Keskustelut Metsänomistus Kuusen "latvan"vaihto

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)
  • Kuusen "latvan"vaihto

    Mistä mahtane johtua että kuusen latva kuoleutuu ja tekee sitte uuden tilalle.Olipa sitte istutettu tai luonnon kylvämä iso tai pieni niin sama juttu.

    Kasvupaikallalaan ei näytä olevan merkitystä,sama juttu jängällä kuin mustikkaturvekankaalla.

    Ravinteista ei pitäs olla puutetta varsinkaan tuoreilla kankailla.

    Hallakaan ei aina käy selitykseksi.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Syitä voi olla moniakin, mutta eiköhän Boorin puute ole aika yleinen ongelma ympäri Suomea.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Matti-x

    https://yle.fi/uutiset/3-7425083

    Oisko tuossa vastaus. Taispa olla rovaniemen seudulla kahtena vuonna peräkkäin ja kuuset tosi ruman näkösiä. Joulukuusen löytäminen tuskan takana. Mökkipalstalla näytti olevan ainakin yksi pystyyn kuollut kuusi nuoren mönnikön keskellä..

    köyhälaulaja

    Paljon näkyi kuivuneita kuusen latvoja 4-5 metrisessä taimikossa, mutta näkyi myös n. 10 metrisessä, joskin vähemmän. Kuviot vierekkäin tie välissä, pahimmillaan laskin matalammassa taimikossa kuivalatvaisia jopa 1/3 osan näkösällä olevista. Tautiko lienee aiheuttanut, vai viimesyksyn ylimääräinen toisen vuosikasvaimen tuuman mittainen alku, joka näkyi kaikissa kuivuneissa olevan.

    Puuki

    Pakkanen. Kun uudet kasvut ei ole ehtineet puutua.

    Jätkä

    Kuka ei ole vielä keksinyt, mistä johtuu tukkikuusikossa rungossa oleva / tai olevat ”poik – eli pohjoisen oksat.

    Ranganvaihdot ovat sangen yleinen kuusisahatavaran laatua heikentävä virhe, joka on monestakin eri syystä yleistymään päin. Ainakin yksi syy on, että harvennushakkuisssa ei ole huomattu poikaoksaa, eikä sitä puuta ole napattu kuituun.

    Pete

    Tänä kesänä näkyy kuusissa poikkeuksellisen paljon latvakasvaimen kuivamista. Siis sellaista, että se aivan yli viime kesänä syntynyt kasvain ja sen sivuoksat ovat kuivuneet. Kyseessä ei ole boorinpuutos eikä myöskään kuusentuomiruoste. Kuusentuomiruoste tekee kasvussa olevaan vuosikasvaimeen koron joka sitten enemmän tai vähemmän ”vääntää” latvakasvaimen vinoon jo kasvukauden aikana. Näissä ei ole tästä mitään merkkiä. Kuivamista on myös karumilla kasvupaikoilla joilla kuusentuomiruostetta ei juurikaan esiinny. Boorinpuutoksestakaan ei ole kyse, näkyy olevan samaa ilmiötä aivan yhtä lailla boorilannoitetuillakin kuvioilla.

    Mihinkään huoleen ei ole aihetta. Kuusi pyrkii kasvamaan yksirunkoisena ja 99 prosenttisesti nämäkin korjaantuvat niin, että kuusi tekee uuden latvan. Jos näin ei olisi, niin metsät olisivat täynnänsä monilatvaisia kuusia.

    Olisi kiva tietää mistä tämä johtuu. Oliko viime syksyn, talven ja kevään olosuhteissa jotain joka tämän aiheutti? Ahavatuhoa?

    köyhälaulaja

    Ahava tuli mieleen aluetta keväthankisilla kierrellessä, merkit oli tuolloin jo näkyvissä . Puolenkymmentä vuotta sitten oli samalla kuviolla sama homma, tuolloin napsin hankisten aikana ylimmät oksat kuviteltua uutta latvaa lukuun ottamatta pois, ei juuri erota enää mikä on latvansa vaihtanut.

    Pete

    Kun latva vaihtuu, niin toki riski poikaoksan muodostumiselle on korkeampi. Kuivunutta latvakasvainta ei voi poikaoksana kuitenkaan pitää. Sellaisen muodostuminen vaatii sitä, että kilpaileva ”latva” jatkaa useamman vuoden kasvuaan.

    Hysteerisyyteen ei kannata itseään kiihottaa ihan jokaisen ”rasahduksen” takia…

    Jotenkin vaikuttaa siltä, että nämä ahavan(?) aiheuttamat latvankuivumiset eivät poikaoksia juurikaan aiheuta. Kuusentuomiruosteen jäljiltä niitä syntyy ehkä useammin? Liittyneekö siihen, että kyseisen ruosteen ”iskiessä” sivuoksan aihiot ovat tyypillisesti vielä kasvussa ja onko niin, että puu ei osaa silloin ”päättää” mistä niistä muodostuu seuraava pääranka?

    Kilpalatvojen ja paksujen oksien poistaminen voi olla ihan järkevää, mutta siihen työhön ei kannnata ryhtyä ennenkuin on selvää, että kilpalatva/poikaoksa on todella muodostumassa. Jos karsii liian aikaisin, niin tekee todennäköisesti 90-100 prosenttisesti turhaa työtä. Edelleenkin pätee se, että kuusi pyrkii kasvamaan yksirunkoisena/latvaisena.

    Jos latvanvaihtojuen syynä on boorinpuutos, niin se pitää tietysti ensin korjata. Tuomi on hieno puulaji, mutta pidän ne kuusentaimikoissa ja niiden liepeillä jokseenkin matalana.

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)