Keskustelut Puukauppa Kuusen arvo polttopuuna

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 81)
  • Kuusen arvo polttopuuna

    Meillä on mökillä rinnekuusikko. Hakkuutimme samanlaista metsää jonka hakkuukertymästä 2/3 oli tukkipuuta.
    Ehdotin sukulaiselle puukauppaa, hän meinasi että tehdään polttopuiksi ajan mittaan yksi puu kerrallaan.

    Onko palstalaisilla ideoita mitenkä voi vertailla kuusen arvoa polttopuuna vs myyntipuuna? Polttopuusta ei tietenkään mene veroja.

    Tässä tapauksessa en ottaisi vertailukohteeksi havupuun polttopuuhintaa, joka on paljon huonompi kuin koivun. Vertailisin vain lämmitysarvon perusteella. Molemmat puut lämmittävät kyllä, toinen on vain arvostetumpi.

  • Jätkä

    Tomperi:”Ota samankokoinen, tilavuudeltaan, pala koivua ja pala kuusta, punnitse ne.  Jos koivukalikka painaa kilon ja kuusi kalikka puioli kiloa niin kuusta tarviit kaksinkertaisen määrän verrattuna koivuun, jos 330 grammaa niin kolmenkertaisen määrän.

    Kuusen oksa paljon parempi lämpöarvoltaan kuin runkopuu.  Hellassa plttaessa kuusen rinkopuuta ja koivua niin tuntuu että kuusen lämpöarvo kolmannes…”

    Jos se siltä tuntuu, niin siihenhän pitää uskoa.. Pihkapuu palaa paremmin ja kuumempaa liekkiä, siksi sen polttaminen puhdistaa hormit. Kuusi on erinomainen polttopuu juuri siitä syystä.

    Kuivapaino ratkaisee lämpöarvon, mutta usein kuusi on huomattavasti kuivempaa kuin koivu.  Se,että antaako kosteampi puu enemmän lämpöenergiaa, lienee tulisijakohtainen asia. Jos RyZZÄ-JeZZeltä kysytään, niin kuivaa puuta ei pidä polttaa lainkaan, tuoreet puut pidettävä pressun alla, ettei vaan pääse kuivumaan.

     

    Berza

    Ilmeisesti pihkaisuus/tervaisuus  lisää jonkun verran lämpöarvoa. Lisänneekö se sitten puun painoa saman verran ? Muistan ajan, kun kotona poltettiin uunissa tervaantuneita kantoja. Muhkeat savut nousi, mutta kyllä uunikin lämpeni. Kyllähän ne myös hormia nokesivat aikatavalla. Tässä emsimmäisen kerran poltin takassa tammea, lähinnä paksuja oksia. Helkkarinmoinen hehkuva hiillos syntyi niistä. Mietin, voiko tuolla olla lämpöä lisäävä vaikutus, pelkästään puun painoon nähden?

    Jätkä

    TERVA: Terva on nimenomaa männyssä ainetta, joka pikeää hormit ja pinnat. Kuusessa oleva pihka palaa ilman savua, eikä nokea, vaan putsaa pesän, samoin kuin haapa. Koivu – nimenomaa koivun tuohi tuottaa koivutervaa, joka sotkee pesän ja hormit.

    Meillä on käynyt yrittäjä esittelemässä puuhiilen tekoa siihen tarkoitetulla pannulla. Raaka-aineena koivu ja sivutuotteena koivuterva, eli laite on tervapannu.

    Poltetaan siinä myös mäntytervaksia, ja polttamisvaiheessa pannuun päästetään mielettömän vähän ilmaa. Tuo terva on nimeltään pannutervaa. Tuote on suunnilleen samaa kuin tervahaudassa tuotettu neste.

    Visakallo

    Eipä niiden kahden omakotitalon ja ja yhden mökin puuntarve kovin iso tunnu olevan, jos vain puu kerrallaan riittäisi niiden tarpeisiin. Itse polttelin aikoinaan vastaavan määrän, eli 25-30 mottia tonttikuusia 15 vuodessa vain tässä yhdessä omakotitalossa, jossa on päälämmitysjärjestelmänä poistoilmalämpöpumppu ja saunassa sähkökiuas. Kun yksityistaloudesta puhutaan, polttopuun teko omista puista on melko kannattavaa. Jos ostaa lämmitykseen käytettävät puut, sähkön tai öljyn, niiden ostoon käytettävästä rahasta on yleensä pitänyt maksaa ensin verot päältä pois. No, jotkut tienaa tietysti pelkällä pullonkeräyksellä ja S-bonuksilla moninkertaisesti ne rahat millä saa pidettyä talonsa lämmössä.

    Tolopainen

    Onpas Visakallolla iso tontti tai jättikuusia, kun tontiltakin niitä on kaadettu yli 400 kiintoa. Hämeen perällä kaikki on suurta. No onhan Briteissä tiloja, joiden piha-alueet on kymmeniä hehtaareja, ovat hoidettuja puistoja. Lisäksi peltoja tuhansia hehtaareja.

    Visakallo

    Nyt kyllä lähti Tolopaisen laskelmat jo heti aamusta laukalle. Vajaa pari mottia/vuosi oli kasvanut peräti 400 motiksi 15 vuodessa!

    Tolopainen

    Olen tottunut, että Hämeestä kajahtaa isoja lukuja. Ei näemmä aina.

    Visakallo

    No, täällä on niin paljon sellaista, mistä olla vaatimaton!

    Apli

    Mökillä ollut nyt harvinaisen paljon ja meinaan olla kun elämäntilanne sallii sen mikä hienoa, pari sähköpatteria on joita ei juuri päällä kun kylmemmillä keleillä, Tulikiviuuni ja sauna jossa harvian puukiuas, sauna lämpiää lähes joka päivä kun olen mökillä ja samoin nyt syksyllä tulikiviuuni, sekapuuta jossa noin 40% koivua loput kuusta, mäntyä, pihlajaa haapaa yms nokikolari käy 3 vuoden välein ja aina sanoo että puhtaat on paikat, piippu yms. Tätä tehty noin 30v(: Motteja paljonko menee en ole laskenut.

    pv

    Kävin tänään paikan päällä ja mietin että nuo ovat ihan terveitä kuusia vielä. Niissä on tummanvihreät paksut neulaset.
    Sukulaiseni mukaan tuosta rinteestä poistettiin 2/3 kuusista. Ehkä siksi jäljelle jääneet ovat hieman kärsineen näköisiä. Olen silmäillyt tämän seudun kuuset läpi ja tunnistan kyllä huonot päältä päin.

    Haittaisivatko nuo kuuset jos istuttaisi männyn taimia jo nyt? Siellä on jo tulossa luontaista taimikkoa, mutta haluaisin istuttaa täyteen. Tuo rinnealue on armollinen auringon suhteen. Se saa melkeinpä koko päivän auringonvaloa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 81)