Keskustelut Metsänomistus Kuolinpesän muuttaminen metsäyhtymäksi

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)
  • Kuolinpesän muuttaminen metsäyhtymäksi

    Nyt kaivataan tiivistettyjä ohjeita kuolinpesän muuttamiseksi metsäyhtymäksi. Nettihän on eri asioihin ohjeita pullollaan mutta ajattelin jotta josko täältä saisi saman otsikon alle ko. toimenpiteen alusta loppuun. Ja kun pitää asiasta ilmoittaa joillekin tahoille niin riittääkö vapaamuotoiset hakemukset vai tarvitseeko johonkin ihan virallisen lomakkeen?

    Kiitos jo etukäteen jos joku jaksaa kysymykseeni paneutua! 🙂

  • reservuaari-indeksi

    Jos tämän nyt oikein tiivistää niin ilmoita verotoimistoon:

    ”Me ollaan nyt yhtymä”

    Jos vähän avaa, nin yhtymä on oikeastaan vaan verotuksellinen termi. Yhtymän velat on yhtymän osakkaiden ja varat on yhtymän osakkaiden. Yhtymä tekee yhden veroilmoituksen.

    Omalla kohdalla kokemukset myönteisiä, metsäyhtymä toimi ihan hyvin n. 10 v ja toimisi varmaan vieläkin hyvin, ellei ikääntyneimmät olisi halunneet touhusta luopua -myydä ja lahjoittaa. Riitaisille porukoille yhtymä ei varmaankaan sovi omistusmuodoksi.

    Veroilmoitus on ihan samanlainen. Mukana vaan yksi A4, jossa kysytään omistussuhteet. Metsäyhtymän osuuuksien kaupoista syntyy samanlainen metsävähennys kuin mistä muusta tahansa kaupasta. Tosin se vaatii vähän matematiikkaa, että se hyöty menee sille, joka on rahaa osuuksien ostoon investoinut.

    reservuaari-indeksi

    Vaikket Tumi nettillinkkejä tainnut kaivata, niin tuossa se on kuitenkin aika hyvin selostettu ja löytyy ne planketitkin näköjään.

    http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Maatalousyrittaja_ja_metsanomistaja/Metsayhtyma

    Tumi

    Kiitokset tähän asti 🙂 Ensin siis verottajalle ilmoitus, sittenkö lainhuudatus osuuksille?

    reservuaari-indeksi

    Tuota en tiedä varmaksi. Meillä se oli jonkin aikaa kuolinpesä, ja sille oli tehty jonkinasteinen lainhuuto (käytännössä toimitettiin perunkirja, mistä näkyi osuudet). Samoilla ”huudoilla” jatkettiin yhtymänä.

    Nuo lainhuudatukset ei ole niin vaikeita kuin ne kuulostaa. Käytännössä ilmoitetaan ja viranomainen leimaa paperit ja ottaa sen satasen.Tutkivat sitten poliisikoirien kanssa jos vilunkia yritätte eli saada naapurin palstaa samalla itsellenne…;)

    Tuo asiajärjestys varmista vaikka verottajalta. Tai Maanmittauslaitokselta.

    http://www.maanmittauslaitos.fi/kiinteistot/kiinteistokauppa-kirjaamisasiat/lainhuuto

    reservuaari-indeksi

    Huomasit varmaan itsekin, mutta tuolla samalla MML:n sivuilla on linkit lainhuutolomakkeisiin.

    http://www.maanmittauslaitos.fi/lomakkeet

    tai suoraan

    http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/asioi_verkossa/lomakkeet/mml_e3020/index.html

    (ota osoitteesta mahd. välilyönnit pois)

    Timppa

    Kuten Reservuaari-indeksi tuolla edellä totesi, että jossain vaiheessa metsäyhtymän toiminta loppuu. Ja tietysti se tapahtuu sovussa tai ei. Kokemusta on eisovusta. Omistaja erosi, avioitui uudelleen ja kuoli. Leski ja exvaimo olivat muutenkin luonteeltaan riitaisia, mikä luonnollisestikin tässä tilanteessa entisestään kärjisti tilannetta ja teki yhtymänä toimimisen mahdottomaksi.

    Kuolinpesän muuttaminen metsäyhtymäksi ei kannata mielestäni yleensä ainakaan silloin, jos pesällä on useampia tiloja. Kun yhteisomistus aikanaan purkaantuu, niin on useampia vaihtoehtoja toteuttaa jako ilman mahdollisia veroseuraamuksia. Jos on perustettu yhtymä, niin kaikki osakkaat omistavat jokaisesta tilasta saman suuruisen osan, joita joudutaan sitten vaihtamaan veroseuraamuksin. Näin olen ymmärtänyt.

    Toinen syy, mikä puoltaa säilyttämistä kuolinpesänä, on se, että kuolinpesän osuuden myynti on irtaimen kauppaa, millä taidetaan säästyä varainsiirtoveron maksusta. Sekin kannattaa selvittää.

    Toki metsävähennys sitten taas vähentää veroja. Siis tilanteet ovat moninaiset eikä varmaan keskustelupalstalta löydä kaiken kattavaa tietoa.

    tervas

    Kuolinpesälle ei tarvitse hakea lainhuutoa ja kuolinpesän kiinteistöjen lainhuuto on yleensä edelleen perinnön jättäjän nimissä. Siirtyminen yhtymäksi alkaa kuolinpesän jakamisella, laaditaan jakokirja jossa pesän varallisuus jaetaan pesän osakkaille. Osakkaat, joille tila kuolinpesän jaossa siirtyi, hakevat tilaan lainhuudon 6kk kuluessa jakokirjan laatimisesta. Lainhuuto on haettava joka tapauksessa pesän jakamisen jälkeen. Tämän jälkeen toiminta jatkuu yhtymänä.

    Timppa

    Jos todella aikoo jakaa yhtymänä tuo tilojen yhdistäminen on järkevää, kuten AJ totesi. Jos tiloja on eri pitäjissä, silloin homma ei toimi.
    Kyllä meillä kaikkiin kuolinpesiin on haettu lainhuuto osakkaille, siis siten, että omistavat yhdessä.

    tervas

    Kuolinpesä voi hakea selvennyslainhuudon yhteisomistukselle, mutta se ei ole välttämätöntä. Jos kuolinpesä on valittu ja pidempiaikainen yhteisomistuksen muoto niin ehkä se kannattaa tehdä. Kuolinpesän jaon jälkeen on joka tapauksessa haettava lainhuuto henkilökohtaisen omistuksen rekisteröimiseksi.

    Metsuri motokuski

    Itse olen törmännyt noihin yhtymäasioihin työn merkeissä heidän metsissään. Poikkeuksetta homma on ollut niin että otetaan mitä saadaan ja myyntitulot jaetaan. Sitten se kurjempi työ kuten raivaukset ja istutukset jäävät hoitamatta kun kukaan ei ehdi ja työvelvoitteet eivät onnistu tasapuolisesti jakautumaan. Minusta toimivan yhtymän perusteena on ilman muuta tehtävä sisäiset säännöt kuinka metsiä hoideaan. Niin menot, työtunnit kuin tulotkin, Kuinka ne jaetaan tasapuolisesti. Jos joku osakkaista ei ehdi tai halua niin siitä pitää tehdä säännöt kuinka velvollisuus hoidetaan vaikka rahana tai muuna velvoitteena.

    Monesti yhtymä on vain omaisuuden jaon korvike kun kukaan ei halua tai kellään ei ole varoja ostaa muita ulos pesästä. Syitä on monia mutta usein se on kateus tai sitten vain tunnesyyt. Monesti yhtymän metsille on käynyt niin että hoitamatta ne ovat jääneet ja myytävä puu myydään aika nopeasti ulos metsästä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)