Keskustelut Puukauppa Kuitupuun hinta nousussa

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 182)
  • Kuitupuun hinta nousussa

    Merkitty: 

    Havukuitupuun hinnat nousussa 2017, puun hinnoissa mäntykuitu ottanut mukavan 5% keväisen tasonkorotuksen koko maan tilastoissa. Pohjilta tultu ylös +8%. Parhaita keskiarvohintoja viiteen vuoteen.

    Alustavia merkkejä paremmasta, toivottavasti kysynnän nousu pitää suunnan ylöspäin!

    http://statdb.luke.fi/PXWeb/sq/e192d3e9-9197-4909-bf2b-2812139d5c3d

     

  • Puuki

    Tekisi mieli jatkaa vielä vähän : kun samaan aikaan myyntivero% on noussut melko tasaisesti, niin puunmyynnistä yleishyödyllisenä hyväntekeväisyys toimintana ei pitäisi periä veroa ollenkaan, uusista ympäristövero horinoista puhumattakaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Kertokaapas viljan hinnan kehitys kyseiseltä ajalta(kolme vuosikymmentä) , samoin maidon.

    Tuotantoa on jouduttu kehittämään edellä mainittujen kohdalla reippaasti , että saadaan jäämään jotakin positiivista viivan alle .

    Metsässä kehitystä on tapahtunut huomattavasti verkkaisemmin . Tilakoot ovat  pienentyneet kasvamisen sijaan ja työrästit lisääntyneet , vaikka tuotantoa pitäisi tehostaa . Ainoa asia mikä on pysynyt ennallaan , on toive korkeammasta kantohinnasta .

    Kehittyvässä taloudessa tuotantomääriä on kasvatettava , kun yksikköhintoja on mahdotonta kilpailutilanteessa nostaa .

    Kyllähän tilanne varmasti niitä risoo , jotka eivät saa puitaan kasvamaan . Osaavat kuitenkin saavat metsähehtaarilta ihan kelpo tilin , kun jalostuskelpoista puuta kasvaa tuplasti enemmän verrattuna vähemmän aktiivisen naapurin mantuihin . Metsän kohdalla odottelua ei palkita , tarvitaan tekoja .

    Puuki

    Viljan ja maidon reaalihinnat on laskeneet tunnetusti myös paljon ;  niiden hinnanlasku on korvautunut maataloustuilla, joista tosin suuri osa menee jalostusketjun loppupäähän ym. välikäsille eikä viljelijöille.

    Metsäpuolella tukien osuus on minimaalinen, joskin silti niillä on merkitystä varsinkin puun kasvatuksesta saatavan yhteiskunnallisen kokonaislisäarvon takia.

    Tuotannon tehostaminen metsäpäässä hyvän metsänhoidon avulla onnistuu hyvin mm.  liki kaikilla tällekin palstalle kirjoittelevilla ja hyvä niin.

    Joitakin taitaa risoa, jos puun reaalihinnasta ja metsätalouden kannattavuudesta aletaan puhumaan oikeilla tiedoilla. Kun kantohintataso on 1/4 -osa siitä mitä se olisi, jos olisi pysynyt norm. hintakehityksen mukana, sillä on aika paljon vaikutusta myös metsänhoidon ja teiden hoidon tasoon.

    Planter Planter

    Muutamalla miljoonalla hehtaarilla positiivisen tuloksen teko metsätaloudessa on mahdotonta. Syynkin tiedämme, mutta häveliäisyys estää tuomasta sitä tähänkin ketjuun. Tilanne tosiaan risoo, kun ei saa puitaan kasvamaan.

    omapäinen

    Olihan jotain kolmevuotta sitten vanha enoni  möi yhdelle sellufirmalle toistatuhatta kiintoa puuta . Aukkoa ja vähän harvennusta valtakirjakaupalla. Ihmeellistä tässä kauppakirjassa oli  se että tukin pituuksia ei ollut merkattu ollenkaan kauppakirjaan vain määrät ja läpimitat.En tiedä oliko annettu vanhuksille mitta ja laatuvaatimukset eri paperilla..Varmistettiin että ostaja saa johonkin myytyä nämä tukit kun omia sahoja ei lähettyvillä. Parru latvasta 5 metristä,lyhin tyvitukki 43dm.Soppa oli valmis,myyjä hävesi tyvestä ja latvasta .Järeys oli 760 litraa….Motomiehet oli säikytelty edellisellä savotalla raakeista…

    Visakallo Visakallo

    Metsäteollisuuden kasvava puuntarve on lisännyt hakkuita ja varsinkin puukauppoja. Tänä ja ensi vuonna kuitupuun käyttö nousee selvästi Äänekosken biotuotetehtaan aloituksen myötä, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT metsäennusteessaan.

    PTT:n mukaan puukaupat ja hakkuut vilkastuvat edelleen ja kysyntä heijastuu nousevina puun hintoina. Tänä vuonna männyn ja koivun hinnat kääntyvät nousuun. Kuusitukin hinta nousi jo viime vuonna, ja kasvu on jatkunut selvänä vuoden alkukuukausina.

    Runsas tarjonta kuitenkin loiventaa mäntykuidun hinnan kehitystä. Tukkimarkkinoilla on PTT:n mukaan vaarana ylikuumeneminen, joka laskisi sahateollisuuden kannattavuutta.

    Ennen lamaa tuontipuu kattoi lähes neljänneksen käytetystä puusta, mutta nyt sen osuus on enää noin kymmenes. Kotimaassa tullaan näkemään ennätysmäisen suuria hakkuita. Tänä vuonna puun käytön lisäys painottuu tukkipuuhun. Ensi vuonna Äänekosken käydessä jo lähes täyskapasiteetilla lisääntyvät erityisesti havukuitupuun käyttö ja hakkuut.
    Taloussanomat

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tuosta viljan hinnasta. Myin kevättalvella 1966 elukat pois ja tietysti vähät viljatkin. Sain ohrakilosta 60 penniä, joka oli kyllä varmaan ihan hyvä hinta silloin viljasta tilalta hakien.

    Tämä hinta on nykyrahassa, kun mitään indeksejä yms härpäkkeitä ei sekoiteta asiaan, pelkällä euron vaihtokurssilla 10 centtiä. Nykyisistä tonnihinnoista laskettu viljan tuottajahinta, kilolta, tilalla, taitaa olla jotain 8 centtiä.

    Tämä on vain varoittava esimerkki, tähän tilanteeseen raakapuun hintaa ei saisi päästää. Turhaa on myös yrittää lohduttaa matalan hinnan moittijoita, sillä että maataloudessa asiat ovat vielä kurjemmin.

    Äänekoski nostaa puun kysyntää jonkun verran, mutta vain vanhan ja uuden linjan kapasiteettien erolla. Tietääkseni ei ole suunnitelmissa käyttää linjoja yhtäaikaa edes siirtymäaikana.

    Tuota kysynnän nousua on rummutettu niin pitkään että se on nostanut jo myynti aikeita monilla tiloilla, eli tarjontaa tulee olemaan. Vasta Kuopion, Kemijärven ja Kajaanin tehtaitten toteutuminen nostaisi kysyntää niin paljon että se riittäisi hinnankin vahvistumiseen. Tietysti kiinalaisten Kemin suunnitelmat olisivat myös hyvä lisä.

    Toistan jälleen etteivät tehtaitten rakentajat voi perustaa laskelmiaan sille että sellupuun hinta investointien myötä lähtee selkeään nousuun.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Taneli oikeassa, alkutuottajan osa on ohdakkeinen aina. Kun seuraavatkin portaat haluavat omansa ja ne jo ovatkin ison siivun ottajia. Mutta alkutuottajan etuna on että luonto kuitenkin sen kasvatuksen hoitaa ja me vain autamme osaltamme. Kuidun valmistusaika on kuitenkin suhteellisen lyhyt eli korkeintaan neljännesvuosisadan ja sen hinnasta pääsevät nauttimaan huomattavasti suuremmat massat kuin pitkän valmistusajan tukkituotteella.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Täällä on puhuttu kovasti mäntykuidun kysynnän lisäyksestä ja hinnan noususta.

    Huomauttaisin siitä tosiasiasta, että kapasiteetin supistuksia on ollut erityisesti kuusipuolella. Ja se toinen tosiasia on, että kuusi on huomattavasti halutumpi sellupuu kuin mänty.

    Eli siis mäntykuitua ostetaan vain senverran että varmasti kaikki tarjottu kuusi sopii kattilaan. Tämä vallankin nyt kun kuusen hinta on tullut mäntyä huomattavasti lähemmäksi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Laskutapa se on tuokin. Kunnolla hoidettu metsä tuottaa tukkia paljon enemmän kuin kuitua.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 182)