Keskustelut Metsänhoito Kuitupuun istutus!!!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)
  • Kuitupuun istutus!!!

    Istutin viikonloppuna erittäi jyrkässä rinteessä kuusentaimia. Aukon korkeusero oli 40 m ja pintaala pari hehtaaria. Parasranveiset paikat oli niitä notkoja ja uria missä korjuukone joutuu kulkemaan. Muuosa uudistus aluetta on kallioiden ja kivien vaivaamaa.

    Kesken istutus työn tajusin että kaikki se kuusi mitä istutan joudutaan hakkaamaan ensiharvennuksessa pois ajourilta.

    Taidan jättää uudistamatta koska ensiharvennus kuidun istutus ei kannata.

    Ps. Laitoin viime syksynä muutaman pöllönpöntön metsään ja 3/4 on nyt käytössä. Tervemenoa myyrät!!.

  • jees h-valta

    Ja sitten sitä tiheyttä lisäävää sekapuuta raivataan maahan ainakin jos tämän palstan kirjoituksia seurailee. Muuten kyllä A.J:n kanssa samaa mieltä. Kunhan se tavara myös hyödynnetään eli kasvatetaan vaikka ensiharvennukselle asti.

    raivuri

    Siis Jesse sitä lehtipuuta raivataan pois jos istutetaan tyyliin 1800 hehtaarille. Jos istutetaan harvaan niin kuin täällä on mietitty, 1000-1500 niin silloinhan sitä koivua mahtuu joukkoon enemmän.

    Harvaan istutus voisi olla kannattavaa juurikäävän valtaamilla mailla jos aivan väkisin haluaa kuusta istuttaa, mutta muuten en ainakaan alle 1200 istuttaisi vaikka kuinka olisi kivistä.

    metsänvartija

    Peruspuuston istutus-luonnon hävikki ja taimikonhoito.

    Järeää huonolaatuista puuta.

    1100 r/ha kuusta rehevällä maalla. Männiköt erikseen ja koivikot.

    pihkatappi

    Tämä kuitupuun kasvatus on lailla turvattu. Yksi uudessa laissa oleva epäkohta.

    Uudistamisvelvoitteen täyttävä taimikko.
    Havupuuvaltaiset taimikot . 1 500 tainta/ha

    Tutkimuksissa on todettu että OMT:llä pääsee parhaaseen taloudelliseen tulokseen mätästyksellä ja kuusen istutuksella 1300 taimea / ha. Ja nyt sitten lakia on muutettu siihen suuntaan että onkin tehtävä tuo hieman kannattamattomammin. Ennen kuusen taimikon tiheysvaatimus oli 1200 runkoa / ha. Tässä ketjussa olikin jo tuotu esille jopa harvempaa alkutiheyttä ja perusteltu kannattavaksi. Ja varmasti on muitakin tapauksia esim. verhopuuston poiston jälkeen saattaa jäädä vain 1000 kuusen taimea.

    Ja sama kyllä männyläkin, miksi pitää olla 1500 puolimetristä taimea kun 1200 taitaa olla maksimi tukkirunkojen määrä hehtaarilla. Varmasti pääsee laadukkaaseen männikköön istuttamallla 1200 mäntyä ja tekemällä varhaisperkauksen sekä taimikonhoidon ajallaan. Jos männikköön haluaa lehtipuusekoituksen, ei sinne voi niitä jättää ennenkö männyt ovat kaksi metrisiä.

    pihkatappi

    Metsälakiluonnos 18.6.2012 sanoo näin.

    Miksi metsälakia muutetaan?
    • Metsänomistajille halutaan antaa lainsäädännön puitteissa nykyistä enemmän
    valinnanvapautta, koska
    – osa metsänomistajista painottaa aikaisempaa enemmän metsien hoidossa
    myös virkistyksellisiä, luonnonsuojelullisia ja maisemallisia näkökohtia.
    – toisaalta suuri osa metsänomistajista edellyttää sijoitukselleen ja
    investoinneilleen nykyistä suurempaa taloudellista tuottoa.

    Tässä asiassa ainakin valinnanvapautta rajoitettiin lisää.

    raivuri

    Nyt kun tämä nousi esiin, niin laitetaan jotain noista ajourista.

    Itse en sen takia normaalissa maastossa jätä ajourille valmiita istuttamattomia paikkoja, että se vähentää valintamahdollisuuksia. Jos minulla ei ole ajouria olemassa niin voin sijoittaa ne sen hetken tarpeen mukaan, esimerkiksi heikosti uudistuneisiin tai kasvaneisiin kohtiin. Tällöin jäävän metsän tilavuus, arvo ja kasvu on todennäköisesti parempi kuin että jos valmiiden ajourien vuoksi jouduttaisiin jättämään metsään kasvamaan se heikko kohta. Tilanne tietenkin muuttuu jos löytyy jokin sellainen kohta, jossa voidaan todennäköisesti olettaa olevan alempi kasvu.

    Gla

    Pihkatappi: ”Tutkimuksissa on todettu että OMT:llä pääsee parhaaseen taloudelliseen tulokseen mätästyksellä ja kuusen istutuksella 1300 taimea / ha.”

    Missä tutkimuksissa tuollaiseen tulokseen on päädytty, millaista korkoa niissä on käytetty ja millaisella hoitoketjulla kasvatus on toteutettu?

    Gla

    Raivurin kommentista olen samaa mieltä. Ajourista puhuttaessa täytyy ottaa huomioon sekin, että ensiharvennus ei leimikkona ole erityisen kiinnostava. Kun niissä merkittävä osa puuta kertyy ajourilta, puumäärän väheneminen ei kaupantekoa helpota. Siksi ajourat voi vetää myös tiheimpien paikkojen läpi, kunhan kasvamaan jääviin paikkoihin ei jää liian harvoja kohtia. Luontainen hieskoivikko voi ajourien paikalla kasvaa hyvin, mutta vaihtelu on luontaisessa koivun uudistamisessa osoittautunut suureksi.

    Jos tilanne on se, että perinteistä ensiharvennusta ei tehdä, kuten edeltävien kommenttien mukaisessa harvassa istutuksessa tapahtuu, tilanne tietysti muuttuu. Tällöin kuitenkin otetaan riski siitä, että laatuperusteista valintaa ei voi tehdä ja sillä on oma vaikutuksensa tukkiprosenttiin. Toisaalta, ajourilta ei silloin myöskään hakata pienikokoista kuitua, joten teoreettinen säästö voikin osoittautua konkreettiseksi tappioksi. Ja jos lisää muuttujia haetaan, mahdollisesti pehmeässä maastossa oleva harvaksi jäänyt kohta voi muodostua ongelmaksi korjuussa, jos kunnollista risumattoa ei saa ajouralle tehtyä.

    pihkatappi

    OMT tuottaa 6 % korkoa sijoitetulle pääomalle optimissaan, laske siitä. En muista tutkimusta, se oli silloin kun noita uusia tuulia alkoi puhaltaa. Varmasti on niin että tiheämmällä istutuksella ja yläharvennuksilla päästään teoriassa samoihin tai jopa parempiin, mutta yhden alaharvennuksen taktiikka tuottaa varmiten tuon 5 – 6 %.

    A.Jalkanen

    Koivulla ja lehtikuusella harvaan istutusta on jo aiemminkin käytetty. Nyt kun sitä kokeillaan kuusella, pitää varautua karsimaan, elleivät alaoksat muuten karsiudu (ellei tiheyttä ole tarpeeksi esim. lehtisekapuustoa). Männyllä en käyttäisi harvaa istutusta, vaan luontaista uudistamista tai kylvöä; karsinnan avulla lienee mäntykin kuitenkin mahdollista kasvattaa laadukkaaksi istuttamalla. Karsinta kannattaisi ehkä tehdä kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen jo ennen ensiharvennusta. Karsinta varmistaa laadukkaan tyvitukin kaikilla puulajeilla.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)