kasvatettu metsä, josta sitten voisi jo paremmin päätellä kasvupaikan ominaisuuksia, kun kaikki taimet olisivat kasvugeeneiltään samanlaisia.

    Gla

    Olisikin mielenkiintoista nähdä taimikko, jossa esim. joka toinen rivi olisi klooneja ja loput luonnollisia. Siitä voisi varmaan jo päätellä jotain perimän ja ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Aiheesta olen nähnyt artikkelin, joka koski männyn laatua. Siinä selvitettiin hiukan erilaista asiaa kuin mistä nyt on kyse, joten apua ei siitä ole.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)