Keskustelut Metsänhoito Kunnostusojitus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)
  • Kunnostusojitus

    On tulossa ajankohtaiseksi vähän availla vanhoja metsäojia yhdeltä palstalta. Tarkoitus on kustantaa itse kulut iman kemeroita. Pitääkö vanhojen ojien perkaamisesta ilmoittaa johonkin? Vaatiiko silti suunnitelman, kun vain vahoja ojia avataan? Voinko vain ryhtyä tomeen?

  • nuori isäntä

    Vuonna 2009 tehtiin meillä yhdelle alalle ojitus metsäkekuksen johdolla yhteishankkeena (sisälsi Kemera-rahaa). Tuossa tänään tarkistelin silloin kaivettuja ojametrejä ja kokonaiskustannuksia. Tuli siten varmistettua se epäilys, että edullisemmaksi tulee hoidattaa asia itse omin kustannuksin.

    Löysimpä muuten netistä tietoa tuohon ilmoitusasiaan, uusi vesilaki on tullut voimaan 1.1.2012 ja sitä on tulkittu ympäristöministerin raportissa 1/2012 (löytyy googlettamalla). Tässä siitä lainaus

    ”Ojittajan on tehtävä ilmoitus myös ojan kunnossapidosta silloin, kun ojan voidaan
    kokonaisuutena tarkasteltuna katsoa muuttuneen luonnontilaisen kaltaiseksi uomaksi
    (5:8.2). Laaja-alaisetkin kunnossapito-ojitukset jäävät ilmoittamisvelvollisuuden
    ulkopuolelle, jos niihin ei sisälly luonnontilaiseksi palautuneita uomia. Ilmoittamisvelvollisuuden
    puuttumisen vuoksi uomien mahdollinen luonnontilaisuus ei
    tule ennakolta ELY-keskuksen arvioitavaksi. Kunnossapidon toteuttamisen jälkeen
    luonnontilaa ja sen laiminlyötyä ilmoittamista ei taas pystytä enää osoittamaan.
    Ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista ei siis ole uomien kunnossapidon osalta
    käytännössä mahdollista valvoa. Toisaalta erilaajuisia kunnossapito-ojituksia tehdään
    maassa vuosittain satoja, eikä ilmoittamisvelvollisuuden säätäminen koskemaan niitä
    kaikkia ole ollut mielekästä.”

    Toinen lainaus
    ”Vähäisenä ojituksena, joka ei vaadi ilmoittamista, voidaan pitää esimerkiksi pienen
    peltolohkon salaojitusta, pienehkön metsäkappaleen ojitusta tai rakennuspaikan
    kuivattamiseksi tarpeellisen ojan tekemistä omalle maalle.”

    Meillä ei ole luonnotilaisia uomia(tunnistaa kaivetuiksi), eikä ojia ole aikoinaan tehty puroihin tai noroihin.

    Kannattaa muuten lukaista kyseinen raportti se tarkentaa lakitekstiä aika hyvin.

    PS. tarkennan vielä, lainaukset ympäristömisteriön raportista 1/2012

    Kurki Kurki

    ”Vuonna 2009 tehtiin meillä yhdelle alalle ojitus metsäkekuksen johdolla yhteishankkeena (sisälsi Kemera-rahaa). Tuossa tänään tarkistelin silloin kaivettuja ojametrejä ja kokonaiskustannuksia. Tuli siten varmistettua se epäilys, että edullisemmaksi tulee hoidattaa asia itse omin kustannuksin. ”

    Olin mukana Kemera-rahoitteisessa yhteishankkeessa vuosi sitten ja siinä puolet ojametrimaksusta tuli kemerasta.
    Miksi ei kannata?

    Toiseksi, nyt olisi kaivetettavaa n. 1000 m ojaa 100 km päässä metsäpalstalla, mutta ojankaivajaa ei vaan saa millään.
    Itse en kehtaa lähteä omaa kaivuria haalaamaan tuonne saakka.
    Ojituksen hinnaksi tulisi Kemerataksojen mukaan (ojametri n. 0,60e) jotain 600 euroa + koneiden siirrot.

    nuori isäntä

    Kurjelle:

    Otin laskun loppusumman (eli mitä jäi kemera tuen jälkeen maksettavaa) ja jaoin sitten sen kaivetuilla metreillä. Näin sain silloisen kustannuksen/metri. Vertasin sitä sitten pyytämääni tarjoukseen. Tosin täytyy tunnustaa, että urakoitsija on tuttu jonka laadunkin kyllä tiedän hyväksi. Tämä itse pyytämä tarjous tulee hieman edullisemmaksi. Tarjottu hinta jää ilmoittamasi hinnan alle.

    Kuitupuunkasvattaja

    Nuoren Isännän esimerkki kertoo metsätalouden kilpailun lisääntymisestä.

    Metsäkeskukset on jo jaettu kahtia julkiseen- ja palveluosaan. Julkisen puolen pitäisi osata auttaa kemeroissa sun muissa ja metsänomistaja voi käyttää omaa suunnittelijaansa ja urakoitsijaa.

    Myönnän, että kuvio on uusi toimijat vasta hakevat rooleja ja paikkoja. Itselläni on juuri yksi hanke kaivussa, mutta yritän löytää seuraaville hankkeille myös kilpailevia toimijoita.

    Pete

    Pekka K, tiedätkö paljonko tuhkan mukana meni ravinteita hehtaarille? Fosfori kg(/ha ja kalium kg/ha? Oliko levitys tasainen, mitattiinko tasaisuutta levityksen aikana?

    Pete

    Pekka K, kertomasi mukaan asiat näyttävät olevan kunnossa. Valtakunnassa tosiaan on tuhkalevityksessä luotettavia toimijoita ja mitä ilmeisemmin sinä käytät sellaisen palveluja. Sellaisiakin toimijoita valitettavasti on joiden tavoitteena on vain levittää tuhkaa juurikaan välittämättä siitä minkälaisen hyödyn metsänomistaja projektista lopulta saa.

    Eikä tähän sisälly mitään salaliittoa. Ahneus, välinpitämättömyys ja toisaalta tietämättömyys riittävät aivan hyvin. Tämä takia olen halunnut nostaa tuhkan ravinnepitoisuuden esiin huomioitavana asiana. Tuskin siitä kenellekään metsänomistajalle haittaakaan on, että tietää paljonko euroillaan (ja veronmaksajien euroilla) metsäänsä ravinteita lopulta saa? Tuhkan määrällä kun ei sinällään merkitystä ole…

    hanski47

    Vanhojen ojien penkat kasvaa parhaiten ei niitä kannata hakata pois vaikka neuvojat niin ehdottaa. itse intin uudet ojat vaikka entiset oli sammaloituneet. näyttipä vielä hyvin vetävän viime loppuvuodesta kun oli vetinen syksy. hukkaan ei kannata hyvää puustoa hakata !

    terveisin harrastelija

    anaconda anaconda

    Morjens.
    Täyty ihan tämän takia vihdoin rekisteröityä.
    Muutama aukko jääny ojittamatta kun on ajatellut että ei kai sitä tarvitse, sitten kuitenkin vesi seisoo ja taimet jo kasvaa.
    Tehkää ihmeessä ojitukset (aukolle!) jos on yhtään koneet painuneet, ei se paljoa maksa mätästyksen lisäksi. Kyllä se niin vituttaa jos jää noin yksinkertainen ja suurivaikutteinen homma tekemättä. Mutta ei jää enää!

    Koiramies Koiramies

    Tuossa tuli viikonloppuna metsäojasta auottua lapiopelissä tukkopaikkoja pätkän matkaa. Homma luonnisti muuten hyvin, mutta alkupätkä ojasta oli sammaloitunut niin pahoin, että tuolle pirunkouralle (90 asteen mutkalle taivutettu talikko) olisi ollut käyttöä.

    Miten tuommoisen pirunkuokan tekeminen onnistuu perustalikosta? Onnistuuko vääntämään ihan vain voimalla?

    Jani

    Onnistuu varmaan ihan voimalla vääntämälläkin, mutta jotain apuvälinettä tuohon tarvinnee kuitenkin. Ite oon vetänyt rälläkällä loven toiselle puolelle, kääntänyt sopivaan kulmaan ja mikillä kiinni. Samalla hiukan vahviketta kännöskohtaan, kun toisinaan kahesta miehin joutuu isoimmat mättäät repimään ylös (kuokka alkaa tuolloin olla jo kovilla).

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)