Keskustelut Metsänhoito Kuusen istutus muokkaamattomaan maahan

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 86)
  • Kuusen istutus muokkaamattomaan maahan

    On vajaa hehtaarin aukko takkusen taipaleen takana, josta hakattiin koivuvaltainen puusto talvella.

    Tuli ajatus, että kokeilisi istutusta raakaan maahan. Onko kellään kokemusta tällaisesta ?

    Heinätyshän siinä varmuudella ainakin olisi edessä.

  • MaalaisSeppo

    16 v sitten jäi muokatun pellon istutuksesta hieman kuusentaimia yli. Istutin niitä vierimetsän muokkaamattomiin aukkopaikkoihin. Pellolla kuuset nyt n 9m. Aivan vieressä n 5m. Kauempana 2-3m. Uskoisin, että minkä muokkaamattomuudessa voittaa, sen kasvussa tuplaten häviää.

    Visakallo

    Aivan samat kokemukset kuin MaalaisSepolla. Muokkauksesta tinkiminen on yksi metsänhoidon kaikkein kalleimmista virheistä.

    akkli

    Maaperän ravinteisuus vaikuttaa ,pellon kuuset pitempiä kuin metsässä ja vierimetsän aukoissa jos on ollut varjostusta vaikuttaa kasvuun.Jos olivat paakkutaimia metsässä täytyy saada riittävän syvälle ,etteivät kuivuudesta kärsi-olivatko putkella laitettu?Onko metsänpuolella pusikko myös rajoittanu kasvua? 16 vuotta……

    Timppa

    Minulla on kyllä sellaisia kokemuksia, ettei meidän maastoissa ole merkittävää eroa istuttaako laikkuun vai esimerkiksi kannon viereen muokkaamattomaan.  Tein jossain aukossa vertailua kasvuunlähtönopeudessa enkä siinä merkittäviä eroja saanut.  Jos kyse on hyvin tiiviistä maasta, niin silloin muokkaus parantaa epäilemättä tilannetta oleellisesti

    MaalaisSeppo

    Muokkaamattomasta maasta poistin ensin pintamaan kuokalla ja sitten tein kuokalla kuopan ja siihen taimen (pusikko ei haitannut). Ne taimet, jotka ovat nyt 2 – 3 m ovat suunnilleen saman pituisia kuin vieressä muokattuun maahan 10 sitten istutetut.

    Muokkaamattomassa maassa todennäköisesti heinäystä on vähemmän. Ei tarvitse myös odottaa muokkausta, jolloin pääsee usein ainakin vuotta aikaisemmin istuttamaan. Työläämpää kyllä on. Pienillä aloilla voi olla paikallaan.

    Puuki

    Vielä kun tietäisi etukäteen kesän ilmoista, onko kuivaa ja aurinkoista vai sateisempaa tulossa, niin osaisi istuttaa kuusen taimet oikealle puolelle kantoja.  Kompostoitunut puun sälä ,olisi ja on parasta kateainetta metsissäkin puiden kasvun lisäämiseksi ilman keinolannotteita maaperän kasvuolojen parantamiseksi.  Sopiva muokkaus jo pehmenneiden hakkuutähteiden kanssa tehnee saman tehtävän osittain.

    Maaperä saattaa tiivistyä liikaa , jos ajetaan monta kertaa raskailla koneilla sulan maan aikaan. Ensin korjuu, sitten muokkaus ja esim. kantojen keruuta. Ei sovi hyvin varsinkaan  hienojakoisille maille monestakin eri syystä.       Kyllä ne pellon kasvuolosuhteet on yleensä ihan erilaiset kuin metsien pienten aukkopaikkojen.  Silti jotain eroa on varmasti muokatun  ja vast. muokkaamattoman alueen puun kasvussa, jos on alkuvaiheessa suht. norm. kasvukaudet ilman isompia kuivuuskausia.

    Gla

    Maaperän laadulla ja kasvillisuudella sekä viime aikojen säätilalla on ratkaiseva merkitys onnistumiseen. Jos ollaan savimaalla ja maa kuivaa, jätkä voi käydä viisastelemassa aukon laidalla hätää ja hämminkiä. Varsinkin jos pinnassa on heinikko tms. kasvusto, sen juuristo sitoo muutenkin kovan maaperän pottiputken läpäisemättömäksi, eikä mikään laikku hommaa paljon helpota. Silloin pitää jollain tavalla muokata. Vaikka sitten lapiolla pehmentää 20 x 20 cm ala, johon putken saa painettua ja leuat aukeamaan.

    Jos taas ollaan moreenimaalla, pintakasvillisuus kevyempää ja maassa kosteutta, homma saattaa onnistua hyvinkin helposti. Ja kaikki muu sitten noiden väliltä.

    Jos istutuksen jälkeen tulee kuiva kausi, saattaa taimi juroa muutaman vuoden. Jos taas sattuu sopivan sateinen kesä, lähtee taimi hyvin kasvuun. Heinäämistyötä tietysti riittää enemmän kuin mätästetyssä kohteessa. Taimitassuja en ole kokeillut, mutta ilmeisesti tuuli tahtoo painottamattomia tassuja nostella. Ja kun heinittyminen on todellinen ongelma, tassu on liian pieni pelastamaan tilanteen.

    Paljonko kasvu nopeutuu mätästyksellä, sitä on vaikea sanoa. Jotain kasvumalleja Lukella varmaan Motti-ohjelmistossa on. Kannattavuutta voi koittaa yrittää laskea valitsemallaan korolla ja paljonko on valmis tekemään ylimääräistä työtä istutyksessa ja heinäyksessä. Itse en mitenkään automaationa hommaa tuomitse.

    mehtäukko

    No vielä olisi yksi konsti tallella… akkupora..

    Luca

    Kyllä onnistuu, istuttelin joskus 60- luvun lopuilla niin kuusta kuin mäntyä useana keväänä ja syksynä eikä niitä mitenkään muokattu, hyvin on onnistuneet ja harvennuksia tehneet aikoja sitten. Silloisen piirimetsälautakunnan neuvoja opasti kuuselle lapio istutuksen.

    Visakallo

    Se oli silloin Luca avojuuritaimien aikaan vähän eri juttu. Tuttua hommaa se oli meikäläisellekin, vaan eipä tulisi mieleenkään tänä päivänä samaan ryhtyä, kun on hyvät kaivinkoneet, pottitaimet ja -putket.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 86)