Keskustelut Metsänomistus Kuopioon puuhataan metsäteollisuuden suurhanketta

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 49)
  • Kuopioon puuhataan metsäteollisuuden suurhanketta

    Kuopioon puuhataan metsäteollisuuden suurhanketta, kirjoittaa lauantain Savon Sanomat. Lehden tietojen mukaan hanke lisäisi toteutuessaan merkittävästi puun käyttöä keskisessä Suomessa.

    Lehti kirjoittaa, että seudun virkamiehet, johtavat luottamushenkilöt ja yritykset vaikenevat vielä tehdassuunnitelmista. Savon Sanomien mukaan loogisin sijainti hankkeelle olisi Kuopion Sorsasalossa aallotuskartonkia valmistavan Savon Sellun tehtaan läheisyydessä.

    Lehdellä ei ole tarkkaa tietoa, minkä tyyppinen hanke on kyseessä. Lehti arvelee, että hankkeessa voi olla mukana useitakin yrityksiä. Vaihtoehdoiksi Savon Sanomat nostaa muun muassa Savon Sellun tehtaan merkittävän laajennuksen.

    Yle Savo

  • Kuitupuunkasvattaja

    Finnpulpin pitää kerätä vielä paljon rahaa, että homma nousee edes suunnitteluasteelle. Nyt siinä eivät riitä Pohjan Sellu -tyyppiset ovelta ovelle -keräykset.

    Tuossa kaveripiirissä on kuitenkin kontaktipintaa maailmalle sen verran, että mukaan saattaisi tulla kansainvälinen kuitujalostaja, jolla on kasvunäkymät Aasiaan. Rahoituksesta iso osa tulisi ehkä Kiinasta. Täten kuvion voisi kasata ilman kolmea suurta. Sensijaan pari kolme suomalaista suursahuria voisivat olla mukana kylläkin vain pienomistajina.

    Sen verran tuossa kaveriporukassa on myös näyttöä, että isoja investointeja on osattu sekä rahoittaa, että kasata.

    Yksi mielenkiintoinen näkövinkkeli on, että laitos toisi merkittävän osan puusta idästä rajan takaa. Tietenkin tällä dollari/ruplakurssilla se voisi olla houkuttelevaa, mutta mikä on Venäjän tilanne 20-30 vuoden kuluttua? Soodakattila tulee laskettavaksi noin vuoteen 2040-2050.

    Metsänomistajat toivoisivat tietenkin, että kuitupuun hinta nousisi. Voin lohduttaa, että kuidun hinta ei voi paljon muuttua, koska rahoittajat eivät lähde hankkeeseen mukaan, jos sillä on merkittävää vaikutusta puun hintaan.

    Aimo Jortikka

    Se on sahurienkin sahattava melkoinen määrä tukkiakin enemmän kuin nyt jos aiotaan 10 milj mottia kuitua hankkia lisää. Eihän se pelkän kuidun hankkiminen onnistu. Siinä tulee aika ongelma jos ei sahaaminen kasva samalla merkittävästi.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Non niin. Klo 18 uutisissa näistä kolmesta iloisesta rosvosta UPM aloitti hyökkäyksen. Kehtasi kaveri puhua oikein että kun tehdään tuollaisia tehottomia tehtaita, niin kuinkahan niiden käy.

    Jos tuo porukka onnistuu tekemään tehottoman tehtaan, niin kuinkahan paljon niitä oikein heidän jäljiltään sitten maailmalla on. Yksi velmuista kun on ollut Pöyryn toimitusjohtaja ja Pöyry nyt on melkein jokaisessa maailman sellutehtaassa jollakin tavalla osallisena.

    Ainoa ongelma on löytää tukiorganisaatio ja rahoitus, muu kyllä näiltä veljiltä onnistuu.

    Pitää vielä muistaa ettemme edes tiedä ketä kaikkia yhtiön osakkaana jo on ja ketkä ovat tarvittaessa sinne siirtymässä. Asiantuntemusta saattaa olla mielä paljon verhon takana.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Korholan 2014 metsäseminaariin osallistunut (kutsuttuna) MHY Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Pekka Sahlman toteaa (savon sanomat 03.02.2015):

    ”…Kuopion tehtaan raaka-ainehuollon etuna olisi suora rautatie- ja valtatieyhteys Kainuuseen, jonka puuvarat ovat olleet vajaakäytössä Kajaanin tehtaan sulkemisen jälkeen… …Siitä lähtien, kun Kajaanissa ja Varkaudessa pantiin tehtaita kiinni, havukuidun kysyntä on ollut heikkoa… …Kuopiosta pohjoiseen on valtavat havupuuvarat, jotka ovat olleet vajaakäytöllä. Puuta riittää Äänekoskelle ja Kuopioon.”

    Rane

    Ilmeisesti tässä taloustilanteessa se ”suuri raha” maailmalla etsii kovasti kohteita johon sijoittua ja sille kelpaa pikkuisen pienempikin tuotto.
    Suomen etuja tässä maailmantilanteessa ovat vakaus ja järjestys sekä toimiva infra.Jos laskelmat näyttää hyviltä ja hanke päätetään käynnistää niin se myös käynnistyy.Sijoittajat arvostaa tätä..
    Rane ei panisi pahakseen jos kainuussakin olisi useampi kuidunostaja.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    UPM:llä näkyy olevan kainuussa myynnissä 124 metsätilaa. Hinnat alkaen alle 20€ kiintokuutiometri.
    Pohjois-savossa myynnissä on vain 21 tilaa. Hinnat jopa yli 40€ kiinnolta.

    raivuri

    Uskomattomaltahan tämä sijainti Äänekoskea noin lähellä kuulostaa. Mutta sen verran kovan kaliiperin miehiä tämän takana on, että en uskoisi heidän pilaavan naamaansa epäonnistuneella hankkeella ja mediamylläkällä. Rahoituksestakin osa lienee tiedossa, mutta sitä ei turhaan haluta julkaista lisärahoituksen toivossa.

    Luonnotar

    Hankkeen toteutuessa tämä yhtiö on suunnitellut ottavansa käyttöönsä maailman tehokkainta sellun jalostusteknologiaa, jota käytetään esim. Fray Bentoksen tehtaalla. Uutta teknologiaa on hyödynnetty vasta eukalyptussellun valmistuksessa ja se mahdollistaa kapasiteetin kasvattamisen tehokkaasti.
    Suunnitteilla oleva sellutehdas olisi myös samalla biojalostamo, heillä olisi selkeästi oma prosessinsa mäntyöljyn valmistamiseksi ja näin keskimääräistä suurempi mäntyöljyn tuotanto kuin normi sellutehtaassa
    Haasteena tosiaan on pääoman kasaan saaminen, investointirahaa ulkomailta tarvitaan välttämättä näin mittavaan hankkeeseen.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Luonnotar:
    ”heillä olisi selkeästi oma prosessinsa mäntyöljyn valmistamiseksi ja näin keskimääräistä suurempi mäntyöljyn tuotanto kuin normi sellutehtaassa”

    Mäntyöljyn ja Tärpätin tuotantoprosessit ovat olleet olemassa jo sellaisillakin tehtailla, jotka on jo myyty osina intialaisille.
    Niiden saanto on enemmänkin kiinni puun laadusta kuin hienoista prosesseista. Aikanaan kun on kokeiltu kantokeittoja sellutehtailla, niin saannot olivat moninkertaisia.
    Kuusta keitettäessä saanto on molemmilla nolla.

    Olen yrittänyt syynätä sekä Äkin että Kuopion hankkeitten tietoja vähän tarkemminkin. Olen tullut siihen tulokseen että tuo höpötys bio bio bio on vain savuverho, joka tekee sellutehtaan seksikkäämmäksi.
    Onhan siellä uuttakin, jotain lingniinin hyödyntämistä ja muuta sellaista.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Luonnotar

    Korpituvan Taneli :
    ”Mäntyöljyn ja Tärpätin tuotantoprosessit ovat olleet olemassa jo sellaisillakin tehtailla, jotka on jo myyty osina intialaisille.”

    Joo, mäntyöljyn tislaus on sata vuotta vanha suomalainen keksintö, mutta ymmärsit sanomani vähän väärin:)

    Korpituvan Taneli:
    ”Olen yrittänyt syynätä sekä Äkin että Kuopion hankkeitten tietoja vähän tarkemminkin. Olen tullut siihen tulokseen että tuo höpötys bio bio bio on vain savuverho, joka tekee sellutehtaan seksikkäämmäksi.”

    Hankkeen puuhamiehet eivät nimenomaan halua käyttää sellutehtaastaan termiä biojalostamo.

    Minun mielestäni sellutehdas on kyllä seksikkäämpi laitos kuin biojalostamo ja että miksikö…

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 49)