Keskustelut Puukauppa Kuusen arvo polttopuuna

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 81)
  • Kuusen arvo polttopuuna

    Meillä on mökillä rinnekuusikko. Hakkuutimme samanlaista metsää jonka hakkuukertymästä 2/3 oli tukkipuuta.
    Ehdotin sukulaiselle puukauppaa, hän meinasi että tehdään polttopuiksi ajan mittaan yksi puu kerrallaan.

    Onko palstalaisilla ideoita mitenkä voi vertailla kuusen arvoa polttopuuna vs myyntipuuna? Polttopuusta ei tietenkään mene veroja.

    Tässä tapauksessa en ottaisi vertailukohteeksi havupuun polttopuuhintaa, joka on paljon huonompi kuin koivun. Vertailisin vain lämmitysarvon perusteella. Molemmat puut lämmittävät kyllä, toinen on vain arvostetumpi.

  • Jätkä

    Kuusi on arvokas ja edullinen polttopuu, kuten on kaikki puulajit.

    Kuusen lämpöarvo on 4,1 Kwh/ kg

    Koivun lämpöarvo on 4,15  Kwh/ kg

    Männyn  lämpöarvo on 4,15  Kwh/ kg

    Lepän lämpöarvo on 4,05  Kwh/ kg

    Haavan lämpöarvo on 4,0  Kwh/ kg

     

    Nämä arvot tietenkin kuivasta puusta .

    Nostokoukku

    Koivu on valitettavasti huonoin. Pikeää ja karstoittaa joka paikan. Täytyisi kuoria, niin vähän puhtaammin palaisi.

    Kalle Kehveli

    Koivun pirullinen puoli on myös iso kuuma ja pitkä hiillos. Kuusella ja männyllä lämmittää nopeammin. Saunan kiuaskin kestää paremmin.

    Koivu tuli aikanaan suosituksi polttopuuaineeksi siksi, että sillä ei ollut metsäteollisuudessa käyttöä ja metsäteollisuus halusi havupuut.

    Tolopainen

    Juuri tuo hiillos on koivun paras ominaisuus, se puhdistaa noet tulipesästä. Koivuklapit pitää olla reilun kokoisia, ei mitään sellaisia tikkuja, joita klapikauppiaat myyvät. Silloin niistä syntyy hyvä hiillos, joka polttaa noet pois tulipesästä. Paras takkapuu on puolen metrin pituinen pari vuotta kuivunut koivuhalko.

    Visakallo

    Sama kokemus koivupuista kuin Tolopaisella. Minkähänlaiset uunit noilla edellisillä herroilla mahtaa oikein olla, kun onnistuvat koivupuilla nokeamaan ja oikein pikeennyttämäänkin joka paikan! Kyllähän kuiva koivu on aivan ehdoton näin sydäntalven pakkasilla. Alkutalvesta ja keväästä voi sitten poltella niitä muitakin puita.

    A.Jalkanen

    Lämmitettäessä kuuma ja pitkä hiillos on kai hyvä asia. Nuohoojat sanovat koivusta, että sitä ei pidä polttaa pelkästään, vaan ainakin välillä myös sekapuuta. Tulisijat ja lämmittäjät ovat kyllä erilaisia, joten kannattaa varmaan kysyä omalta nuohoojalta vinkkejä.

    Gla

    Minä en ymmärrä koivun paremmuuteen liittyvää ehdottomuutta. Kun klapit on peräisin metsän hoidosta, puulajit on mitä sattuu ja kaikki oikein hyödyllisiä klapeina sen sijaan, että haittaisivat metsän kasvua. Ja ellei sauna yhden pesällisen jälkeen ole lämmin, lisätään pari puuta pesään hiilloksen päälle. Ihan yhtä hyvin toimii näillä pakkasilla kuin koivukin.

    e-salo

    sitä mieltä minäkin, että lämmitettäessä kuuma ja pitkä hiillos on hyvä. siitähän sitä lämpöä hyvin tulee  Kun on palanut hiillokselle, niin ilmaluukku ja savupelti lähes kiinni, niin ei mene lämmöt harakoille.

    Joiltakin muurareilta ja nuohoojilta kysynyt kommentteja puiden päältä sytyttämisestä. Päältä sytyttämisessä on heidän mielestään se ongelma, että palaminen usein lähtee hitaasti käyntiin, ja se aiheuttaa nokeentumista. Joissakin vanhemmissa tulipesissa pesän rakenne on myos semmoinen, että päältä sytyttäminen ei ole toimiva vaihtoehto.

    Visakallo

    Alkutalvesta ja kevättalvella sekapuita polttaessa tahtoo uunin lasiluukku hieman nokeentua, mutta kun pakkasten alettua vaihdan puhtaaseen koivuun, luukku kirkastuu. Kyllähän kaikista puista toki lämpöä lähtee, mutta kevyitä puita joutuu kantamaan paljon isomman määrän sisälle ja latomaan uuniin.

    Gla

    Periaatteessa näin, käytännössä ei mitään merkitystä. Ei varsinkaan, kun sekapuut saa tehtyä metsässä sopivista kohdista ilman valikointia.

     

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 81)